farmer

Το κόστος των εισροών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Από το 2020, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 80%. Από το να αφήσουν τους αγρότες να δεσμεύονται για μετρητά μέχρι να διακινδυνεύσουν μειωμένες αποδόσεις, το αποτέλεσμα εκτοξεύεται σε κάθε μέρος της τροφικής αλυσίδας. Ένα αυξανόμενο κίνημα αγροτών μετατρέπει αυτήν την πρόκληση σε ευκαιρία. Μέσω της αναγεννητικής γεωργίας, μπορείτε να μειώσετε δραματικά το κόστος εισροών και την εξάρτησή σας από συνθετικά λιπάσματα, όλα αυτά ενώ αναδομείτε το έδαφος. Η εισβολή στην Ουκρανία, η κρίση κόστους ζωής και η κλιματική κατάρρευση έχουν κλονίσει συλλογικά τον αγροτικό τομέα στον πυρήνα του. Από το 2020, τα «τρία F» – λίπασμα, ζωοτροφές και καύσιμα – έχουν όλα εκτοξευθεί σε τιμή. Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι δύο σημαντικοί εξαγωγείς τεχνητών λιπασμάτων. Έχοντας τεθεί υπό εμπορικές κυρώσεις, η διαθεσιμότητα έχει μειωθεί δραστικά. Τα συνθετικά λιπάσματα με βάση το άζωτο παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά σύγχρονα γεωργικά συστήματα. Ένα σπάσιμο της αλυσίδας κινδυνεύει με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τις αποδόσεις, το εισόδημα και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών. Δεν είναι μυστικό ότι η εμφάνιση τεχνητών εισροών αναμόρφωσε τη γεωργία. Ωστόσο, αυτές οι ίδιες εισροές είχαν τεράστιο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα, μειώνοντας τη γονιμότητα και τη λειτουργία του εδάφους, μολύνοντας τις υδάτινες οδούς και απειλώντας τη βιοποικιλότητα. Ως αποτέλεσμα, η γη από την οποία εξαρτώνται εγγενώς οι αγρότες εξαντλείται αργά αλλά σταθερά. Η αναγεννητική διαχείριση είναι μια προσέγγιση στη γεωργία που επιδιώκει να αποκαταστήσει τα αγροοικοσυστήματα. Αποδίδει μεγάλη πριμοδότηση στην υγεία του εδάφους, ενώ δεσμεύει το CO2 από την ατμόσφαιρα, αυξάνει τη βιοποικιλότητα του αγροκτήματος και βελτιώνει τη διαχείριση των υδάτων στη διαδικασία. Μία από τις πιο ελπιδοφόρες πτυχές της αναγεννητικής γεωργίας είναι ότι καλλιεργεί ποικίλη, ενεργή βιολογία του εδάφους που παρέχει επαρκή θρέψη των φυτών. Η προσέγγιση αφαιρεί τις εισροές χημικών, αντί να επιλέγει μια ποικιλία από πρακτικές προσαρμοσμένες στις μοναδικές συνθήκες που επικρατούν στο αγρόκτημα. Η πρόσφατη προσπάθεια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι αγρότες που μεταβαίνουν στην αναγεννητική γεωργία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικονομική υποστήριξη για τις προσπάθειές τους . Τα λιπάσματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Μειώνοντας ή αφαιρώντας το από το σύστημα της φάρμας σας, μπορείτε να δημιουργήσετε πιστώσεις Carbon+. «Το πιο αποτελεσματικό λίπασμα δεν έχει χημική βάση. Είναι η ανάπαυση του εδάφους και η επίδραση των ζώων». Ο Frank Glorie, ο διευθυντής της GAEC Nolaine στη Γαλλία, αντηχεί παρομοίως το μήνυμα. Η αναγεννητική του επιχείρηση δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τεχνητά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Αντίθετα, η φάρμα του έχει διατηρήσει υψηλή παραγωγικότητα μέσω μιας ποικιλίας πρακτικών.

Ως συστημική προσέγγιση, το πρώτο βήμα στην αναγεννητική γεωργία είναι η οικοδόμηση υγιούς εδάφους που ανθίζει με βιολογική ζωή . Με την πάροδο του χρόνου, οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε εδάφη υψηλής λειτουργικότητας απαιτούν λιγότερη παρέμβαση, επιτρέποντας στους αγρότες να εξαλείψουν τη χρήση λιπασμάτων. Αλλά πώς φαίνεται αυτό στον πραγματικό κόσμο; Ο Manuel Troya είναι ο διαχειριστής του Pajaretillo , μιας κτηνοτροφικής φάρμας στη Sierra Cádiz της Ισπανίας. Μεταβαίνει τη φάρμα του σε αναγεννητική γεωργία μέσω του Προγράμματός μας Carbon+ . Σύμφωνα με τον Manuel, το κόστος των εισροών του μειώθηκε κατά 20% από τότε που διέκοψε τις σχέσεις του με τα χημικά λιπάσματα . Τα αποτελέσματα ξεπερνούν και το πορτοφόλι του. Η βιοποικιλότητα έχει αυξηθεί, το έδαφος του είναι πιο υγιές και έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στο νερό. Η αποκοπή του λιπάσματος δεν γίνεται εν μία νυκτί. Εάν μεταβείτε ξαφνικά από το ένα σύστημα στο άλλο, διατρέχετε τον κίνδυνο μειωμένων αποδόσεων και εισοδήματος. Όπως τονίζει ο Ashish Kaour, ένας αγρότης που μεταβαίνει στην αναγεννητική γεωργία, είναι μια μεγάλη αλλαγή. «Η παράλληλη γεωργία είναι απαραίτητη μέχρι να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά σας». Ενώ έχει αποδειχθεί ότι η αναγεννητική γεωργία μπορεί να αυξήσει τα κέρδη έως και 60% , οι αγρότες πρέπει πρώτα να περάσουν από μια μεταβατική περίοδο. Η αρχική πτώση της παραγωγικότητας της γης και του συναφούς κόστους κατά τη διάρκεια της μετάβασης είναι χωρίς αμφιβολία πρόκληση.

Οι αγρότες έχουν υψηλή εξειδίκευση στην προσαρμογή. Και παρόλο που η μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία απαιτεί ένα νέο, άγνωστο είδος προσαρμογής, αξίζει αναμφισβήτητα την ανταμοιβή.

Η κοπή των δεσμών με τα χημικά λιπάσματα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά κάνοντας την αλλαγή τώρα, θα είστε πολύ καλύτερα τοποθετημένοι στη γραμμή.

Τα αγροκτήματα δεν χρειάζονται λίπασμα. Χρειάζονται ερεθίσματα για να κάνουν τα ελεύθερα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος διαθέσιμα προς χρήση. Αν γίνει με τον σωστό τρόπο, είναι πολύ οικονομικό.

www.enoplois.gr

About Author