Να γίνει η Νιγρίτα ένα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας σπιρουλίνας
Από τις Σέρρες ξεκίνησε η πρώτη επιχείρηση σπιρουλίνας στην Ευρώπη και μετρά ήδη τριάντα χρόνια ζωής. Ο Γιάννης Κουλτσιάκης, παραγωγός σπιρουλίνας 2ης γενιάς μιλάει στον Ε.Α. και μας ενημερώνει για τις ευεργετικές της ιδιότητες, για το πώς παράγεται, πώς έγιναν παραγωγοί σπιρουλίνας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Τι είναι η σπιρουλίνα και πώς ξεκίνησε η ιδέα να μπείτε στην παραγωγή;
Η Σπιρουλίνα είναι ένα νηματοειδές κυανοπράσινο μικροφυούς που υπάρχει και αναπαράγεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι στην πραγματικότητα τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης Γη. Η αρχική ενασχόληση της εταιρίας μας ήταν η παραγωγή υπερπρώιμων κηπευτικών με χρήση γεωθερμικών ρευστών στα Θερμά Νιγρίτας. Η σχέση μας με τη γεωθερμία μας έφερε σε επαφή με τον κ. Μιχάλη Φύτικα, καθηγητή γεωλογίας στο ΑΠΘ, ο οποίος έριξε την ιδέα παραγωγής σπιρουλίνας. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το όλο εγχείρημα. Το 1991 ο κ. Ευάγγελος Κουλτσιάκης ξεκινάει την παραγωγή Σπιρουλίνας και είναι ο πρώτος Έλληνας παραγωγός στην Ευρώπη. Το 2004 ενώνουν τις δυνάμεις τους με την κ. Ελένη Τζίμπα και δημιουργούν την «Κουλτσιάκης Ε. & Τζίμπα Ε. Ο.Ε.», με στόχο την παραγωγή οπωροκηπευτικών υδροπονικής καλλιέργειας και το 2009 δημιουργούν την Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα (πρώην Ελληνική Bio-Spirulina), μια πρότυπη μονάδα παραγωγής Σπιρουλίνας (Spirulina) στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών. Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα που παράγεται είναι η καλύτερη ποιοτικά σπιρουλίνα στον κόσμο, αφού παράγεται μέσα σε θερμοκήπια και δεξαμενές γλυκού νερού. Σαν εταιρεία λαμβάνουμε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και ερευνητικά προγράμματα. Δεχόμαστε επισκέψεις από σχολεία και ιδιώτες, φίλους της σπιρουλίνας ή άτομα που θέλουν να την γνωρίσουν και να δουν από κοντά τα στάδια παραγωγής της. Η μονάδα είναι άμεσα επισκέψιμη από όλους τους φίλους της σπιρουλίνας και όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον τρόπο παραγωγής του πολύτιμου αυτού φύκους. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει η Νιγρίτα ένα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας Σπιρουλίνας.
Πώς ακριβώς παράγεται η σπιρουλίνα;
Η Σπιρουλίνα είναι ένα φωτοσυνθετικό μικροφύκος το οποίο δεσμεύει διοξείδιο και παράγει οξυγόνο Είναι θερμόφιλο γι’ αυτό και χρειάζεται θερμοκρασίες από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Είναι ένας υδρόβιος οργανισμός γι’ αυτό και παράγεται σε θερμοκήπια μέσα σε δεξαμενές με μεταλλικά νερά, με σύγχρονες μεθόδους, χρησιμοποιώντας θρεπτικά άλατα καταλληλά για τρόφιμα, χωρίς εντομοκτόνα και συντηρητικά, τα οποία μετατρέπει σε πολύτιμες πρωτεΐνες και βιταμίνες. Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα καλλιεργείται αποκλειστικά στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, σε δεξαμενές που περιέχουν θερμομεταλλικά νερά, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, με θρεπτικά άλατα, χωρίς εντομοκτόνα και συντηρητικά. Οι δεξαμενές παρακολουθούνται καθημερινά από εξειδικευμένα άτομα τα οποία φροντίζουν να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγεται η σπιρουλίνα καθώς και την άριστη ποιότητά της πριν την συγκομιδή της. Όταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείξουν πως η σπιρουλίνα είναι πλέον έτοιμη για συγκομιδή, αντλείται με τη βοήθεια παλμικής αντλίας και καταλήγει σε έναν παλμικό διαχωριστή όπου και διαχωρίζεται η βιομάζα της σπιρουλίνας από το υγρό. Έπειτα μαζεύεται σε ειδικούς κουβάδες για τρόφιμα και στη συνέχεια απλώνεται στους πάγκους του ξηραντηρίου για να μπορέσει να στεγνώσει και να δημιουργηθεί η φλούδα της σπιρουλίνας. Από εκεί και έπειτα η φλούδα υπόκειται την απαραίτητη επεξεργασία για την τελική μορφή της από την νέα στον χώρο, μεταποιητική εταιρεία, Spirulina Line. Η παραγωγή της Ελληνικής Βιολογικής Σπιρουλίνας γίνεται στα Θερμά στη Νιγρίτα Σερρών. Είναι ένας τόπος ευλογημένος με πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, γεγονός που καθιστά εφικτή την αναπαραγωγή της σπιρουλίνας κάτω από ιδανικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η σπιρουλίνα που παράγεται στο συγκεκριμένο μέρος θεωρείται η καλύτερη ποιοτικά σπιρουλίνα στον κόσμο.
