Στις 16 Δεκεμβρίου 2024, στο Διδυμότειχο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση DigiAgriFood. Η συμμετοχή περισσότερων από 70 ατόμων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού τομέα, ακαδημαϊκοί, τοπικές αρχές και επαγγελματίες, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την προώθηση της ψηφιακής γεωργίας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και την πολιτική της ΑΜΘ να αποκεντρώνει τις σχετικές δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο με άμεσες ωφέλειες για τους αγρότες μας. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το DigiAgriFoodHub σε συνεργασία με το ΕIT FoodHub, στόχευε στην ανάδειξη των προκλήσεων και των ευκαιριών της ψηφιακής γεωργίας μέσω πληροφόρησης, διαλόγου και καλών πρακτικών. Στην εναρκτήρια ενότητα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της γεωργίας ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης για την Περιφέρεια. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας του ΔΠΘ, κ. Μπρούφας, η Επιστημονική Υπεύθυνη του DigiAgriFood, κα Μαρία Μιχαλοπούλου, και ο Κοσμήτορας Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. Το κύριο μέρος άνοιξε ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος από τη Διεύθυνση Γεωργίας ΠΑΜΘ, ο οποίος παρουσίασε δεδομένα για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Παράλληλα, η Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και ο κ. Ιωάννης Αμαραντίδης παρουσίασαν τον ρόλο και τις υπηρεσίες του DigiAgriFood. Ακολούθησε η ενότητα “EIT FOOD Hub – RIS3″ η οποία επικεντρώθηκε στη σύνδεση του EIT FoodHub με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ. Πάρτσιας Χρήστος (Περιφερειακό Ταμείο ΑΜΘ), κα Γρηγορίου Μαριρένα (Συμβούλιο Έρευνας & Καινοτομίας ΑΜΘ), κ. Μπρούφας (ΔΠΘ) και κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης (Σύμβουλοι Ανάπτυξης). Ο κ. Δημήτρης Σκουρογιάννης παρουσίασε τις Σύγχρονες Αγροδιατροφικές Τάσεις, τονίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης παραπροϊόντων και της συνεργασίας. Ο καθηγητής Νίκος Παναγιώτου από το ΑΠΘ αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Ψηφιακής Εκπαίδευσης στον Πρωτογενή Τομέα, παρουσιάζοντας στοιχεία από Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον Μάνο Λεκάκη (AgroApps) ο παρουσίασε θέματα, προκλήσεις και πρακτικές ψηφιακής και ευφυούς γεωργίας. Το πάνελ “Ψηφιακή γεωργία στην πράξη”, αποτέλεσε τον επίλογο της εκδήλωσης, όπου οι διακεκριμένοι γεωπόνοι κ. Βασίλης Τουτουτζής και κ. Σταύρος Βαβίας ανέλυσαν θέματα όπως τα Οικολογικά Σχήματα, τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία και η υποστήριξη από Γεωργικούς Συμβούλους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν συνοπτικό απολογισμό από τους διοργανωτές, οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή και την παρουσία τους. Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας και υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες δράσεις, που προάγουν τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και την ενίσχυση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα.
Ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη και ολοκληρωμένη ομάδα εργασίας
Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Καινοτομίας DigiAgriFood συνδυάζει τη δύναμη 6 διαφορετικών μελών, καθένα από τα οποία συνεισφέρει την ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη και παρουσία του, σχηματίζοντας μια ολοκληρωμένη ομάδα εργασίας. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από έναν φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – ΠΑΜΘ), δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – ΔΠΘ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΠΘ), ένα φορέα έρευνας και τεχνολογίας (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας-Ελλάδα, Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας IBO-ΕΚΕΤΑ), έναν εκπαιδευτικό οργανισμό (Αμερικανική Γεωργική Σχολή – Κολέγιο Περρωτής) και μια εταιρεία που συντονίζει ένα cluster καινοτομίας και τεχνολογίας (ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης). Επιπλέον, οι εταίροι του κόμβου έχουν εκτεταμένη εμπειρία και υπόβαθρο στην εφαρμογή των στρατηγικών του DigiAgriFood. Επιλέχθηκε ένα σχετικά μικρό σχήμα εταίρων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή, η ευελιξία και η σωστή εκτέλεση του έργου. Όλοι οι άλλοι σημαντικοί φορείς που ανήκουν στα περιφερειακά οικοσυστήματα της επιλεγμένης γεωγραφικής περιοχής έχουν ήδη ενημερωθεί για τους στόχους και τις ενέργειες του έργου και θα συμμετάσχουν ως απαραίτητοι δορυφόροι, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη διασφαλιστεί δεκάδες Σύμφωνα Στήριξης.
