
Grilled T-bone steak on stone table. Top view with copy space
Μια νέα μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης δεν συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα και μπορεί ακόμη να βοηθά στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη δεν σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου και μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από θνησιμότητα που οφείλεται σε καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 16.000 ενήλικες άνω των 19 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα NHANES III (National Health and Nutrition Examination Survey).
Οι ερευνητές εξέτασαν πόση ζωική και φυτική πρωτεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και συνέκριναν τα μοτίβα αυτά με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή οποιαδήποτε αιτία.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που να σχετίζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Αντίθετα, τα δεδομένα έδειξαν μια μικρή αλλά σημαντική μείωση στους θανάτους από καρκίνο σε όσους κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.
Ευρύτερες συνέπειες
Οι μελέτες παρατήρησης όπως η συγκεκριμένη, δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση ωστόσο, είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό προτύπων και συσχετίσεων σε μεγάλους πληθυσμούς. Σε συνδυασμό με δεκαετίες στοιχείων από κλινικές δοκιμές, τα ευρήματα στηρίζουν την ένταξη της ζωικής πρωτεΐνης σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.
«Όταν λαμβάνουμε υπόψη τόσο δεδομένα παρατήρησης σαν κι αυτά όσο και στοιχεία από την κλινική έρευνα, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο οι τροφές με ζωική όσο και με φυτική πρωτεΐνη προάγουν την υγεία και τη μακροζωία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Γιάννης Παπανικολάου, MPH.
www.enoplois.gr