Η 3η Οκτωβρίου 2016 μνημονεύεται στο καλεντάρι της Pietro Beretta Armi ως τα επίσημα γενέθλια της.
Αυτό την καθιστά τον αρχαιότερο κατασκευαστή όπλων στον κόσμο που δραστηριοποιείται ακόμη.
Η ημερομηνία προκύπτει από την παλιότερη απόδειξη είσπραξης χρημάτων από το Ταμείο της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας για την πώληση 185 κανών για αρκεβούζια έναντι 296 δουκάτων. Το αποδεικτικό αυτής της συναλλαγής φυλάσσεται στα κρατικά αρχεία της Βενετίας . Οι επισκέπτες στο μουσείο της Beretta στο Γκαρντόνε μπορούν να δούνε ένα αντίγραφο της που επιδεικνύεται ως πολύτιμο κειμήλιο.
Η εταιρεία είναι συνάμα και η παλαιότερη οικογενειακή επιχείρηση , παραμένοντας επί σχεδόν πέντε αιώνες στην ιδιοκτησία των απογόνων της ίδιας οικογένειας. Από τον μαέστρο Μπαρτολομέο Μπερέτα (που μνημονεύεται στην απόδειξη ως ο εισπράξας) μέχρι το σημερινό της πρόεδρο Πιέτρο Γκουζάλι-Μπερέτα .
Για να τιμήσουν αυτή τη μοναδική επέτειο, φιλοτέχνησαν ένα ιδιαίτερο δίκαννο το οποίο παρουσίασε στο κατάστημα Beretta Gallery της Νέας Υόρκης ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου. Λέγεται ότι το όπλο πωλήθηκε έναντι απροσδιόριστου ποσού σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος είχε το προνόμιο να αποκτήσει ένα ανεπανάληπτο αντικείμενο.
Το συμβολικό «Ερπετό»
Η επίσημη ιστορία λέει πως ο ίδιος ο Πιέτρο Γκουζάλι-Μπερέτα έδωσε την εντολή δημιουργίας του δικάννου από το τμήμα Atelier ( όπου οι δεινότεροι τεχνίτες αναλαμβάνουν τη δημιουργία «έργων τέχνης» σε μέταλλο). Ήθελε να συμβολίζει την κληρονομιά και την τεχνολογία αιχμής του ομίλου και να είναι διαχρονικό και μοντέρνο ταυτόχρονα.
Αντί να δουλέψουν πάνω σε ένα από τα διάσημα σούπερ-ποζέ τους, επέλεξαν το «486 Parallelo», μια περιορισμένη παραγωγής «σπουδή» του διάσημου Αυστραλού σχεδιαστή Μαρκ Νιούσον.
Το διάστημα 2014-2016 η Beretta κατασκεύασε 100 τέτοια όπλα. Συνδυάζοντας μοντέρνα τεχνολογία και υλικά (τσοκ Optima Bore, κράματα χρωμίου/βαναδίου, τρισδιάστατη χάραξη με λέηζερ) με παραδοσιακή τέχνη εφαρμογής
ξύλου και μετάλλων, παρουσίασαν ένα αιθέριο πλαγιόκαννο με αποστρογγυλεμένη βάση και μινιμαλιστικά χειριστήρια.
Κάτω από την ιδιαίτερη εμφάνιση κρύβεται ένας μηχανισμός «Boxlock» πλήρης με ελατήρια τύπου V και μονή σκανδάλη με επιλογέα.
Ήταν πάνω σε αυτό το δίκαννο που βασίστηκε ένα ακόμη μοναδικότερο κομμάτι με το όνομα Serpentina. Το όνομα προέρχεται από τον πλαϊνό μοχλό ανοίγματος των κανών που θυμίζει σώμα φιδιού και απαντάται συνήθως σε κλασικά εγγλέζικα «best guns». Ο κωδικός του «490» για να συμβολίζει τα χρόνια της εταιρείας.
Μοναδική εμφάνιση
Το επετειακό «490 Serpantine» φτιάχτηκε σε διαμέτρημα cal. 12/70 και οι κάνες του έχουν μήκος 71cm. Είναι κατασκευασμένες από το σύγχρονο κράμα Steelium και δέχονται εσωτερικά τσοκ.
