
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από προσπάθειες (και με τις σχετικές συνεργασίες) του Δήμου, αφού η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλεξ/πολης, Ηλίας Δαστερίδης, φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, όπου και ανέλυσε στον Γιώργο Χονδρόπουλο το πώς ακριβώς προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου.
Ειδικότερα, ο κ. Δαστερίδης δήλωσε:
«Αφορμή για την δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου ήταν το αλιευτικό καταφύγιο της Μαΐστρου, όπως επίσης και το αλιευτικό καταφύγιο στο Δέλτα του Έβρου, εκεί όπου οι ψαράδες, οι αγρότες, οι κυνηγοί και όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις βάρκες τους. Δηλαδή, να γίνει μία ανάπλαση και να πάρουμε μέρος σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι πρόσβασης, ούτως ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ασφαλή τρόπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος φορέας και το γραφείο για να καταθέσεις προτάσεις. Για να έχεις αρμοδιότητα στον αιγιαλό, πρέπει να υπάρχει το αυτοτελές Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο».
Ο κ. Δαστερίδης στάθηκε και στο γεγονός πως δεν ήταν εύκολος ο δρόμος μέχρι να ληφθεί η απόφαση και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία του λιμενικού γραφείου, καθώς υπήρχαν πολλές διαφωνίες και συγκρούσεις: «Προχωρήσαμε στην ίδρυση αυτού του Γραφείου με πολύ κόπο και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, όμως το τελικό αποτέλεσμα μάς δικαιώνει, καθώς πλέον δίνεται λύση σε πολλά προβλήματα, πέραν του αλιευτικού καταφυγίου της Μαΐστρου και στο Δέλτα του Έβρου. Θα καταθέσουμε πρόταση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα αρμόδια Υπουργία ώστε να χαρακτηριστεί ως Αλιευτικό Καταφύγιο και η περιοχή του Τουριστικού Περιπτέρου Δέλτα Έβρου. Πιστεύω θα είναι σύμφωνοι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως είναι το Δασαρχείο και ο ΥΦΕΠΕΚΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το γραφείο, αυτό θα βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αλεξ/πολης, στο κεντρικό Δημαρχείο.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη, «θα οριστούν συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Η νομοθεσία μας επιτρέπει να έχουμε τακτικό και έκτακτο προσωπικό, μπορεί να είναι 1+1 άτομα ή 2+2, αναλόγως με τον όγκο εργασίας. Ίσως γίνει άμεσα και ορισμός υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες μέχρι να γίνουν προσλήψεις, καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ανοιχτά μέχρι το 2027 και αφορούν αναπλάσεις λιμενικών εγκαταστάσεων και πρέπει οι προτάσεις να κατατεθούν άμεσα. Επείγει η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου της Μαΐστρου, καθώς στην περιοχή εκείνη δραστηριοποιούνται δημότες και βγάζουν το μεροκάματό τους. Πρέπει να νομιμοποιηθεί, καθώς μέχρι τώρα δεν φαινόταν (σ.σ. το αλιευτικό καταφύγιο) στον χάρτη».
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλεξ/πολης συμπλήρωσε: «Άλλη αρμοδιότητα έχει ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξ/πολης που έχει στην αρμοδιότητά του 4 λιμάνια (Αλεξανδρούπολης, Μάκρης και 2 στη Σαμοθράκη) και άλλη το Δημοτικό Αλιευτικό Γραφείο. Βέβαια, οποιαδήποτε συνεργασία είναι ευπρόσδεκτη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να πάρει η περιοχή μας μεγαλύτερη αξία και να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Για παράδειγμα, όλες αυτές οι βάρκες που είναι σκόρπιες στα Δικέλλα, να είναι μαζεμένες στην παραλία Μεσημβρίας σε μία μαρίνα για σωστή χρήση της παραλιακής γραμμής».
www.enoplois.gr