Κύμα οργής έχει πλημμυρίσει όλη την Ελλάδα… με τις ανεμογεννήτριες. Από την μια τα καμένα και από την άλλη οι ανεμογεννήτριες… Έχουμε διερωτηθεί; Δεν πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θέσεις των πολιτών; Οι πολίτες βλέπουν καμένα… βλέπουν ανεμογεννήτριες και βλέπουν και έκρηξη στις τιμές ρεύματος… που υπάρχει λογική… Όχι δεν πρόκειται για παραπληροφόρηση, οι εταιρίες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν κάνει deal με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς… ώστε να γεμίσουν την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες παρακάμπτοντας την κοινωνική αντίδραση. Είναι πάρτι για λίγους ενώ την ίδια ώρα εκτινάσσονται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Αφού αυξάνεται η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών γιατί έχουμε έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος; Η απάντηση είναι απλή… γιατί έχουν πει ψέματα στις τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες θα φέρουν φθηνό ρεύμα. Κάθε ανεμογεννήτρια κοστίζει γύρω στα 2,5 εκατομμύρια και κάθε εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέλει γρήγορη απόσβεση οπότε είναι αδιάφορο εάν το ρεύμα είναι ακριβό ή πανάκριβο…

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης είπε όχι στην εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στο «Γαϊδοροβούνι»

Ομόφωνα όχι στην εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στο «Γαϊδοροβούνι» του Δήμου Δυτικής Μάνης και τους διπλανούς λόφους, που ζητά η εταιρεία «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.», είπε το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Όλες οι παρατάξεις τάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου έργου, γνωμοδότησαν αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου συμμετείχαν δεκάδες πολίτες και φορείς της Μάνης. Σε όλη την Ελλάδα οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά των ανεμογεννητριών. Πρόκειται για ένα κύμα οργής που ξέσπασε στα Δωδεκάνησα, στην Αχαΐα, την Μαγνησία, την Αρκαδία την Μεσσηνία, την Λακωνία. Η καταστροφή σε μια περιοχή Natura είναι συγκλονιστική… μετά από τις ανεμογεννήτριες… το ρεύμα στην Μάνη εκτοξεύτηκε αποκαλύπτοντας την απάτη ότι δήθεν η συμμετοχή των ανεμογεννητριών στο ενεργειακό μείγμα θα μειώσει το κόστος ρεύματος…

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν

Κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας αποκάλυψε ότι οι ανεμογεννήτριες αλλάζουν την συχνότητα των βροχοπτώσεων και τροποποιούν προς το χειρότερο το τοπικό περιβάλλον υγρασίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι όλα αυτά αποτελούν αποτελέσματα νέων ερευνών αφού οι ανεμογεννήτριες είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και δεν είχαν διεξαχθεί μελέτες… Δεν το ξέραμε, το μάθαμε. Ενίοτε πάντως όταν διεξάγονται μελέτες, χορηγοί είναι οι εταιρίες ενέργειας… όποιος κατάλαβε… κατάλαβε… Αυτό που επίσης μάθαμε είναι ότι ενώ η Ελλάδα κατακλύστηκε από ανεμογεννήτριες αυξάνοντας την ποικιλία και τις επιλογές του ενεργειακού μείγματος, εντούτοις το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί. Μάθαμε επίσης ότι οι πάροχοι ενέργειας χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο ενέργειας για να διαμορφώνουν τις τιμές όταν σε άλλες χώρες το 70% της ενεργειακής παραγωγής είναι εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αυτό που ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες όπου στήνονται… προκαλούν πάρτι διαφθοράς. Συμμετέχουν κυρίως οι δήμαρχοι που προφανώς χρηματίζονται για να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πράσινη ανάπτυξη και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Την ίδια ώρα οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τις ανεμογεννήτριες για να κάμψουν τις τοπικές αντιδράσεις χρηματίζουν και πολίτες που ηγούνται τοπικών κινημάτων αντίδρασης.

Τι υποστηρίζει ο Γιώργος Στουρνάρας καθηγητής Υδρογεωλογίας

Ο λόγος για τον Γιώργο Στουρνάρα, καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της. Σύμφωνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών «… υπάρχουν και είδη βροχών, κυρίως οι τοπικές βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι τις ονομάζουν κατακόρυφης μεταφοράς ή ορογραφικής, κυρίως αυτές που είναι δίπλα στα βουνά. Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής». Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αντικρούει τον ισχυρισμό ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις, με ανάρτησή της στα social media.

Οι αντιδράσεις των πολιτών θα κλιμακώνονται

Η οργή της κοινωνίας δεν άγγιξε την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας... Μιλάνε για ψεύδος και ήδη υπάρχουν αναφορές και μελέτες από επιστήμονες για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Για το χρηματισμό τοπικών φορέων για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις επίσης δεν ξέρει τίποτε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Για τα deals της κυβέρνησης επίσης δεν ξέρει τίποτα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Για τις ανεμογεννήτριες στα καμένα επίσης δεν ξέρει τίποτα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας… Όπως και να έχει οι αντιδράσεις των πολιτών θα αυξάνονται, όσο αυξάνεται και η πεποίθηση προς πρόκειται για φιάσκο το πάρτι που έχει στηθεί με τις ανεμογεννήτριες τα βουνά της Ελλάδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έλληνας Αγρότης

www.enoplois.gr

About Author