Γιατί θεωρείτε τη Νιγρίτα Σερρών ως το καταλληλότερο μέρος για την καλλιέργειά της;
Η Νιγρίτα και τα Θερμά Νιγρίτας Σερρών θεωρούνται το καταλληλότερο μέρος για την καλλιέργεια Σπιρουλίνας διότι ως φωτοσυνθετικός οργανισμός χρειάζεται ηλιοφάνεια, πράγμα που στην περιοχή υπάρχει πάνω από 270 ημέρες τον χρόνο καθώς βρισκόμαστε στον ίδιο παράλληλο με την Καλιφόρνια επίσης ως θερμόφιλός και αλκαλοφιλος (pH 9-11) οργανισμός το γεωθερμικό πεδίο εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθεί.
Ποιες είναι οι επιτυχίες της σπιρουλίνας Σερρών στο εξωτερικό; Εξάγεται; Συμμετέχετε σε συνέδρια;
Οι επιτυχίες της Σπιρουλίνα στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλες. Το 80% της παραγωγής μας εξάγεται. Εξάγουμε σε πάνω από 17 χώρες Γερμάνια, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία και άλλες. Συμμετέχουμε με κάθε ευκαιρία και σε συνέδρια αλλά και στις μεγαλύτερες εκθέσεις Βιολογικών Προϊόντων και τροφίμων στον Κόσμο. Biofach Νυρεμβέργη Γερμανία, FI & Ni Europe, Sial στο Παρίσι Γαλλίας, Food and Life Μόναχο Γερμανίας, Eco Living Scandinavia Μάλμε Σουηδίας καθώς και σε όλες τις εγχώριες εκθέσεις. Όπως σας τόνισα και παραπάνω η εταιρεία μας είναι ανοιχτή σε επισκέψεις, ξενάγηση και ενημέρωση στον κόσμο της καλλιέργειας της σπιρουλίνας.
Τα προϊόντα τα οποία παράγονται με σπιρουλίνα και από σπιρουλίνα είναι
Φλούδα, σκόνη, ταμπλέτες, αλείμματα με Σπιρουλίνα (ταχίνι μέλι, φυστικοβούτυρο και κακάο πετιμέζι), μπάρες, παστέλια, πρωινό με γκρανόλα και σπιρουλίνα, σαπούνια, καλλυντικά, ζυμαρικά και αρχές του έτους θα έχουμε και νέα προϊόντα με την μπλε ουσία, την φυκοκυανίνη.
Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητές της και που ακριβώς ωφελεί;
Η Spirulina είναι ένα αρχέγονο πολυκυτταρικό μικροφύκι που εμφανίστηκε στη γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Με την ικανότητά του να φωτοσυνθέτει απορροφώντας διπλάσια της βιομάζας του ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο (Ν). Έχει συντελέσει στην διαμόρφωση της σύγχρονης γήινης ατμόσφαιρας, εμπλουτίζοντάς την με άφθονο οξυγόνο. Βιολογικά χαρακτηρίζεται ως οργανισμός θερμόφιλος (optimum 35c) και αλκαλόφυλος (ΡΗ 9-11). Αυτές οι συνθήκες εξασφαλίζονται στο Γεωθερμικό πεδίο της Νιγρίτας (ΘΕΡΜΑ), με τα θερμομεταλλικά νερά. Η υψηλή ροή φωτονίων της περιοχής συντελεί σε υψηλούς ρυθμούς φωτοσύνθεσης με παραγωγή υπερ-αρίστης ποιότητας spirulina. Είναι το μοναδικό φυτό που καλλιεργείται σε δεξαμενές – πίστες κυκλικής κίνησης αναζητώντας την τροφή του και την ηλιακή ενέργεια υπό μορφή φωτονίων, ορισμένων μήκων κύματος του φωτεινού φάσματος. Οι ευεργετικές της ιδιότητες ίναι πάρα πολλές. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των ειδικών πολυσακχαριτών που περιέχει. Οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πολυσακχαρίτες βελτιώνονται. Αυξάνει την πνευματική και σωματική απόδοση, ιδιαίτερα σε αθλητές και μαθητές. Στους αρσιβαρίστες αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων χωρίς να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Βοηθά στην τόνωση της χλωρίδας του πεπτικού συστήματος και στη διευκόλυνση της διαδικασίας στην πέψη και στη φυσιολογική λειτουργία των εντέρων και ταυτόχρονα δρα ως φυσικό καθαριστικό, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες. Η ξηρή βιομάζα της σπιρουλίνας περιέχει έως και 2% γ-λινελαϊκό οξύ (GLA), ποσοστό που είναι ίσο του μητρικού γάλακτος. Το GLA βοηθά στην αρθρίτιδα, την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και στο σύνδρομο ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της σπιρουλίνας είναι ότι είναι η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα Καροτίνη, καθώς περιέχει δέκα μείγματα καροτενοειδών. Τα φυσικά απαντώμενα καροτένια σε λαχανικά και φύκια όπως η σπιρουλίνα φαίνεται να έχουν ξεκάθαρα αντικαρκινικά αποτελέσματα, αντιοξειδωτική δράση σε αντίθεση με τις συνθετικές μορφές βήτα-καροτίνης. Σε διατροφικές μελέτες που έγιναν στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κρήτη, έδειξαν ότι η σπιρουλίνα μειώνει τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας στο αίμα, το οποίο έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης. Βοηθά άμεσα στη διόρθωση της αναιμίας, του χαμηλού αιματοκρίτη και του εμμηνορροϊκού συνδρόμου, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς του σε οργανικό, εύπεπτο σίδηρο. Οι τρέχουσες μελέτες διερευνούν τις θετικές επιδράσεις της σπιρουλίνας στην πρόληψη του καρκίνου (λευχαιμίες), για την προστασία των ατόμων που υποβάλλονται σε ακτινοχημειοθεραπεία και, λόγω των αντιικών επιδράσεών της, για τη βοήθεια ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS.
