Οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων σε όλη την χώρα βρίσκονται σε πανικό με την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Η ελληνική κτηνοτροφία δέχεται μεγάλο πλήγμα. Ειδικά στην Θεσσαλία, το χτύπημα στις ορεινές περιοχές που είχαν μείνει σχετικά αλώβητες από τον Daniel, είναι παραπάνω από οδυνηρό.
Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και η πανώλη απλώνεται σε όλη την χώρα.
Ήδη τα ζώα που σφάχθηκαν ανήλθαν σε 20.000 και σημαντικές κτηνοτροφικές μονάδες έμειναν χωρίς ζώα και καταστράφηκαν.
Η καραντίνα περιλαμβάνει πολλές περισσότερες μονάδες που αναγκάζονται να κρατούν περιορισμένα μέσα τα ζώα και να έχουν έτσι αυξημένα κόστη διατροφής τους.
Η αναστάτωση στην παραγωγή και διακίνηση γάλατος και κρέατος αιγοπροβάτων πλήττει το εισόδημα και των υπολοίπων κτηνοτρόφων, ενώ κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επίπτωση στην παραγωγή της φέτας.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη με την μέχρι σήμερα διαχείριση γιατί αυτό που καταλαβαίνουν όλοι είναι ότι οι υπεύθυνοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι εκείνοι που συμμετείχαν με τις ακούσιες ή εκούσιες ενέργειες τους στην διευκόλυνση της εξάπλωσης της πανώλης.
Αυτό που έχει γεμίσει αγανάκτηση τους κτηνοτρόφους αλλά και αυτούς που σχετίζονται με το όλο κύκλωμα της αγοράς κρέατος γάλακτος και ζώντων ζώων είναι η συστηματική προσπάθεια μέχρι τώρα να αποδοθεί το πρόβλημα της μετάδοσης της πανώλης από την Ρουμανία στους Έλληνες κτηνοτρόφους σε τυχαίο γεγονός.
Οι κτηνοτρόφοι και οι παράγοντες της αγοράς ξέρουν ότι και ο μηχανισμός και οι πρακτικές είναι γνωστές από καιρό και γνωρίζουν ότι οι πλασματικές εγγραφές ζώων από τις υπηρεσίες που είναι στην πρώτη γραμμή σήμερα, βοήθησαν γνωστούς εμπόρους εισαγωγής αρνιών και ζώντων ζώων να γεμίσουν την Ελλάδα με πανώλη. Αφού τους γνωρίζουν γιατί δεν τους δημοσιοποιούν;
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γνωστοί μεταξύ τους μερικές φορές αλληλοϋποστηρίζονται και εάν αυτό δεν περπατάει αρχίζουν οι αλληλο-εκβιασμοί για να μείνουν τα στόματα κλειστά.
Όπως είναι προφανές από τα παρακάτω οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παραδεχτούν τι κάνουν και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν άλλο να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Το πρόβλημα είναι τριπλό και μακροχρόνιο, τα τελευταία χρόνια άνοιξε και τώρα σκάει ταυτόχρονα στις παράνομες επιδοτήσεις, τις ελληνοποιήσεις και την πανώλη.
Το σάπιο ΟΣΔΕ, του οποίου τα ασημικά πασχίζουν να σώσουν Βορίδης – Στρατάκος- Μπαμπασίδης και Τεχνικός Σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε την βάση πάνω την οποία στήθηκε και εξελίσσεται η καταστροφική περιπέτεια της πανώλης
Πόσα είναι τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα;
Για σειρά ετών τώρα την κτηνιατρική βάση δεομένων, δηλαδή εκεί που πρέπει να καταχωρούνται τα ατομικά στοιχεία όλων των ζώων για να λαμβάνουν ενισχύσεις ή να γίνεται η διακίνησή τους για πώληση και σφαγή, τη διαχειρίζεται μια κλειστή ομάδα κτηνιάτρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έχει καταγγελθεί πολλές φορές ότι ο τρόπος διαχείρισή της, διευκολύνει τις πλασματικές εγγραφές ανύπαρκτων ζώων, με τα οποία στην συνέχεια γίνεται κατά αρχήν απόσπαση κοινοτικών επιδοτήσεων και μετά αξιοποιούνται για να καλύψουν ελληνοποιήσεις ζώντων ζώων κρέατος και γάλακτος.
