Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχε κατατεθεί για την αναστολή των αποφάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σχετικά με τη σύσταση κοινοπραξίας με τον τσεχικό τεχνολογικό κολοσσό CSG.
Από την απόφαση αυτή προκύπτει πως οι τρίτες εταιρείες που επιχείρησαν να αναιρέσουν τις αποφάσεις των μετόχων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, δηλαδή των Υπουργείων Οικονομίας και Άμυνας, για να μην χάσουν τις συμβάσεις που διατηρούσαν με τα ΕΑΣ για την ενοικίαση εργαζομένων δεν έχουν πραγματικό έννομο συμφέρον.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εθνικής σημασίας σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της Άμυνας ανάμεσα στα ΕΑΣ και τον όμιλο CSG δεν θίγει τα συμφέροντα καμίας τρίτης ιδιωτικής εταιρείας.
Τα ΕΑΣ ως κρατική εταιρεία αδυνατούσαν να κάνουν επιπλέον προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών τους και για τον λόγο αυτό «ενοικίαζαν» εργαζομένους που βρίσκονταν στο payroll τρίτης εταιρείας.
Ωστόσο, ένα από τα πολλά θετικά που θα φέρει η κοινοπραξία είναι το γεγονός ότι θα μπορεί να προσλάβει απευθείας τους απαραίτητους εργαζομένους για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών της, καθιστώντας περιττή και ασύμφορη κάθε άλλου είδους συμφωνία με τρίτα μέρη.
Η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση μια στρατηγικής συμφωνίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την χώρα, η οποία πλησιάζει όλο και περισσότερο την Ευρώπη.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και τα κεφάλαια του ιδιώτη επενδυτή, που συνολικά ξεπερνάνε τα 80.000.000 ευρώ, θα πετύχει μια τεράστια αναπτυξιακή στροφή, αναζωογονώντας το ιστορικό εργοστάσιο του Λαυρίου και αποτελώντας τη δεύτερη, μόλις, χώρα στην Ευρώπη που θα παράγει ΤΝΤ.
www.enoplois.gr