
Ως τη Βουλή φτάνουν οι φωνές των κατοίκων δέκα χωριών της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου και της Φλώρινας, που προσπαθούν να προστατέψουν την περιοχή τους από καταστροφικά σχέδια για κατασκευή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων, περιμετρικά του όρους Καϊμακτσαλάν… με πρόσχημα την πράσινη μετάβαση.
Οι κάτοικοι των χωριών Σκοπός, Αχλάδα, Μελίτη, Σιταριά, Λόφοι, Βεύη, Κέλλη, Κλειδί, Άγιος Παντελεήμονας και Πέτρες αντιδρούν στα σχέδια εγκατάστασης σε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις καθώς και στα όρια περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως «Natura» ηλιακών και αιολικών σταθμών οι οποίοι απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής τους. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, με βάση τον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), «τα λιβάδια που αξιοποιούνταν εδώ και γενιές ως βοσκότοποι θα γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς και οι απάτητες βουνοκορφές και τα δάση θα ισοπεδωθούν λόγω των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν».
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι κάτοικοι, έως σήμερα, έχουν δοθεί άδειες παραγωγής σε πάνω από 60 έργα (44 φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα αιολικά), με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να τοποθετείται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura». Μάλιστα, τα επτά από αυτά τα πάρκα, όπως σημειώνουν, έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης, ενώ στην Κέλλη και στον Σκοπό έχουν ήδη τοποθετηθεί 17 ανεμογεννήτριες.
Επιπλέον, σε περιοχή της Κέλλης έχουν ήδη πάρει άδεια εγκατάστασης τρία από τα 44 φωτοβολταϊκά πάρκα, με τη συνολική έκταση στην οποία θα εγκατασταθούν να ξεπερνά τα 1.300 στρέμματα.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τέτοια που οι κάτοικοι εξετάζουν και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς εάν υλοποιηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα καλύψουν -καταστρέφοντας όλους τους φυσικούς πόρους των περιοχών τους- το έδαφος, τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, παραγωγική γη και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, σε μια έκταση μεγαλύτερη που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 20.000 στρέμματα.
«Με βάση τον χάρτη της ΡΑΕ το μέλλον της περιοχής μας φαίνεται δυσοίωνο. Ποτάμια πρόκειται να μετατραπούν σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, λιβάδια που αξιοποιούνταν εδώ και γενιές ως βοσκότοποι θα γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς και απάτητες βουνοκορφές και δάση θα ισοπεδωθούν λόγω των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν. Μέχρι σήμερα, έχει δοθεί άδεια παραγωγής σε πάνω από 60 μελέτες, με το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων να τοποθετείται μέσα σε περιοχές Natura 2000. Συγκεκριμένα, 44 φωτοβολταϊκά πάρκα και 80 ανεμογεννήτριες, ενώ από αυτές, οι επτά έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης», λένε κάτοικοι εκ των οποίων πολλοί έχουν συγκροτήσει την πρωτοβουλία «Μπλόκο Καϊμακτσαλάν».
Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ήδη τοποθετηθεί 17 ανεμογεννήτριες στην Κέλλη και στον Σκοπό, αποψιλώνοντας ένα μεγάλο μέρος του βουνού και ανοίγοντας καινούργιους δρόμους τεραστίων διαστάσεων. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ ιδιαίτερη, αφού στο Καϊμακτσαλάν εντοπίζονται 157 είδη χλωρίδας που χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά για την Ελλάδα, καθώς και πολλά ενδημικά είδη. Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή με πλατύφυλλα δέντρα, οξιές, έλατα, πεύκα, καστανιές, μουριές, βελανιδιές, σκλήθρα, σημύδες, γαύρους, κέδρα κ.ά. Το οικοσύστημα σαφώς συμπληρώνει η μοναδική πανίδα της περιοχής με διάφορα είδη ζώων, ένα πλήθος των οποίων είναι επισήμως χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενα, όπως η καφέ αρκούδα και ο λύκος, ενώ απαντούν ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λαγοί, βίδρες, αγριόγατες, ασβοί, κουνάβια, σκίουροι και νυφίτσες. Υπάρχουν επίσης πολλά πτηνά, όπως γύπες, αετοί, διάφορα είδη γερακιών, πέρδικες κ.ά.
Ερωτήσεις στη Βουλή
Επισημαίνεται ότι για το θέμα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από την Ελληνική Λύση, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση από τα μέλη του «Μπλόκου Καϊμακτσαλάν» σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.