Τί είναι αυτό που ακούγεται για πρώτη φορά;
Η υπερβολική αύξηση των αιγοπροβάτων στην χώρα στα χαρτιά, η οποία συμπίπτει με την περίοδο που Στρατάκος- Βορίδης είχαν την ευθύνη για την κτηνιατρική βάση και έγινε το μεγαλύτερο πάρτι με την απόσπαση επιδοτήσεων από το εθνικό απόθεμα (FAUX).
Για να γίνει κατανοητό το θέμα των πλασματικών εγγραφών από επίσημα στοιχεία που κατέθεσε η χώρα στο ΣΣΚΑΠ αρχές του 2022 δηλώθηκαν στην χώρα στο ΟΣΔΕ 16.064.663 αιγοπρόβατα αυξημένα κατά 20% σε σχέση με τις αρχές του 2017 (13.368.306 αιγοπρόβατα) ενώ η παραγωγή κρέατος και γάλακτος μειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο.
Την ίδια στιγμή η Eurostat για τις αρχές του 2022 με βάση στοιχεία που δηλώνει η Ελλάδα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι υπάρχουν 7.690.900 πρόβατα και 3.135.100 αίγες, συνολικά δηλαδή 10.826.000 αιγοπρόβατα.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 48,3% μικρότερος από αυτόν που καταγράφεται στην κτηνιατρική βάση και το ΟΣΔΕ.
Αυτές οι μεγάλες διαφορές στα στοιχεία και η πλειοδοσία πλασματικών δικαιωμάτων από τους Βορίδη – Στρατάκο και τον πρώην Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δ. Μελά δημιουργούσε ερωτηματικά και υποψίες για τα πλασματικά δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα (FAUX) όποτε τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σταμάτησαν να δίνουν στοιχεία για τον αριθμό των ζώων κλπ για να αποφεύγονται οι συγκρίσεις, αλλά και να συνεχιστούν οι πλασματικές εγγραφές.
Η υπερβολική δήλωση ζώων φάνηκε πρόσφατα με την καταγραφή των ζώων που χάθηκαν με την καταιγίδα Daniel στην Θεσσαλία.
Τα ζώα που ήταν καταγεγραμμένα στα μητρώα της κτηνιατρικής βάσης δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που πραγματικά χάθηκαν.
Στα αιγοπρόβατα ήταν στο 60% περίπου από τα δηλωμένα και στα ελεύθερα βοοειδή στα μισά (50%).
Το θέμα κρύφτηκε μέσα στην καταστροφή αλλά όταν άρχισαν τα παράπονα για τις αποζημιώσεις το ΥΠΑΑΤ, ο Αυγενάκης με τον γενικό γραμματέα του, που σήμερα τρέχει για την πανώλη εκτόξευσαν απειλές ότι είχαν γίνει αντιληπτές οι διπλό- δηλώσεις και να καθίσουν φρόνιμα.
Εφαρμογή του αλληλοεκβιασμού.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στήθηκε και η δουλειά της παράνομης εισαγωγής ζώων από την Ρουμανία με σκοπό στην αρχή να μειωθούν οι τιμές του αρνιού στον παραγωγό λόγω του Πάσχα και των προβλημάτων με την αύξηση του πληθωρισμού που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση και ειδικά του πληθωρισμού των τροφίμων.
Έτσι έκλεισαν το μάτι σε έμπορο(ους) και άρχισαν οι παράτυπες εισαγωγές, οι πλασματικές εγγραφές και οι ελληνοποιήσεις για να συγκρατηθούν οι τιμές.
