Μέσα από παγκόσμιους πολέμους και αγροτικές καταστροφές, οι γεωργικές εκθέσεις παραμένουν δυνατές

Οι γεωργικές εκθέσεις είναι συνώνυμες με τις αγροτικές κοινότητες και ενώ οι περισσότερες ξεκίνησαν ως μια κοινωνική εκδήλωση για τους αγρότες για να επιδείξουν και να προωθήσουν τα καλύτερα εκθέματά τους με ζώα και καλλιέργειες, οι σύγχρονες εκθέσεις έχουν γίνει σύζευξη μεταξύ της υπαίθρου και των αστικών κοινοτήτων. Πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται γεωργικές εκθέσεις κάθε χρόνο. Πολλές κοινωνίες θεάματος προήλθαν από το 1700,  οι οποίες ιδρύθηκαν από τους δυναμικούς της γεωργίας εκείνης της εποχής, οι οποίοι ήθελαν να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες καινοτομίες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, και από τα μέσα του 1800 οι εκθέσεις εξελίσσονταν όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Βρετανός Paul Hooper, γραμματέας της Ένωσης Εκπομπών και Αγροτικών Οργανώσεων, λέει: «Οι γεωργικές εκθέσεις του σήμερα και του παρελθόντος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση. Αλλά μετά τον Covid-19, ο ρόλος τους έγινε ακόμη πιο κρίσιμος, έχοντας τεράστια επιρροή στις οικογένειες. «Τα σόου παρέχουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων και αξιοθέατων, τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχαγωγικά, ενώ παρουσιάζουν τα καλύτερα από τα υπέροχα βρετανικά προϊόντα,  όλα σε ένα μέρος. «Αποτελούν μια αντανάκλαση της υπαίθρου, της αγροτικής ζωής και της αστικής ζωής και φέρνουν όλους μαζί για να κοιτάξουν θετικά το μέλλον». Από την σκοπιά των ζώων, ο κ. Hooper πιστεύει ότι οι εκθέσεις παρέχουν μια σπάνια ευκαιρία για τις αστικές οικογένειες να έρθουν κοντά με τα ζώα, αλλά λέει ότι παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ευημερία των εκθετών – παρέχοντας την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το αγρόκτημα, να συναναστραφούν ομοϊδεάτες και να συγκρίνουν τα ζώα τους με αυτά της ίδιας και άλλων φυλών.

Και προσθέτει: «Οι εκθέσεις παρέχουν στους εκθέτες ένα μέρος για να εμπορεύονται τα ζώα τους σε άλλους κτηνοτρόφους. Οι διακρίσεις που κερδίζονται στο ρινγκ μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις πωλήσεις και τις επιλογές αναπαραγωγής. Οι εκθέσεις είναι μια τεράστια δέσμευση, αλλά τα οφέλη τους είναι πολλά τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους κτηνοτρόφους». Είναι ικανοποιημένος που η σημασία των γεωργικών εκθέσεων για την αγροτική Βρετανία έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων  τα τελευταία χρόνια.

Ο συντηρητικός πολιτικός Ρίτσαρντ Χόλντεν δήλωσε: “Η Βρετανία έχει μια μακρά και περήφανη παράδοση σε γεωργικά και επαρχιακά σόου. Τροφοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές κοινότητες μας και παρέχουν ανυπολόγιστη αξία στις κοινωνίες που γιορτάζουν. Προβάλλουν τα καλύτερα της γεωργίας – έναν τομέα που συμβάλλει περίπου 115 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για την οικονομία». Σκεπτόμενος το μέλλον των γεωργικών εκθέσεων, ο κ. Hooper αναγνωρίζει τις οικονομικές δαπάνες που έχουν οι εκθέσεις για μεμονωμένους εκθέτες και τις επιτροπές εκθέσεων, αλλά πιστεύει ότι είναι σε καλή θέση για τις επόμενες γενιές. Και προσθέτει: “Αρκεί να κοιτάξετε γύρω σας για να δείτε τη συμμετοχή πολλών γενεών σε μια έκθεση και τον ενθουσιασμό που κρατά η επόμενη γενιά για τις εκδηλώσεις. Οι περισσότερες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνονται και πραγματοποιούνται από χιλιάδες εθελοντές, και πιστεύω ότι αυτό είναι που τους κάνει τόσο επιτυχημένους. «Η σκληρή δουλειά και η προνοητική τους σκέψη θα τους βοηθήσει να διατηρηθούν στη θέση τους για τα επόμενα χρόνια».

