Farmer over looking the success of his crops

Farmer over looking the success of his crops

Η πιθανότητα να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες για το πώς οι εμπορικές πολιτικές του θα επηρεάσουν την αμερικανική γεωργία. Μπορεί να θυμάστε ότι ο πρώην πρόεδρος επέβαλε υψηλούς δασμούς στην Κίνα και σε άλλα έθνη κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σύμφωνα με μια έκθεση του USDA, αυτοί οι δασμοί κόστισαν στους παραγωγούς AG περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες εξαγωγές μεταξύ 2018 και 2019. Περίπου το 95% αυτών των απωλειών οφείλονταν στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Λάβετε υπόψη ότι δεν ήταν μόνο οι Δημοκρατικοί που αντιτάχθηκαν στους δασμούς. Το ελεύθερο εμπόριο ήταν εδώ και καιρό κεντρικός μισθωτής της δημοσιονομικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών. Πριν από μερικές εβδομάδες, ρώτησα τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μπούζμαν αν πιστεύει ότι οι υψηλότεροι δασμοί στην Κίνα ήταν καλοί για τη γεωργία. Ο Μπούζμαν, το κατάταξη μέλος της Επιτροπής Ag της Γερουσίας, δεν επρόκειτο να αφήσει κάποιον ενοχλητικό ρεπόρτερ να τον καταγράψει εναντίον του Τραμπ. «Λοιπόν, οι δασμοί δεν πρέπει να είναι πολύ κακοί αν τους κράτησε ο Μπάιντεν», είπε ειρωνικά. Όσο βαρετή κι αν ήταν η απάντηση, είναι έγκυρο σημείο. Είναι επίσης ένα ερώτημα που θέτουν στον εαυτό τους πολλοί Δημοκρατικοί. Εάν οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ ήταν τόσο κακές, γιατί δεν τις ανέτρεψαν; Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κίνα. Θεωρήθηκε ότι αυτές οι προσπάθειες θα περιελάμβαναν την κατάργηση των δασμών Τραμπ. Έκτοτε, ο ίδιος και άλλοι νομοθέτες διστάζουν να τις ανατρέψουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδρούσε η Κίνα. Παίζουν και άλλοι παράγοντες. Τώρα, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής του Μπάιντεν για την Κίνα παραμένει αντικείμενο έντονης κομματικής συζήτησης. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του προέδρου πρέπει να παραδεχτούν ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει τις διαταραχές της αγοράς AG που προκλήθηκαν από υψηλότερους δασμούς στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής. Τον Μάιο, ο Μπάιντεν επέβαλε νέους δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, προηγμένες μπαταρίες, ηλιακά κύτταρα, αλουμίνιο από χάλυβα και ιατρικό εξοπλισμό. Η κίνηση ήταν απλώς το τελευταίο παράδειγμα της μακροχρόνιας φιλοσοφίας του ελεύθερου εμπορίου και στα δύο μέρη που αλλάζει γρήγορα.

Για δεκαετίες, οι οικονομολόγοι διαφημίζουν τα οφέλη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου με την Κίνα. Όταν ο Τραμπ πρότεινε για πρώτη φορά υψηλότερους δασμούς, οικονομολόγοι από την αριστερά και τη δεξιά προειδοποίησαν ότι οι τιμές για πολλά αγαθά πιθανότατα θα ανέβουν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό ακριβώς συνέβη. Ωστόσο, πολλοί δείκτες δείχνουν τώρα ότι το ελεύθερο εμπόριο με την Κίνα μπορεί να μην είναι το μόνο που έπρεπε να είναι. Η αναλύτρια της Farm Futures Grain Market Jacqueline Holland σημειώνει ότι η Κίνα αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες δημογραφικές αλλαγές, λιγότερους εργαζόμενους, αυξανόμενο δημόσιο χρέος και μια προκλητική αγορά εμπορικών ακινήτων. Αυτοί οι αγώνες έχουν μειώσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες του έθνους.

«Η Κίνα προσπαθεί να αντισταθμίσει τους οικονομικούς αγώνες στην εγχώρια αγορά ακινήτων της εξάγοντας μια τεράστια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων σε φθηνότερες τιμές από αυτές που παράγουν άλλες ξένες χώρες», λέει η Holland. «Ουσιαστικά, επιλέγει να ενισχύσει το ΑΕΠ της εξάγοντας μεγάλο όγκο αγαθών αντί να κάνει ουσιαστικές οικονομικές επισκευές στο εσωτερικό της». Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές αυτό από τη βιομηχανία της πράσινης τεχνολογίας. Το 2022, η Κίνα εγκατέστησε τόση ηλιακή δυναμικότητα όση ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Στη συνέχεια διπλασίασε αυτή την ικανότητα το 2023 . Φέτος, η μέση τιμή για ένα ηλεκτρικό όχημα στις ΗΠΑ είναι περίπου 54 χιλιάδες δολάρια. Αυτό είναι μια πτώση 10% από πέρυσι. Ωστόσο, η Κίνα βγάζει ηλεκτρικά οχήματα με τη μισή τιμή αυτής της τιμής. Στις αρχές Ιουνίου, ο Μπάιντεν επανάφερε επίσης τους δασμούς για την προστασία της ηλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ από τον ξένο ανταγωνισμό που είχε σταματήσει για δύο χρόνια. Πράγματι, το σκεπτικό φαίνεται σχεδόν πανομοιότυπο με τη θέση του Τραμπ.

Οι αγρότες αναγνωρίζουν τη σημασία της εμπορικής σχέσης της Κίνας. Σε μια έρευνα Farm Futures του Μαρτίου 2024, το 87% των ερωτηθέντων καλλιεργητών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν τον αυξημένο όγκο αγροτικών εξαγωγών από τους αυξημένους δασμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Κίνα ως πιθανό αποτέλεσμα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του Απριλίου στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ προειδοποίησε ενάντια στις συντονισμένες προσπάθειες δαιμονοποίησης της Κίνας. Ενώ μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, οι υψηλότεροι δασμοί δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν την αμερικανική γεωργία. Οι τελευταίες κινήσεις του Μπάιντεν είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με αυτές του Τραμπ. Οι αγρότες ελπίζουν ότι οι συνέπειες δεν θα είναι ίδιες.

www.enoplois.gr

About Author