Ξεχωρίζει γιατί η εξωτερική επιφάνεια του έχει τριφτεί με αλλεπάλληλα ολοένα και λεπτότερα μεγέθη γυαλόχαρτου και σμιριδόπανου, ως ότου απέκτησε την υφή καθρέπτη. Κατόπιν έμεινε στο φυσικό χρώμα του ατσαλιού.
Η βάση δέχτηκε παρόμοια φροντίδα, αλλά στο τέλος υπέστη μια επεξεργασία που της έδωσε μια βαθιά μπλε απόχρωση.
Το μπλε είναι το χρώμα που παραδοσιακά σχετίζεται με τη φίρμα Beretta και χρησιμοποιείται στα λογότυπα της. Ο μοχλός ανοίγματος, η μονή σκανδάλη με το φυλακτήρα της και ο επιλογέας βολής/ασφάλειας στη ράχη του κορμού είναι επίσης ατσάλινα, τονίζοντας την αντίθεση με τη μπλέ βάση.
Τα ξύλινα μέρη είναι από εξαιρετικής ποιότητας καρυδιά που έχει επιλεγεί για την ομορφιά και τα φυσικά νερά του ξύλου. Πολλή δουλειά έχει γίνει στην εφαρμογή ξύλου και μετάλλου, ώστε να δίνουν την εντύπωση εννιαίου συνόλου. Όπως το μέταλλο, η επιφάνεια του κοντακίου και της πάπιας έχει λειανθεί τέλεια χρησιμοποιώντας λινέλαιο για την ανάδειξη των χρωμάτων του.
Η «Τέχνη» του ελάχιστου
Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, το ανυπολόγιστης αξίας «490 Serpentina» δε καλύπτεται από πολύπλοκα μοτίβα και διακοσμήσεις.
Η κάνη φέρει μόνο τα χαρακτηριστικά του διαμετρήματος και μήκους.
Πάνω στο φυλακτήρα υπάρχουν τρείς σημαδιακοί αριθμοί: «1526» για το έτος ίδρυσης, «490» για τα γενέθλια που γιόρτασε η εταιρεία και «2016» για τη το έτος που κατασκευάστηκε το τουφέκι. Δεν υπάρχουν καν ψάθες η μοτίβα που να αποσπάσουν το μάτι του παρατηρητή από το σχήμα και την τελειότητα της επιφάνειας του μετάλλου. Πράγμα που καθιστά ακόμη εντυπωσιακότερη την αριστερή πλευρά της μπάσκουλας.
Οι χαράκτες του Atelier χάραξαν πάνω της ένα ακριβές αντίγραφο της Απόδειξης Πληρωμής προς το Μπαρτολομέο Μπερέτα. Με τα ίδια γράμματα μόνο που αντί για μελάνι είναι γραμμένα με τσιζέλο και πλατίνα!
Δύο όμοια;
Η Beretta είχε δεσμευτεί πως δε θα υπήρχε ποτέ άλλο επετειακό «490 Serpantine». Όμως το 2017, το ιταλικό περιοδικό Armi &Tiro παρουσίασε τις εικόνες ενός δεύτερου παρόμοιου όπλου. Είχε ίδια χαρακτηριστικά και έφερε την ίδια διακόσμηση με την εγχάρακτη απόδειξη. Διέφερε όμως σε δύο σημεία: Η βαφή στη μπάσκουλα ήταν η παραδοσιακή «ταρταρούγα» (αντί του βαθέος μπλε) και τα γράμματα στο χαρακτικό είχαν γίνει με χρυσό αντί πλατίνα. Αντίστοιχα επίχρυσος ήταν και ο μοχλός της σκανδάλης.
Σύμφωνα με το άρθρο, ήταν κατασκευασμένο στο μικρότερο διαμέτρημα cal. 20 magnum και προοριζόταν για δημοπρασία στο Λονδίνο.
Φαίνεται πως μετά την παρουσίαση του πρώτου όπλου στη Νέα Υόρκη υπήρξε πίεση και για επόμενα. Θέλοντας να διαφυλάξουν τη φήμη τους οι τεχνίτες του Atelier κατέφυγαν σε “σολομώντεια λύση”. Έφτιαξαν ένα δεύτερο όπλο που διαφέρει τόσο όσο απαιτείται.
Έτσι διασώζεται το πρεστίζ εκείνων που κατέβαλλαν ένα αναμφίβολα σημαντικό ποσό για να υπερηφανεύονται πως κατέχουν το μοναδικό επετειακό Serpantina. Αλλά και η Beretta τήρησε τη δέσμευση του προέδρου της!