Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η εμμονική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη να απαγορεύσει το κυνήγι σε όλο τον Έβρο με πρόσχημα τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Και αυτό γιατί δεν απαγορεύει το κυνήγι στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές, αλλά εντάσσει στην απαγόρευση όλο τον Έβρο, ενώ δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς για την Εύβοια, τη Ρόδο, την Πάρνηθα ή την Βοιωτία που έζησαν ανάλογες καταστροφές και εντάχθηκαν στις απαγορεύσεις μόνο οι καμένες περιοχές.
Όπως αναφέρει μάλιστα το evros-news.gr, ο κ. Σκυλακάκης εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στο νομό Έβρου. Διαμαρτυρίες που προέρχονται από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Έβρου, τους κυνηγούς του νομού, όσους επισκέπτονται τον Έβρο τέτοια εποχή για κυνηγετικό τουρισμό, αλλά και από τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την… μικροοικονομία του κυνηγιού.
Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τις διαμαρτυρίες και σχετική επιστολή από τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης όταν επισκέφτηκε στον Έβρο πριν λίγες ημέρες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το evros-news.gr:
«Όλοι τους αναρωτιούνται γιατί να υπάρχει από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτή η ανεξήγητη ΕΜΜΟΝΗ στην αρχική του απόφαση. Κι ο ίδιος κατάλαβε πως ήταν και βιαστική και άδικη και επιλεκτική για τον Έβρο, αλλά δεν την ανακαλεί. Γιατί άραγε; Για να μην δείξει ότι υπαναχωρεί από την αρχική του απόφαση και πληγεί το κύρος του ως αρμόδιος υπουργός; Δεν αντιλαμβάνεται ότι από αυτή την απαγόρευση πλήττεται όλη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος που αρκετό καιρό πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές πίεζε έντονα να ανακληθεί η απόφαση, ήδη το… πλήρωσε στο νομό Έβρου και στις περιοχές που ενώ δεν υπήρχαν φωτιές απαγορεύεται το κυνήγι.
Συμβαίνει κάτι άλλο; Κρύβεται κάποια άλλη σκοπιμότητα πίσω από αυτή την εμμονή;
Η επίκληση της… πίεσης των οικολόγων, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Αν φοβούνται το λεγόμενο… πολιτικό κόστος από αυτούς, όταν στις Ευρωεκλογές δουν πόσο θα “πληρώσουν” στον Έβρο την απαγόρευση ως Κυβέρνηση, θα είναι αργά.
Μπορεί πριν από 10 ημέρες ο κ.Σκυλακάκης με απόφαση του να επέτρεψε εκτός των περιοχών που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, το κυνήγι αλλά μόνο για το αγριογούρουνο. Εξακολουθεί όμως να ισχύει η ανεξήγητη αρχική του απόφαση για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ για όλα τα άλλα θηράματα».
Αυτό όπως επεσήμανε και άλλη φορά το Evros-news.gr μεταφέροντας την αγανάκτηση των κυνηγών και όχι μόνο, δημιουργεί προβλήματα γιατί:
Και συνεχίζει θέτοντας ερωτήματα:
«Ποιος ο λόγος να ισχύει η απαγόρευση κυνηγιού στο Δέλτα του Έβρου για παράδειγμα, όπου απ’ την μια μεριά είναι η θάλασσα, από την άλλη η Τουρκία και οι καμένες εκτάσεις βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά; Κι εκεί υπάρχουν μόνο τα αποδημητικά πουλιά και το μόνο θηρεύσιμο είδος από αυτά είναι οι πάπιες;
Τι σχέση έχουν περιοχές που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από τις καμένες εκτάσεις, σε Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, με όλο αυτό; Όταν για παράδειγμα οι Μεταξάδες ή ο Πεντάλοφος είναι 50 και 100 χιλιόμετρα μακριά;
Τους επαγγελματίες που πλήττονται και χάνουν πολλά χρήματα από την απαγόρευση και την μη έλευση των κυνηγών από άλλα μέρη της χώρας, ποιος θα τους αποζημιώσει; ο κ. Σκυλακάκης; Και κάτι τελευταίο. Μαθαίνουμε ότι κυνηγοί από διάφορα μέρη της χώρας που έρχονται για κυνήγι πουλιών ή λαγού στον Έβρο, πηγαίνουν στην γειτονική μας Βουλγαρία και μάλιστα σε περιοχές που στην… ευθεία είναι στο ύψος του Δάσους της Δαδιάς, αλλά προφανώς κάποια χιλιόμετρα μακριά μέσα σε βουλγαρικό έδαφος. Για τέτοιο θέατρο του παραλόγου μιλάμε».