Εδώ η διαδικασία ήταν καλά γνωστή και το υπουργείο Ανάπτυξης με τότε επικεφαλής υπουργό τον Κ. Σκρέκα, ο οποίος το 2019-2020 είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και έτσι άρχισε το πανηγύρι με την τραγική κατάληξη της πανώλης.
Πλασματικές εγγραφές
Το ΟΣΔΕ και η κτηνιατρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα μοναδικά σημεία καταγραφής ζωϊκού κεφαλαίου στη χώρα.
Η μη σωστή λειτουργία του ΟΣΔΕ και της κτηνιατρικής βάσης δημιουργεί ένα διάτρητο περιβάλλον, ασυνέχεια για τη διατήρηση στοιχειώδους ιχνηλασιμότητας και ευνοεί την λαθραία διακίνηση ζώων χωρίς να αφήνει ίχνη για το πώς, που και πότε έγινε η διακίνηση αντίθετα με ότι προβλέπει η νομοθεσία και οι υποχρεώσεις της χώρας από την ΕΕ.
Έτσι ο γνωστός έμπορος(οι) αφού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο να ρίξουν τις τιμές των αρνιών το Πάσχα τους άνοιξε η όρεξη να φέρουν και ενήλικα πρόβατα από τη Ρουμανία, να τα δώσουν σε κτηνοτρόφους για να συμπληρώσουν κενά από πλασματικές εγγραφές και να καλύψουν και απώλειες ζώων από καταστροφές.
Έτσι τα ζώα που εισάγονται χωρίς τους κωδικούς αριθμούς και τα ενώτια της χώρας προέλευσης που πρέπει να έχουν από την Ρουμανία, διακινήθηκαν παράνομα, με την ανοχή και κάλυψη από ορισμένους που κατείχαν κρίσιμα πόστα στο δίκτυο των υπεύθυνων κτηνιατρικών υπηρεσιών και σφαγείων.
Όταν τα γεγονότα αποκαλύπτουν
Πρώτον εντοπίσθηκε από τις εσωτερικές υποθέσεις πολυάριθμη ομάδα κτηνίατρων στις Σέρρες, που πρώτα έκανε εικονικές εγγραφές στην κτηνιατρική βάση και το ΟΣΔΕ, μετά τις κούμπωνε αυτές τις εγγραφές με εισαγωγές και ελληνοποιήσεις λαθραίων ζώων και τακτοποιούσε και τις σφαγές στα σφαγεία.
Το κύκλωμα στις Σέρρες από 6 άτομα κυρίως κτηνίατροι, οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη γιατί ξέπλεναν επ’ αμοιβή πλασματικές εγγραφές με βάση τον αριθμό των ζώων.
Μέλος της ομάδας ήταν κτηνίατρος υπεύθυνος του γραφείου της Φωτεινής Αραμπατζή όταν ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το διάστημα 2019-2020 με αρμοδιότητα την κτηνοτροφία.
Δεύτερον όταν εντοπίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης από την υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων από μονάδες που τα πρόβατα νοσούσαν (χωρίς οι κτηνοτρόφοι να ξέρουν την αιτία) δεν υπήρχαν εγγραφές ότι τα ζώα ήλθαν από Ρουμανία αλλά φαινόταν ως ελληνικής προέλευσης.
Έτσι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έκαναν καμία νότα προς Ρουμανία να σταματήσουν οι εισαγωγές και καθυστέρησαν να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιατί όταν δηλώσεις την ασθένεια πρέπει να πεις και που γεννήθηκαν ή από που ήλθαν τα ζώα.
Στην αρχή όσοι γνώριζαν τι είχε πραγματικά γίνει ήλπιζαν αν είναι λίγα τα κρούσματα. Τα κρούσματα είναι πολλά, σε όλη την χώρα από Κρήτη μέχρι Θράκη, κάθε μέρα αυξάνονται πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι έχουν σορτάρει κανονικά στην καταστροφή της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας για να βγάλουν κάποια εκατομμύρια.
