
Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Ο Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης παιδί της διασποράς (γεννήθηκε στην Αυστραλία) ξεκίνησε να εργάζεται στο οικογενειακό ψητάδικο μέχρι τις αρχές του ’80. Τότε αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.
Αποφασίζει και στην Ελλάδα ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με την εστίαση, αλλά γρήγορα απογοητεύεται και φεύγει από την χώρα του για να αναζητήσει τη τύχη του σε ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας.
Ξεδιπλώνει τις μαγειρικές του ικανότητες όταν αναπλήρωσε τον ασθενή μάγειρα του εστιατορίου, όπου δούλευε για ένα διάστημα κι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ενθουσιασμένος από την ποιότητα των πιάτων του και την έφεσή του στο μαγείρεμα, τον στέλνει να παρακολουθήσει μαθήματα στη γερμανική σχολή μαγείρων.
Έκτοτε εργάστηκε, για περίπου είκοσι χρόνια, σε πολλά εστιατόρια και wine bar της Γερμανίας και στις αρχές του 2000 αποφασίζει να επιστρέψει στη Καβάλα για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του στην παραλία του Μυρτόφυτου, που τότε άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά και να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης.
Η ταβέρνα «Μιχάλης» βρίσκεται σε μια χαρισματική τοποθεσία, δίπλα στη παραλία του Μυρτόφυτου, η οποία αριθμεί 46 συνεχόμενες παραλίες σε μήκος 30 χιλιομέτρων και λειτουργεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
Ο Θόδωρος Τριανταφυλλίδης, με την τεράστια διεθνή πείρα του, εκφράζεται δημιουργικά μέσα από τα πιάτα του και όλα αυτά που δημιουργεί είναι μια συμπύκνωση των εμπειριών που συνέλεξε από τις κουζίνες που εργάστηκε.
Σ’ όλες τις δημιουργίες του βάζει όλη την προσωπικότητά του και όλο τον αγώνα που έκανε μπροστά στις φωτιές για να πετύχει το αποτέλεσμα που θα τέρψει τον πελάτη τόσο οπτικά, αλλά κυρίως γευστικά.


Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον σεφ- πατρόν είναι η ικανοποίηση και το χαμόγελο που θα εισπράξει. Εδώ η φρεσκάδα των ψαριών είναι δεδομένη ενώ η ποιότητα των πρώτων υλών αδιαμφισβήτητη.
Τα τηγάνια είναι άψογα, οι σχάρες και τα αχνίσματα, εκεί που απαιτείται, ενώ τα θαλασσινά ορεκτικά του ξυπνάν μνήμες με τις εκφραστικές τους γεύσεις. Το σαγανάκι θαλασσινών με γαρίδα (ελληνική και όχι ισπανική που επιλέγουν οι περισσότεροι εστιάτορες) ανέδυε μια απίστευτη νοστιμιά και γευστική αρμονία, οι σαρδέλες του καλοφτιαγμένες και ψημένες μαστορικά στη σχάρα μας κέρδισαν με την ραφινάτη λιπαρότητα τους.
Το χταπόδι, ένας δημοφιλής ουζομεζές που τις περισσότερες φορές κακοποιείται βάναυσα στις ταβέρνες, στα χέρια του Θόδωρου αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και σεβασμό. Ήρθε στο τραπέζι μας σφριγηλό, μαστιχωτό και βαθιά νόστιμο.
Το φρέσκο καλαμάρι του ήταν δωρικό και ζουμερό ενώ η γάμπαρη κριτσανιστή σαν… τσιπς! Αν είστε τυχεροί και η κουζίνα έχει προμηθευτεί δράκαινες, αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το παρεξηγημένο ψάρι που όλοι το πετούν στη θάλασσα, γιατί φοβούνται τα δηλητηριώδη αγκάθια του.
Ο Θόδωρος την έχει εντάξει στο μενού και τη μαγειρεύει με φρέσκια ντοματούλα και μυρωδικά, όπως έκανε και ο Λευτέρης Λαζάρου στο εστιατόριό του «Βαρούλκο» του Πειραιά. Όταν θα βρείτε σκορπίνες στο μενού να του ζητήσετε να τις μαγειρέψει λεμονάτες ή με σάλτσα ντομάτας.
Θα κλείσω μ’ ένα ειδικό τέλειο μεζεδάκι που ο Θόδωρος το φτιάχνει αριστοτεχνικά, τηγανητό crispy και «αραχνοΰφαντο» κρεμμυδάκι χωρίς ίχνος λαδίλας ιδανικός μεζές για το τσίπουρο.
Θέλετε να μάθετε γιατί πάω στη ταβέρνα του Μιχάλη: για να φάω ένα βαθιά νόστιμο φαγάκι, να αισθανθώ άνετα σ’ έναν όμορφο χώρο και να νιώσω ότι με φροντίζουν. Tips: Η ταβέρνα «Μιχάλης» βρίσκεται έξω από το χωριό Μυρτόφυτο της Νέας Περάμου, τηλ: 2594023471.





