1-6

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Ο Δημήτρης Φάκας από την Καλλιράχη θυμάται με νοσταλγία τους δύο παππούδες του, ο πρώτος ήταν καπετάνιος σε ανεμότρατα και ο άλλος (με καταγωγή από τη Σμύρνη) λειτουργούσε από το 1975 την ψαροταβέρνα «του Αστραχάν» στο χωριό.

Ο Δημήτρης σήμερα είναι έμπορος ψαριών, από το 2017 έχει μετατρέψει το οικογενειακό ιχθυοπωλείο και σε ψητοπωλείο. Μαγειρεύει η μητέρα του ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, το «μανιφέστο» της κουζίνας απαιτεί κατ’ αρχάς φρέσκια και καλή πρώτη ύλη, τα ψάρια εξασφαλίζονται καθημερινά από την τράτα της οικογένειας και από ένα δίκτυο ψαράδων με τους οποίους συνεργάζεται ο Δημήτρης.

Ανάμεσα στα καλούδια που φτιάχνει η μητέρα, ξεχωρίζει η κακαβιά μια συνταγή του παππού Νικόλα ελαφρώς πειραγμένη από τα χρόνια που είχε την ψαροταβέρνα. Κατ’ αρχάς η σούπα περιέχει την αφρόκρεμα των ψαριών, πεσκανδρίτσα, χοντρή δράκαινα, λίχνους ή τσιγαράδες, κεφάλια από ροφούς, στείρες και χριστόψαρα, άφθονο θασίτικο ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής και λαχανικά από το μποστάνι.

Ακολουθεί το «πείραγμα» της ψαρόσουπας που θα απογειώσει τη νοστιμιά της, παίρνει τα αυγά από μεγάλα ψάρια όπως μαγιάτικα και ροφούς ,τα κτυπάει με παρθένο ελαιόλαδο στο χέρι, και τον ζωμό αυτόν τον προσθέτει στην κατσαρόλα.

Αφήνει για ακόμη πέντε λεπτά να βράσει η σούπα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έτσι έχουμε μια παραδοσιακή ψαρόσουπα με δυνατή θαλασσινή πρώτη ύλη, φρέσκα λαχανικά, θασίτικο ελαιόλαδο, και με το «αυγολέμονο της» να είναι αυτό το εξαίσιο βελουτέ μείγμα από τα χτυπημένα αυγά ψαριών με το λάδι.

Όσο για το αποτέλεσμα που προσφέρει είναι μια αβίαστη και ανυπόκριτη νοστιμιά. Το «Fish & Grill» (τηλ: 2593 091677) βρίσκεται στο κέντρο της Καλλιράχης, ενημερωτικά να σας πούμε ότι η ψαρόσουπα είναι διαθέσιμη προς το παρών σε πακέτο ανά δεκαήμερο, εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα ετοιμάζεται συχνότερα. Προσεχώς ο ιδιοκτήτης θα τοποθετήσει δυο μοναστηριακούς πάγκους για να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει τη ψαρόσουπα στο χώρο αυτό.

www.enoplois.gr

About Author