Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με κυνήγι, τότε αυτό το αγριογούρουνο στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα, που λιώνει στο στόμα θα σας ξετρελάνει. Με Χριστουγεννιάτικη και αυθεντική γεύση και αρώματα.
Υλικά
αγριογούρουνο 1½-2 κιλά
ελαιόλαδο 1.2 φλιτζάνι
σκόρδο 2 σκελίδες ολόκληρες
κρεμμύδι 4 μέτρια κομμένα σε χοντρές φέτες
μαυροδάφνη 2 φλιτζάνια
μπαλσάμικο 1/2 φλιτζάνι ξύδι
πορτοκάλι 1 φλούδα
δάφνη 1 φύλλο
θυμάρι 1 κλαδάκι φρέσκο
πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
κάστανα 250 γραμμάρια προβρασμένα
δαμάσκηνα 250 γραμμάρια χωρίς κουκούτσι
μπαχάρι 2 κόκκους
πιπέρι 2-3 κόκκους
αλάτι 1 κουταλιά της σούπας χοντρό
πιπέρι κατά βούληση
αλάτι κατά βούληση
μαϊντανός μισό ματσάκι ψιλοκομμένος
Για το πανάρισμα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο
Για την μυρωδιά του αγριογούρουνου
ξύδι 1/3 φλιτζάνι δεντρολίβανου
αλάτι 1 κουταλιά της σούπας χοντρό
Αν μένετε στην επαρχία ή έχετε συγγενείς και φίλους που κυνηγούν τότε σίγουρα τέτοιες γιορτινές μέρες, θα σας έδωσα και λίγο κυνήγι για το καλό. Αν λοιπόν δεν ξέρετε πως να εκμεταλλευτείτε το αγριογούρουνο, αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια.
Αγριογούρουνο σκέτο λουκούμι, με δαμάσκηνα και κάστανα γεμάτο Χριστουγεννιάτικες γεύσεις και αρώματα. Μπορείτε να το φτιάξετε για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων και φυσικά μπορείτε να το εντάξετε στον Χριστουγεννιάτικο ή τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ σας.
Εκτέλεση για το αγριογούρουνο στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα
Ξεκινάμε πλένοντας πολύ καλά το αγριογούρουνο. Το κόβουμε σε μερίδες και για να φύγει το αίμα και η μυρωδιά, το βράζουμε από το πρωί της προηγούμενης μέρας σε ένα μπολ με 1/3 φλιτζάνι ξύδι, δεντρολίβανου και 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι.
Αφήνουμε το αγριογούρουνο για αρκετές ώρες στο ψυγείο μέσα στο μείγμα με το χοντρό αλάτι. Το βράδυ το ξεπλένουμε από το μείγμα και το βάζουμε σε ένα πυράντοχο σκεύος και το σκεπάζουμε καλά. Το περιχύνουμε με την μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, την φλούδα πορτοκαλιού, το φρέσκο θυμάρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τους κόκκους μπαχάρι και τους κόκκους πιπεριού. Σκεπάζουμε το κρέας καλά. Το αφήνουμε για μία νύχτα στο ψυγείο για να μαριναριστεί και να μαλακώσει.
Την επόμενη μέρα, το στραγγίζουμε καλά από την μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κρατάμε την μαρινάδα. Ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο από την συνολική ποσότητα σε μέτρια φωτιά, μέσα σε γάστρα που μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα και να πάρουν λίγο χρώμα, ανακατεύοντας συχνά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πανάρουμε το αγριογούρουνο στο αλεύρι και το τινάζουμε καλά για να φύγει το περιττό.
Ροδίζουμε καλά το αγριογούρουνο. Κάθε κομμάτι που ροδίζει το ρίχνουμε στα κρεμμύδια. Φροντίζουμε να σοτάρουμε τα κομμάτια αγριογούρουνου λίγα λίγα, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και περιχύνουμε με την μαρινάδα.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο, στους 170 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα. Ελέγχουμε αν θέλει αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά. Μόλις μαλακώσει καλά απολαμβάνουμε.
Tips για το αγριογούρουνο στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα
Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε με κάθε κυνήγι. Αντί για θυμάρι μπορούμε να βάλουμε φρέσκο δεντρολίβανο. Υπολογίστε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας περίπου 24 ώρες για το σωστό μαλάκωμα και μαρινάρισμα.
Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μικρή γάστρα για να είναι συγκεντρωμένα τα υλικά και να μισοκαλύπτονται από τα υγρά. Το κρέας πρέπει να είναι πολύ τρυφερό και μαλακό μετά το ψήσιμο.
www.enoplois.gr