Το μισό ζωικό κεφάλαιο χάθηκε στον Έβρο – Πήρε μπροστά το σφαγείο των Φερών
Πάνω από 7.000 ζώα έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση εξαιτίας της ζωονόσου, στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» για τους κτηνοτρόφους, πολλοί από τους οποίους έχουν αποφασίσει ήδη να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Τουλάχιστον το 42% του ζωικού τους κεφαλαίου έχουν χάσει οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, όπως τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα ημέρες που διοργάνωσαν από κοινού οι αγροτικοί σύλλογοι Τριγώνου, Βύσσας, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Η χαριστική βολή για τον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο είναι η ευλογιά, εξαιτίας της οποίας έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής στον βόρειο Έβρο 6.220 ζώα από συνολικά 43 εστίες. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο νότιο τμήμα του Έβρου, όπου οι θανατώσεις έχουν ξεπεράσει τις 15.000 και οι εστίες πλησιάζουν τις 100. Το κυρίαρχο συναίσθημα στις τάξεις των κτηνοτρόφων είναι η απόγνωση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνάντηση ο προϊστάμενος του κτηνιατρικού τμήματος της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, Σωτήρης Μπαϊραμάκης, το τελευταίο δεκαήμερο, μετά από δύο μήνες που η ευλογιά ήταν σε έξαρση στον νομό, παρατηρείται μία ύφεση, χωρίς ωστόσο, αυτή, να καθησυχάζει τους κτηνοτρόφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν πληγεί. Στο μεταξύ την Πέμπτη ήταν η τρίτη ημέρα της δοκιμαστικής λειτουργίας του σφαγείου των Φερών και όλα φαίνεται να λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του έργου. Προς το παρόν το Σφαγείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη και γι’ αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται μόνο διαχείριση βοοειδών και χοιρινών. Τα προϊόντα που διατίθενται από το δημοτικό σφαγείο είναι πιστοποιημένα ως προς την άριστη ποιότητά τους, καθώς διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα τους. Ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Κολγιώνης, μίλησε σε τοπικό κανάλι για την πορεία του σφαγείου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την δοκιμαστική λειτουργεία του έργου. «Σημαντική η περίοδος αυτή για τους κτηνοτρόφους, για την Δημοτική Ενότητα Φερών και τον Δήμο Αλεξ/πολης, καθώς το Σφαγείο για τρίτη ημέρα μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία. Συνεχίζουμε τις δοκιμαστικές λειτουργίες, τα πρώτα δείγματα είναι ότι οι γραμμές παραγωγής ανταποκρίνονται και λειτουργούν όπως ακριβώς ήθελε ο κατασκευαστής και εμείς που παραλαμβάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον βιολογικό. Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την προγραμματική δήλωση που έχουμε υπογράψει με τον ανάδοχο θα συνεχιστεί η δοκιμαστική λειτουργία», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και συνέχισε: «Ευελπιστώ ότι όλα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά. Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί το Σφαγείο και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τον Γιώργο Ούστογλου – υπεύθυνο του σφαγείου. Ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτροφών, κρεοπωλών και εμπόρων κρεάτων του νομού Έβρου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά και θα είναι στην διάθεση όλων», ολοκλήρωσε ο κ. Κολγιώνης.
Ο Έβρος διανύει μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του
Ο αγροτικός κόσμος του Έβρου εκπέμπει SOS: «Τα μελίσσια πεθαίνουν» λένε μελισσοκόμοι, 50% πτώση παραγωγής στα σταφύλια. Οικονομική καταστροφή για τους βαμβακοπαραγωγούς, μέτρια η παραγωγή στις ελιές. Χαμένη η χρονιά για όλους τους παραγωγούς. Αντιμέτωποι με ρημαγμένες και μη αποδοτικές καλλιέργειες, αισθητά μειωμένη παραγωγή και περαιτέρω κατάρρευση των εισοδημάτων τους βρίσκονται οι αγρότες του Έβρου, οι αντοχές των οποίων δοκιμάζονται για ακόμη μία χρονιά, λόγω της ανομβρίας και των ανοικτών, ακόμη, πληγών από τις πυρκαγιές του 2023. Σε συνδυασμό με τον αφανισμό μεγάλου μέρους του ζωικού κεφαλαίου λόγω των ζωονόσων, ο Έβρος διανύει μία από τις χειρότερες χρονιές στην αγροτική ιστορία του. Ζέστη και ανομβρία, ζωονόσοι και κρατική αδιαφορία για τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών έχουν δώσει την χαριστική βολή στους ακρίτες παραγωγούς.
www.enoplois.gr