
Η διεξαγωγή της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, ανέδειξε την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) 2025-2036, συνολικού ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ. Η έμφαση στη στροφή της Ελλάδας προς την καινοτομία και η προσπάθεια επανεξοπλισμού της Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα διάχυτη.
Γράφει ο Περικλής Ζορζοβίλης
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι 436 εκθέτες που συμμετείχαν (αύξηση 26% σε σύγκριση με τους 346 εκθέτες το 2023 και 38% σε σχέση με τους 315 του 2021) εκπροσωπούσαν 37 χώρες, εκ των οποίων οι 18 διέθεταν εθνικά περίπτερα. Επίσης, η παρουσία 98 επίσημων αντιπροσωπειών από 45 χώρες σημείωσε αύξηση 28% σε σχέση με το 2021. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» επισκέφθηκε την έκθεση και προβάλλει ορισμένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν.
Κυπριακή Καινοτομία στην DEFEA
Η παρουσία του εθνικού περιπτέρου της Κύπρου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, με συμμετοχή 13 κυπριακών εταιριών και του Τομέα Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας του υπουργείου Άμυνας. Αυτός ο τομέας, που μπορεί να θεωρηθεί η ιστορική ΥΠΟΒΙ (Υπηρεσία Πολεμικής Βιομηχανίας) ιδρύθηκε το 1977 και ενσωματώνει καινοτόμες προσεγγίσεις για την εποχή.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ), μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV), καθώς και παρεμβολείς κατά ΜΕΑ. Ιδιαίτερη προσοχή τράβηξε το πρωτότυπο ενός όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας, υψηλής ισχύος μικροκυμάτων (HPM), γνωστό ως «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», που είναι πλήρως κυπριακής σχεδίασης και κατασκευής και έχει ολοκληρώσει αρχικές δοκιμές. Το σύστημα καθιστά την Κύπρο μέλος μιας αποκλειστικής ομάδας χωρών που έχουν αναπτύξει τέτοια όπλα.
- Το όπλο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», εγκατεστημένο σε ρυμουλκώμενο, μπορεί να καταστρέψει στόχους έως 100 μέτρων και να παρεμβάλλει σε απόσταση έως 25 χλμ.
- Το χαμηλής παρατηρησιμότητας μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας «ΣΚΙΑ» είναι ικανό να επιτύχει ταχύτητες άνω των 70 κόμβων (130 χλμ./ώρα) και εμβέλεια 240 ναυτικών μιλίων (445 χλμ.), με δυνατότητα μεταφοράς βάρους 200 κιλών.

- Το B5 Hydra USV της Swarmly Aero είναι ένα μη επανδρωμένο όχημα πολλαπλών αποστολών, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλα, τορπίλες, ρουκέτες ή και σχεδίες διάσωσης, με αυτονομία 30 ημερών.

ΚΕΤΑΚ: Πρωτοποριακή Καινοτομία
Το Κέντρο Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ), που ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), απετέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές παρουσίες στην έκθεση.
Με 72 χρόνια στρατιωτικής έρευνας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ΚΕΤΑΚ αναδεικνύει την προσπάθεια εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων συστημάτων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δύο από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα του ΚΕΤΑΚ περιλάμβαναν:
- Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα – Περιπλανώμενο Πυρομαχικό (Loitering Munition), που συνδυάζει την ακρίβεια της First-Person View (FPV) με την ικανότητα κατευθυνόμενης προσβολής. Ο χειριστής ελέγχει το σύστημα σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικών γυαλιών, προσφέροντας ευελιξία ακόμα και σε απαιτητικά περιβάλλοντα.


- Το Φορητό Anti-Drone, που παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά UAV, εκμεταλλευόμενο τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων και GPS για να διακόψει τις συνδέσεις ελέγχου εχθρικών drones.

Συνεργασίες και Εκσυγχρονισμός Οχημάτων
Οι KNDS-France και Metlen παρουσίασαν το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI PHILOCTETES, το οποίο θα ενσωματώσει ελληνικά στοιχεία στην παραγωγή του κατά 30% κατά τη φάση πλήρους παραγωγής.


Παράλληλα, οι Metlen και Iveco Defence Vehicles (IDV) ανακοίνωσαν Μνημόνιο Αποκλειστικής Συνεργασίας (MoU) για την παραγωγή θωρακισμένων ή μη οχημάτων, στο πλαίσιο ανανέωσης του υφιστάμενου στόλου φορτηγών.
Αναβάθμιση Ήδη Υπαρχόντων Οχημάτων
Η ισραηλινή Rafael παρουσίασε πρόταση εκσυγχρονισμού του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, τοποθετώντας πύργο τύπου Sampson 30.

Επιπλέον, η ελληνική EODH Dynamics, που ανακοίνωσε νέα επενδυτικά σχέδια για παραγωγικές εγκαταστάσεις, παρουσίασε αναβάθμιση των ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Ελληνικού Στρατού.

Ρομπότ και Εναέριες Δυνατότητες
Η ιταλική Eagle Projects παρουσίασε ρομπότ της εταιρίας Unitree Robotics, με διάθεση αγοράς αντί 2.700 δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων τα μεταφορικά υπολογίζονται επιπλέον.

Νέα Προοπτική στα Πυροβόλα ZU-23
Η AREX παρουσίασε αναβάθμιση των παλαιών δίδυμων αντιαεροπορικών πυροβόλων ZU-23. Αυτή η αναβάθμιση επιδιώκει να ενισχύσει τις υπάρχουσες δυνατότητες για προσβολές εναέριων, χερσαίων και ναυτικών στόχων.

Δύναται να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες αντιμετώπισης στον Ελληνικό Στρατό, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες αναβάθμισης.
Πυραυλικά Συστήματα σε Ανταγωνισμό
Στην έκθεση, δύο ανταγωνιζόμενα πυραυλικά συστήματα παρουσίασαν σημαντικές δυνατότητες για το πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού. Ο εκτοξευτής πυραύλων MLRS M270A2 από τη Lockheed Martin, καθώς και το ισραηλινό LORA με μέγιστο βεληνεκές 400 χλμ.

Στη DEFEA 2025, το LORA παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη διεθνή του ισχύ.