Υπερτροφή και δυναμική καλλιέργεια
Η Spirulina είναι ένα μικροσκοπικό φυτό που έχει αναπτυχθεί από “σπόρο” που προέρχεται από ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Γερμανίας το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη τράπεζα φυκών παγκοσμίως. Ως φυτό, είναι ένας καταπληκτικός οργανισμός που υπάρχει και αναπαράγεται επί 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξή μας (πρώτη παραγωγή O2). Είναι το μοναδικό φυτό που καλλιεργείται σε δεξαμενές – πίστες κυκλικής κίνησης αναζητώντας την τροφή του και την ηλιακή ενέργεια υπό μορφή φωτονίων, ορισμένων μήκων κύματος του φωτεινού φάσματος. Πριν φτάσει στα χέρια σας έχει “τρέξει” περίπου 40 χιλιόμετρα, όσο ένας μαραθώνιος. Τα διαφορετικά στοιχεία που μας παρέχει η spirulina είναι πλήρως υδατοδιαλυτά και απολύτως εύπεπτα, προσφέροντας επιπλέον ενέργεια, συμπληρώνοντας ανεπάρκειες της καθημερινής διατροφής, αποκαθιστώντας το σωστό μεταβολικό ισοζύγιο. Είναι το μοναδικό φυτό που καλλιεργείται σε δεξαμενές – πίστες κυκλικής κίνησης αναζητώντας την τροφή του και την ηλιακή ενέργεια υπό μορφή φωτονίων, ορισμένων μήκων κύματος του φωτεινού φάσματος. Πριν φτάσει στα χέρια σας έχει “τρέξει” περίπου 40 χιλιόμετρα, όσο ένας μαραθώνιος. Τα διαφορετικά στοιχεία που μας παρέχει η spirulina είναι πλήρως υδατοδιαλυτά και απολύτως εύπεπτα, προσφέροντας επιπλέον ενέργεια, συμπληρώνοντας ανεπάρκειες της καθημερινής διατροφής, αποκαθιστώντας το σωστό μεταβολικό ισοζύγιο. Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους και βοηθά στο αδυνάτισμα. Η σπιρουλίνα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί αίσθημα κορεσμού εάν ληφθεί πριν τα γεύματα, έτσι καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από την τροφή επιτυγχάνεται απώλεια βάρους. Επίσης, βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια αυξάνει τις καύσεις. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού. Σε ροφήματα, σε γλυκά, σε σαλάτες και εννοείται σε καλλυντικά και κρέμες ομορφιάς. Σε όλα τα ροφήματα μπορείτε να προσθέσετε μισό ή ένα κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη ή μπορείτε να διαλύσετε 2-3 ταμπλέτες. Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα των γλυκών σας 1 κουταλιά της σούπας σπιρουλίνα. Θα δώσετε στο γλυκό σας μια μικρή δόση ευεξίας. Για να δώσετε μια ιδιαίτερη γεύση στις σαλάτες σας μπορείτε να προσθέσετε φλούδα από σπιρουλίνα. Κάντε μια απαλή λάσπη με σπιρουλίνα και ελαιόλαδο και αλείψτε το στο πρόσωπο. Αφήστε το για 20 λεπτά και ξεβγάλτε με χλιαρό νερό και μετά με κρύο. «Η σπιρουλίνα έχει βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες, σίδηρο αρκετά περισσότερο από συκώτι και σπανάκι, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ζει μόνο με σπιρουλίνα και νερό, γι’ αυτό και είναι μια τροφή που την επιλέγουν και οι αστροναύτες».
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έλληνας Αγρότης
www.enoplois.gr