Προβλήματα ακαρπίας ή παραμορφωμένων καρπών σε ολόκληρη την χώρα
Η κλιματική κρίση, άνοδος της θερμοκρασίας και τα προβλήματα που δημιουργεί η λειψυδρία δημιουργούν νέους πονοκεφάλους στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Ξεκινώντας από τους αμύγδαλα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην περιοχή της Λάρισας που έχει σχεδόν το 90% της παραγωγής της χώρας. Στην περιοχή του Συκουρίου και της Ελασσόνας υπάρχουν πολλά δέντρα που ξεραίνονται και γίνεται ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο λόγω της φόμοψης αμυγδαλιάς, μιας σοβαρής ασθένειας που οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στην Λάρισα είναι ότι σε αγροκτήματα με ξηρικές καλλιέργειες ή με ελλιπή άρδευση οι καρποί παθαίνουν «μουμιοποίηση» και σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να τους ρίξουν στο χώμα για να σώσουν το δέντρο. Ακόμη και στις περιοχές που πλημμύρισαν λόγω της θεομηνίας και τα δέντρα έμειναν για μεγάλο διάστημα με υγρασία και εκεί υπάρχει πρόβλημα στο φυτικό κεφάλαιο. Δυστυχώς, φέτος η παραγωγή αμυγδάλων θα είναι μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη λόγω όλων αυτών των προβλημάτων. Το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που τέθηκε και μέσω ερώτησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Έντονη αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, καθώς διαπιστώνουν ότι ενέσκυψε «μουμιοποίηση» σε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, γι’ αυτό και ζητούν την ενεργοποίηση της πολιτείας για την εξέταση του προβλήματος και την αποζημίωσή τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα. Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς «σημαντικό ποσοστό της ηρτημένης παραγωγής είναι ήδη ακατάλληλο για συγκομιδή, καθώς τα αμύγδαλα δεν αναπτύσσονται κανονικά εντός του κελύφους με τον καρπό να εμφανίζεται ως μουμιοποιημένος πάνω στα δένδρα.
Ζημιές από ανομβρία και στις ελιές
Από τις αλλαγές στο κλίμα δεν γλύτωσαν ούτε οι ελιές με την Κρήτη να έχει τα… ηνία στις ζημιές. Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), Γιάννης Μαλανδράκης, σε υπόμνημά του πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο υποβλήθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συγχρόνως κοινοποιείται στους Βουλευτές και τοπικούς φορείς της Κρήτης, ζητά αποζημιώσεις για τις ζημίες της ελαιοπαραγωγής, από την ανομβρία και ξηρασία. «H ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, που αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα από διάφορες ακραίες καιρικές και αγρονομικές συνθήκες, με συνέπεια να οδεύει σε μη αντιστρεπτή κατάρρευση. Είναι γνωστές οι απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή αλλά και οι απώλειες παρόμοιου ύψους, που έχει ήδη δεχτεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, λόγω συνθηκών ακραίας ανομβρίας και παρατεταμένων καυσώνων, που επεκράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης» τόνιζε μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.
Δίχως τέλος τα προβλήματα στα ροδάκινα
Τα προβλήματα δεν τελειώνουν για τους παραγωγούς ροδάκινων, που βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται, κυρίως λόγω των παραμορφωμένων καρπών στις καλλιέργειές τους. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Λάρισας, σε συνέχεια των επιτόπιων ελέγχων σχετικά με την εμφάνιση παραμόρφωσης σε καρπούς ροδάκινων, η οποία προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής, προέβη σε δειγματοληψίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και τα δείγματα αποστάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εργαστηριακές εξετάσεις. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η παρουσία αρκετών παθογόνων δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για τα συμπτώματα της έντονης παραμόρφωσης των ροδακίνων και το αίτιο της παραμόρφωσης των καρπών τελεί υπό περαιτέρω διερεύνηση, με τις αλλαγές στις καιρικές να συνθήκες να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για το μείζον πρόβλημα.
Ακαρπία στις ντομάτες λόγω καύσωνα
Η καλλιέργεια ντομάτας αποτελεί σταθμό για την ελληνική ύπαιθρο. Η χώρα μας είχε μέχρι πρότινος ιδανικό κλίμα για την καλλιέργειά της με πολλές ηλιόλουστες ημέρες και ήπιους χειμώνες. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Παρά την εξάπλωσή της όμως και την εξειδίκευση των αγροτών, η ντομάτα παρουσιάζει πλέον πολλά προβλήματα στην καρποφορία της. Οι ντομάτες προτιμούν τις φυσιολογικές θερμοκρασίες. Αν κάνει πολύ κρύο ή πολύ ζέστη, μπορεί να μην καρποφορήσουν σωστά. Οι ιδανικές θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 13°C και 29°C. Οι καύσωνες δημιουργούν ιδιαίτερα πρόβλημα, καθώς εμποδίζουν τη γονιμοποίηση των φυτών και τα οδηγούν σε ακαρπία.
www.enoplois.gr