Μεταφορές και πόλεμος

Οι τοπικοί εκθέτες βασίζονταν αρχικά για τις συμμετοχές με ζώα στις εκθέσεις, αλλά η άνοδος των σιδηροδρόμων έφερε μια μεγάλη αλλαγή και προσέλκυσε συμμετοχές από πιο μακριά.  Ο κ. Hooper λέει για το γεγονός: “Πολλές εκθέσεις είχαν στο μυαλό τους σιδηροδρομικές κεφαλές. Ο γνωστός ιππέας David Tatlow μου είπε πώς, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, όταν ο πατέρας του, ο Χάρολντ, δούλευε για τη Λαίδη Άστορ, καβαλούσε τον κυνηγό και έβγαζε κοπάδια βοοειδή από το κτήμα μέσω του χωριού στον σιδηροδρομικό σταθμό. Κατά τη διάρκεια των χρόνων του πολέμου, δεν πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις, αλλά οι σύλλογοι ήταν ακόμα ενεργοί. Έκαναν χαρτιά του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων σχετικά με την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία για να ενημερώσουν τους ανθρώπους που έμειναν στο σπίτι, ενώ πολλοί από τους άνδρες βρίσκονταν στον πόλεμο. Μετά από αυτή την περίοδο και με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, οι εκθέσεις άρχισαν πραγματικά να ευδοκιμούν».

Έκθεση Burwarton

Τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα μονοήμερα σόου στη χώρα, το Burwarton Show μπορεί να ανιχνεύσει την ιστορία του πάνω από 130 χρόνια στο 1891, όταν το Burwarton and District Farmers Club πραγματοποίησε το πρώτο Burwarton Show σε χωράφι. Η έκθεση του 1914 εγκαταλείφθηκε όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και υπήρξε ένα μεγάλο κενό έως ότου η παράσταση αναμορφώθηκε το 1947 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1971, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος να διαλυθεί η παράσταση, αλλά από την κατασκευή μιας νέας επιτροπής το 1972, η εκδήλωση έχει γίνει από δυναμική.

Royal Welsh Show

Το πρώτο Royal Welsh Show προσέλκυσε 442 συμμετοχές ζώων και το 1908, 23 ειδικά τρένα που περιελάμβαναν 224 φορτηγά βοοειδών και άλογα έφτασαν στην έκθεση, μαζί με 100 επιβατικά πούλμαν που έφεραν επισκέπτες. Σήμερα, το Royal Welsh βλέπει περίπου 250.000 επισκέπτες να περπατούν μέσα από τις πύλες του τις τέσσερις ημέρες, ενώ στα κτηνοτροφικά δαχτυλίδια εμφανίζονται περίπου 8.000 ζώα. Το μέλλον φαίνεται λαμπρό αφού η παράσταση κέρδισε πρόσφατα μια μάχη με την κυβέρνηση της Ουαλίας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και θα συνεχίσει να πραγματοποιείται στις σχολικές καλοκαιρινές διακοπές.  Χαιρετίζοντας τα νέα, ο Aled Rhys Jones, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Welsh Agricultural Society, δήλωσε: «Αν η έκθεσή μας αναγκαζόταν να πραγματοποιηθεί ενώ τα παιδιά της Ουαλίας ήταν ακόμη στο σχολείο, η μελλοντική βιωσιμότητά της θα ήταν υπό αμφισβήτηση. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους της στην Ευρώπη και συμβάλλει μαζικά στην κουλτούρα και την οικονομία της Ουαλίας. Με τους μαθητές πλέον ελεύθερους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μπορούμε να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τις ίδιες πολύτιμες εξωσχολικές εμπειρίες και ευκαιρίες που κάναμε πάντα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε συνεργάτες στην εκπαίδευση των νέων μας».

Επιμέλεια: Χάρης Μπερτίδης

Για την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης

www.enoplois.gr

About Author