Πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. Επόμενη ημέρα. Βαρνάβας. Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η αναδάσωση είναι εθνική και όχι εταιρική υπόθεση. Τι είχαν διαπιστώσει οι Γάλλοι.

Να που καίγονται (ξανά) και τα καμμένα δάση! Το βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία καλοκαίρια, περιοχές που είχαν καεί την δεκαετία του 2000 και στις οποίες είχε γίνει αναδάσωση, η φωτιά επιστρέφει και μάλιστα πιο απειλητική απ´ ότι την πρώτη φορά!

Καταστρέφονται και πάλι τα αυτοφυή δενδρύλλια αλλά και ότι είχε αναδασωθεί με κοινοτικά κονδύλια που η διαχείριση τους είναι ένα άλλο μεγάλο ζητούμενο. Καταστρέφεται ότι η ίδια η φύση προσπάθησε μετά κόπων και βασάνων να γεννήσει ξανά για να αναδημιουργήσει τους πράσινους ορεινούς όγκους…

Η φύση έκανε και εξακολουθεί να κάνει το καθήκον της στο πέρασμα των αιώνων, το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι άνθρωποι. Εάν όλα όσα γίνονται στο όνομα των αναδασώσεων βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση και υποβοηθούν την φυσική αναπαραγωγή;

Το καλοκαίρι του 2018 μετά την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι με εντολή του Προέδρου Μακρόν μετέβη στην Αθήνα κλιμάκιο Γάλλων δασοπόνων, επιστημόνων με εξειδίκευση και εμπειρία ως προς τη διαχείριση, τη χρήση, την προστασία και τη συντήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών, συμπεριλαμβανόμενων και όλων των δασικών και λιβαδικών εκτάσεων.

Η πολιτεία τους διέθεσε τα αναγκαία εναέρια και χερσαία μέσα για να κάνουν κατόπτευση των τεσσάρων ορεινών όγκων που αγκαλιάζουν την Αθήνα (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα και Αιγάλεω) με επίκεντρο φυσικά το Πεντελικόν Όρος που είχε υποστεί την μεγάλη καταστροφή προκαλώντας τον θάνατο σε 104 ανθρώπους.

Η πρώτη διαπίστωση που έκαναν ήταν η παντελής έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και εξόδων διαφυγής.

Η δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι η αναδάσωση είχε γίνει με το πλέον ακατάλληλο είδος δενδρυλλίων όπως είναι τα πεύκα που στην πυρκαγιά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές μετάδοσης της φωτιάς με την εκτόξευση των πύρινων κουκουναριών.

Από την αναδάσωση απουσίαζαν τα πλατύφυλλα είδη δέντρων και θάμνων όπως βελανιδιές, ακακίες, κουμαριές, πικροδάφνες που θα μπορούσαν να είχαν φυτευτεί στις ζώνες μείξης δάσους πόλεων και οικισμών.

Η τρίτη διαπίστωση των Γάλλων εξ ίσου σημαντική ήταν ο άναρχος τρόπος που στην Ελλάδα γίνεται η αναδάσωση, απουσία εθνικού σχεδιασμού.

Οι Γάλλοι επιστήμονες έμειναν εμβρόντητοι με την αναδάσωση που είχε γίνει στο Πεντελικόν Όρος με τα πλέον ακατάλληλα είδη δενδρυλλίων και εξέφρασαν την απορία ποιος είχε την ευθύνη της συγκεκριμένης αναδάσωσης και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι υπήρξε συνέργεια Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών φορέων μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης καθώς και κοινοτικών κονδυλίων.

Οι Γάλλοι κουνούσαν τα κεφάλια τους με πολλά υπονοούμενα ως προς την χρήση των κοινοτικών κονδυλίων… Ο επικεφαλής της Γαλλικής Αποστολής Δασοπόνων με αυστηρό ύφος και αφού επισήμανε ότι οι αναδασώσεις είναι εθνική και όχι εταιρική υπόθεση της κάθε χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αναδάσωση δεν είναι μπίζνα», προέβλεψε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές της Πεντέλης που έχουν αναδασωθεί με φυτώρια πεύκων σύντομα και πάλι θα καταστραφούν…

Η δε φωτιά θα τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα απειλώντας τον Αστικό ιστό και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελαιόδεντρα και αμπέλια…

Και να που ως άλλος «Μάντης Κάλχας» ο Γάλλος δασοπόνος επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο καθώς διαρκώς καταστρέφεται η μία μετά την άλλη από τις εκτάσεις του Πεντελικού Όρους που έχει αναδασωθεί άναρχα τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Ωστόσο μαζί με αυτές τις δασικές εκτάσεις καίγονται ελαιόδεντρα, αμπελώνες και σπίτια.

Ας το καταλάβουμε μόνοι μας, δεν είναι ανάγκη να μας το πει κανένας Γάλλος, Άγγλος, Αμερικάνος ότι η αναδάσωση είναι Εθνική και όχι Εταιρική υπόθεση.

Του Δήμου Βερύκιου για το ieidiseis.gr

www.enoplois.gr

About Author