«Το κυνήγι του αγριόχοιρου, χρειάζεται ομαδικό πνεύμα», σημειώνει ο ίδιος, με αφορμή το ατύχημα στο Αγρίνιο
Στο προσκήνιο βρίσκονται αυτό το διάστημα οι κυνηγοί, αφενός με την ισχυρή σύσταση των κυνηγετικών συλλόγων προκειμένου να αποφεύγεται το κυνήγι πλησίον σταβλικών εγκαταστάσεων για λόγους ευλογιάς των προβάτων και αφετέρου με περιστατικά ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, όπως αυτό που σημειώθηκε στο Αγρίνιο όταν κυνηγός τραυμάτισε συνάδελφό του την ώρα που στόχευε το αγριογούρουνο. Εν τω μεταξύ, η κυνηγετική οικογένεια του Ν. Ξάνθης, συνεχίζει να αντιμετωπίζει φαινόμενα επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα, με τον σύλλογο να εφιστά την προσοχή σε όλους τους κυνηγούς και ιδιαίτερα αυτούς που κυνηγούν σε ορεινά σημεία. Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Θ” ο πρόεδρος του Κυνηγετικούς Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοιζος Σερραίος.
“ΣΎΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑΒΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΙΤΙΑ ΠΥΡΑ”
Αναλυτικότερα ο κ. Σερραίος, αναφορικά με την ευλογιά των προβάτων, εξήγησε ότι “οι προτροπές μας στους κυνηγούς, γίνονται προκειμένου να μη γίνουμε εμείς τα εξιλαστήρια θύματα. Διότι αυτός ο ιος μπορεί να μεταφέρεται και με τον άνεμο και με τα πουλιά και με τα άγρια ζώα. Επίσης, σε όλες αυτές οι περιοχές που επλήγησαν, από όσο γνωρίζω, απαγορεύεται να βγάζουν τα ζώα έξω από τους στάβλους. Από τη στιγμή λοιπόν που απαγορεύεται να βγαίνουν τα ζώα, ποιος μπαίνει μέσα στον στάβλο, εκτός από τον κτηνοτρόφο ή τους υπαλλήλους του; Εμείς όμως αντιλαμβανόμαστε τον πόνο των κτηνοτρόφων, κατανοούμε την “κακή τύχη” πού τους χτύπησε, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και μέσα από αυτό προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και δεν θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που μπορεί – έστω και μία στο εκατομμύριο- να μεταφέρουμε κάτι. Για αυτό κάνουμε αυστηρές συστάσεις προκειμένου να μην πλησιάζουν είτε τα κυνηγόσκυλα είτε οι ίδιοι οι κυνηγοί τις κτηνοτροφικές μονάδες. Από την άλλη όμως, προσπαθούμε να προστατέψουμε και το κυνήγι, τον κυνηγό κλπ. Ας μην δεχόμαστε αναίτια πυρά. Βέβαια, ποιος κυνηγός θα πάει τα σκυλιά του κοντά στις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν “μαντρόσκυλα”; Δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Το κάνουμε απλώς προληπτικά ώστε να μην δεχόμαστε αναίτια “πυρά”, όπως προανέφερα”.
«ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ»
Αναφορικά με τα περιστατικά τραυματισμών κυνηγών από κυνηγούς, ο ίδιος υπογράμμισε ότι “δυστυχώς κάθε χρόνο – τα τελευταία χρόνια – έχουμε τέτοιου είδους συμβάντα και κυρίως κατά το κυνήγι του αγριόχοιρου. Είτε επειδή είναι νέοι κυνηγοί και δεν ξέρουν να θηρεύουν σωστά το θήραμα είτε επειδή δεν συνεργάζονται ως ομάδα είτε από καθαρή ατυχία, δυστυχώς, συμβαίνουν αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα. Ευχόμαστε να μη συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Ευτυχώς βέβαια στις δικές μας περιοχές δεν έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, αν και το συγκεκριμένο κυνήγι είναι ομαδικό. Και όσοι δεν τηρούν τους κανόνες αυτού του κυνηγιού, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων του δυστυχώς οι εκπλήξεις αυτές αφορούν σε τραυματισμούς αλλά και σε θανατηφόρους τραυματισμός πολλές φορές, καθώς τα σφαιρίδια με τα οποία κυνηγούν τον αγριόχοιρο είναι μεγάλα και πηγαίνουν σε μεγάλες αποστάσεις. Χρειάζεται ομαδικό πνεύμα σε αυτό κυνήγι και τα καρτέρια δεν πρέπει να αλλάζουν θέσεις. Πολλές φορές γίνονται ατυχήματα από το πάθος του να χτυπήσει κάποιος έναν αγριόχοιρο και μετακινείται από το καρτέρι, ο συνάδελφός του δεν το ξέρει και βρίσκεται προ εκπλήξεως. Ένα ακόμη λάθος είναι όταν κάποιος πυροβολεί ακούγοντας απλά τον θόρυβο χωρίς να δει και να ξεχωρίσει ότι είναι αγριόχοιρος. Κάπως έτσι, δυστυχώς, συμβαίνουν τα ατυχήματα”.
«ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΛΥΚΩΝ ΣΕ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ»
Αναφορικά με τά φαινόμενα επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα, όπως αυτό που σημειώθηκε προχθές, ο κ. Σερραίος σημειώνει ότι “τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό εξελίχθηκε σε μεγάλη μάστιγα. Πέρσι, ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με κάποια γιλέκα για κυνηγόσκυλα. Βέβαια αυτά ήταν πολύ λίγα και δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο αποτελεσματικά είναι. Όταν όμως μπορέσουμε και μοιράσουμε και άλλα τέτοια γιλέκα, τότε θα έχουμε ασφαλέστερα αποτελέσματα. Εμείς αυτή τη στιγμή, σαν Κυνηγετικός Σύλλογος, ενημερώνουμε τους κυνηγούς για τα σημεία που υπάρχουν τα κρούσματα αυτά έτσι ώστε να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές οι συνάδελφοί μας και επίσης κάνουμε και μία καταγραφή αυτών των περιστατικών, ώστε κάποια στιγμή – όταν ωριμάσει πια η ιδέα ότι οι λύκοι κάνουν ζημιά σε κτηνοτρόφους, κυνηγόσκυλα κλπ – να τα εκθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία (αν και τώρα συμβαίνει αυτό) ώστε κάποια στιγμή να αποδείξουμε ότι υπάρχει μεγάλος πληθυσμός λύκων (που αυτή τη στιγμή φυλάμε ως “κόρη οφθαλμού”). Είδατε ότι φέτος σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ξεκίνησαν να διαχειρίζονται τα άτομα των λύκων. Υπάρχουν πολλοί λύκοι με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταστροφές. Υπάρχει υπερπληθυσμός ίσως και στη δική μας περιοχή και αυτό πρέπει να αποδειχθεί. Και θα αποδειχθεί με αυτά τα περιστατικά που πληθαίνουν. Είναι λυπηρό να χάνουν οι κυνηγοί ένα μέλος της κυνηγετικής τους οικογένειας. Το σκυλί για τον κυνηγό είναι το “Α” και το “Ω” και υπάρχει και συναισθηματική επαφή κυνηγού με το ζώο του. Είναι σαν να χάνεται ένα μέλος της οικογένειάς του με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο”.
«ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Τέλος σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν τελικά οι κυνηγοί είναι θύτες, θύματα, φορείς ασθενειών ή τίποτα από όλα αυτά, ο κ. Σερραίος απαντά ως εξής: “Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Οι κυνηγοί είναι μέλη της κοινωνίας μας, με όλα τα θετικά και με όλα τα αρνητικά που συνεπάγονται με αυτό. Μέσα στην κοινωνία μας υπάρχουν άνθρωποι παραβατικοί. Μέσα στην κυνηγετική οικογένεια υπάρχουν άνθρωποι παραβατικοί. Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να πιάσουμε αυτούς τους παραβάτες και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Αυτό το έχουμε αποδείξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.
www.enoplois.gr