Την κατάσταση δυσκόλεψε και η μη λειτουργία του ΟΣΔΕ το 2024 μέχρι αυτή τη στιγμή όπου θα μπορούσαν στοιχειωδώς να βγουν κάποια συμπεράσματα από τις μεταβολές των ζώων.
Εδώ ο Βορίδης, Στρατάκος και Μπαμπασίδης με τον Τεχνικό Σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να μην χαθεί ο ασφυκτικός έλεγχος του ΟΣΔΕ δίνουν μάχη για να το κρατήσουν μακριά από την διαφάνεια.
Τα «Ρουμάνικα» κόλπα
Σε τί οφείλεται όμως η έκταση που έχουν λάβει οι προσβολές πανώλης.
Ο έμπορος(οι) αντιλήφθηκαν ότι κάτι γινόταν στην Ρουμανία με την Πανώλη και προφανώς έκριναν ότι αυτό δημιουργούσε ευκαιρία εμπορική να αγοράζουν στην Ρουμανία φθηνά να πωλούν λίγο φθηνότερα με βάση τις ελληνικές τιμές και έτσι να ρίξουν τις τιμές του Πάσχα για το αρνί.
Στην συνέχεια τους άνοιξε η όρεξη να φέρουν και αρνιά για πάχυνση αλλά και ενήλικα ζώα.
Διάφοροι παχυντές και άλλες κατηγορίες κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα είδαν και αυτοί την ευκαιρία είτε να κερδίσουν είτε να κλείσουν ανάγκες ή τρύπες για ζώα.
Με δεδομένο τον μηχανισμό που γνώριζαν επεκτάθηκαν γρήγορα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και γέμισαν τον κόσμο ζώα που έφερναν την πανώλη.
Η αναλγησία από την πλευρά των εμπόρων συνίσταται στο ότι έμποροι ήξεραν ότι υπήρχαν κρούσματα στην Ρουμανία αγόραζαν τα ζώα φθηνά από κει και τα πουλούσαν σχετικά φθηνότερα στην Ελλάδα αποσπώντας μεγάλα κέρδη.
Δεν ξέρουμε τι είχε αντιληφθεί ο Αυγενάκης πριν φύγει αλλά ο επιτηρητής γραμματέας Στρατάκος ειδικός στα ζωικά κάτι θα ήξερε και κράτησε τον μουτζούρη μέχρι τον ανασχηματισμό.
Ο θεατής
Ο Κώστας Τσιάρας με τον ανάληψη της ηγεσίας στο υπουργείο στην θέση του Αυγενάκη δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που κληρονόμησε καθώς επίσης και αυτών που δημιουργούνται καθημερινά.
Και δεν κάνει καμία προσπάθεια να ελέγξει τα πρόσωπα που εμπλέκονται με το αδιέξοδο που δημιουργείται είτε στο υπουργείο, είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε στις τριγωνικές σχέσεις Βορίδη Τεχνικού Συμβούλου και ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η μοιρολατρική δήλωση ότι δεν θα φάμε αρνί τον Δεκαπενταύγουστο δείχνει ότι έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια.
Γιατί εάν δεν ήταν θεατής, δεν θα έλεγε για αρνί, συνήθως τον Δεκαπενταύγουστο οι περισσότεροι Έλληνες τρώνε για κρέας νεαρά χοιρινά (γουρουνοπούλα) το λογικό θα ήταν εφόσον βρίσκεται επικεφαλής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προσπαθήσει να αναστρέψει το κλίμα δίνοντας μια άλλη κατεύθυνση προς την εγχώρια παραγωγή χοιρινών, πράγμα που δεν έκανε.
Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν θα άφηνε την διαδικασία ελέγχου της πανώλης στα χέρια αυτών που είναι υπεύθυνοι κατά μεγάλο μέρος για την δημιουργία της.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankignews.gr