Ο Νέστος με τα εντυπωσιακά τοπία φυσικής ομορφιάς του έχει και μια πλούσια παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Για τα όσα συνέβησαν το 2024 και τα… «μελλούμενα» του 2025 για τους αγρότες της περιοχής μίλησε στον Ε.Α. ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Σάββας Αργυράκης. Σήμερα η περιοχή του Νέστου κυριαρχείται από την καλλιέργεια καλαμποκιού, ρυζιού, καρπουζιού, φασολιών, βερίκοκων, ροδάκινων και πατατών (κυρίως στην περιοχή Λεκάνη). Τα ακτινίδια και τα σπαράγγια του Νέστου θεωρούνται υψηλής ποιότητας και είναι τα σημαντικότερα εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα.
Στις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής ξεχωρίζουν τα εκκολαπτήρια ιχθύων με τσιπούρες, καβούρια, μύδια, σαρδέλες και κέφαλους. Κοντά στο χωριό Αβραμιλιά καλλιεργούνται αμπελώνες που παράγουν υψηλής ποιότητας σταφύλια και κρασί (Chardonnay, Syrah, Merlot, Μαλαγουζιά, Αγιορείτικο, Ασύρτικο και Sauvignon) ενώ το Μοναστηράκι παράγει υψηλής ποιότητας μέλι. Ο κ. Αργυράκης, τονίζει στον Ε.Α. ότι το 2024, ήταν μεν μία χρονιά που δεν ήταν καλή για τις μεγάλες καλλιέργειες (καλαμπόκι, σόγια, ηλίανθο), οι οποίες επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μειωμένη υγρασία, αντίθετα όμως οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως το σταφύλι, οι ελιές, το ακτινίδιο και το σπαράγγι, παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα λόγω καλύτερων καιρικών συνθηκών. «Η παραγωγή ήταν αρκετά ικανοποιητική σε αυτές τις καλλιέργειες», ανέφερε ο κ. Αργυράκης. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα με το νερό και την άρδευση επηρέασαν όλους τους παραγωγούς και ανέδειξαν την ανάγκη για βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου η έλλειψη νερού δημιούργησε προβλήματα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις, ιδιαίτερα σε χωράφια με πιο απαιτητικές καλλιέργειες.
Επιπλέον, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε εξαιτίας της ανάγκης για πιο συχνά ποτίσματα και της χρήσης εναλλακτικών μεθόδων άρδευσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό που ευελπιστούν οι αγρότες για το 2025 είναι μια χρονιά χωρίς ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα και με ισορροπημένες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες. «Ελπίζουμε να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και μια συνολική αναβάθμιση στις υποδομές άρδευσης», τόνισε ο κ. Αργυράκης. Ακόμη, ανέφερε ότι θα πρέπει να προγραμματιστούν νέες επενδύσεις, καθώς το κόστος άρδευσης έχει αυξηθεί σημαντικά. «Το 2025 ελπίζουμε να έχουμε χαμηλότερο κόστος παραγωγής, καθώς αυτή τη στιγμή η τιμή του νερού φτάνει τα 39€ ανά στρέμμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και τα 50€ ανά στρέμμα». Τόνισε επίσης πως αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις, οι παραγωγοί θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς. Τα δεδομένα για την φετινή χρονιά δείχνουν πως εάν οι τιμές δεν μειωθούν ή αν δεν υπάρξουν επιδοτήσεις, οι παραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα έξοδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανάγκη για επενδύσεις σε αρδευτικά έργα είναι επιτακτική. «Αν δεν γίνουν άμεσα έργα βελτίωσης των υποδομών και δεν διασφαλιστεί η επάρκεια νερού, τότε το 2025 μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους παραγωγούς», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ο κ. Αργυράκης τόνισε ότι οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις, καθώς η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους εξαρτάται άμεσα από την επάρκεια και το κόστος της άρδευσης.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τους αγρότες της περιοχής θα είναι να εξασφαλιστεί η άρδευση των χωραφιών τους. Δυστυχώς η κλιματική κρίση υπάρχει. Οι ήπιοι χειμώνες δεν δημιουργούν αποθέματα νερού, οπότε κάτι πρέπει να γίνει για να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί. Τα μηδαμινά αυτά νερά που φεύγουν από την παραγωγή ενέργειας από το φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο, πρέπει να κρατηθούν σε ένα νέο φράγμα που θα δημιουργηθεί πιο κάτω ή ακόμη να γίνουν και τέτοια έργα στο αρδευτικό του κάμπου του Νέστου, ώστε να γίνεται εξοικονόμηση νερού και ανακύκλωση υδάτων, η οποία γίνεται από τους δύο Τ.Ο.Ε.Β. στη Χρυσούπολη και στο Χρυσοχώρι. Αλλά χρειάζονται και άλλα έργα για να γίνεται μεγαλύτερη ανακύκλωση των νερών.
Το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης δεν βρίσκει αντίθετους τους αγρότες του Νέστου, αλλά τους προξενεί μεγάλη ανησυχία εδώ και δύο χρόνια. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους φορείς και στο υπουργείο επειδή βλέπουν τα τελευταία χρόνια τη μείωση των ποσοτήτων νερού στο φράγμα Θησαυρού και τη μη ικανοποιητική ποσότητα των κυβικών που αρδεύουν την πεδιάδα του Νέστου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έλληνας Αγρότης
www.enoplois.gr