Νέος πρόεδρος της «Ένωσης» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης

Νέος πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης «Η ΕΝΩΣΗ» (πρώην ΕΑΣ) ανέλαβε ο γνωστός αγρότης – επιχειρηματίας και παράλληλα Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στον ΕΑ κάνει λόγο για μια ΕΑΣ που έχει ήδη αρχίσει να επανακάμπτει, καθώς δεν καθυστερούν οι πληρωμές, όπως συνέβαινε παλαιότερα, καλώντας τους αγρότες που έχουν αποχωρήσει, να επανέλθουν και να την εμπιστευθούν ξανά. Πιο συγκεκριμένα  δήλωσε ότι «μετά από τρία χρόνια συνεχούς προσπάθειας που κάναμε σαν διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης, από τότε που ήταν στο «τιμόνι» ο Βασίλης Ρούφος (που σήμερα για κάποιους προσωπικούς του λόγους αποσύρθηκε και έπρεπε να αναλάβω) νομίζω ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών, γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι υποχρεώσεις μας προς τους παραγωγούς και τους αγρότες, εξοφλούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το συντομότερο δυνατόν. Δεν «χρονίζουν» οι πληρωμές. Ήδη σήμερα αγοράζουμε στάρια και πληρώνουμε προκαταβολές και κάνουμε την εξόφληση αμέσως μόλις «κλείσουν» οι τιμές. Έχουμε κάποια προβλήματα στο κομμάτι των εφοδίων, αλλά σιγά – σιγά θα τα λύσουμε και θα ανακάμψει πλήρως η ΕΑΣ. Πιστεύω ότι ήδη έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά είναι και θέμα εμπιστοσύνης του αγρότη προς την Οργάνωση. Γιατί η δύναμη της ΕΑΣ είναι οι αγρότες και πρέπει να την εμπιστευθούν οι αγρότες (και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε) καθώς υπήρχαν  προβλήματα που τους ταλάνιζαν χρόνια (πουλούσαν τις παραγωγές και πληρώνονταν αργά κλπ). Η ΕΑΣ πρέπει να παραμείνει στον χώρο του εμπορίου, στον αγροτικό τομέα, γιατί είναι αυτή που κρατά ισορροπίες μέσα στην αγορά. Αν κερδίσει η ΕΑΣ την εμπιστοσύνη των αγροτών, το θέμα έχει λήξει. Η ανάκαμψή της, είναι δεδομένη μετά. Προσωπικά, καλώ τους αγρότες – γιατί και εγώ είμαι αγρότης- να εμπιστευθούν την ΕΑΣ και η ΕΑΣ θα είναι πάντα δίπλα τους. Όσοι έφυγαν, ας γυρίσουν και ας μας δοκιμάσουν ξανά». Αναφορικά με τα πολλά «προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί και δώσει λύσεις, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει τα εξής: «Θα το δείξει ο χρόνος. Είμαι εδώ για όλα. Πρόσφατα μάλιστα περάσαμε και την έγκριση υποβολής του αναθεωρημένου Σχεδίου ΣΒΑΑ. Όταν πάρουμε την έγκριση από την διαχειριστική, αυτό από μόνο του, λέει 15.000.000 ευρώ στην Ξάνθη. Δεν μιλώ για τα άλλα σχέδιά μας. Είμαι αισιόδοξος».

Σχετικά με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης

Πρωταρχικός σκοπός της Ένωσης είναι η βελτίωση της ιδιωτικής οικονομίας των μελών, με την δραστηριοποίησή της σε ενέργειες συγκέντρωσης, επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων καθώς και παροχής υπηρεσιών προμηθειών και εφοδιασμού απαραίτητων εφοδίων για τις ανάγκες των μελών. Παράλληλα, με τη διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων της, την αναζήτηση νέων τρόπων λειτουργίας, η Ένωση Ξάνθης διασφαλίζει τη συνεχή και διαρκή βελτίωσή της. Προβλέπει και ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών της, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτή και βελτιώνοντας την ανταγωνιστική της θέση στην αγορά. Τέλος, η Ένωση Ξάνθης ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία, καθώς και το περιβάλλον. Θέτει ως προτεραιότητα την αειφόρο ανάπτυξη, την οικονομική ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητά του πάντα φυσικά με γνώμονα το σεβασμό στο μέλος – παραγωγό. Ο Αγροτικός  Συνεταιρισμός  Ξάνθης από το έτος 2011 έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων βάσει των απαιτήσεων του προτύπου ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2005, με το υπ’ Αρ. 09030059/Ε1 πιστοποιητικό της IQS. Συγκεκριμένα, ο Α.Σ Ξάνθης έχει πιστοποιηθεί στον τομέα τυποποίηση-συσκευασία αγροτικών προϊόντων. Ένα σημαντικό πρόγραμμα εφαρμόζεται από την Ένωση Ξάνθης για την προώθηση προϊόντων στην αγορά με ανταγωνιστικούς όρους. Η Οργάνωση Παραγωγών Φρούτων  που είναι ένα κομμάτι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης έχει 100 μέλη που καλλιεργούν περίπου 120 εκτάρια με ακτινίδια εξαιρετικής ποιότητας (ποικιλία Hayward) και από  2006 περίπου 60 εκτάρια ροδιών  (ποικιλία Wonderful) που δίνουν μια ικανοποιητική παραγωγή. Ο Αγροτικός  Συνεταιρισμός Ξάνθης έχει πιστοποιηθεί για τον τομέα παραγωγής καπνού, ακτινιδίων, ροδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βαμβακιού και σκληρού σίτου. Το σύστημα αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, επιτυγχάνει ορθολογική διαχείριση εισροών (νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), μειώνει τα κόστη παραγωγής και αυξάνει την επιπρόσθετη αξία των προϊόντων, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ποιότητας της αγοράς και προστατεύει τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Να σημειωθεί εδώ πως η δεύτερη πιο δυνατή καλλιέργεια σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης -μετά τα καπνά- παραμένει εκείνη του καλαμποκιού, ενώ σταδιακά αναβιώνουν και εκείνες των οσπρίων, με κυρίαρχα τα φασόλια κάθε είδους και τα ρεβίθια. Η Ένωση Ξάνθης ολοκλήρωσε την κατασκευή Διαλογητηρίου – Συσκευαστηρίου – Ψυγείου φρούτων. Το συσκευαστήριο αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής ωθώντας τους παραγωγούς μας σε δυναμικές καλλιέργειες (ακτινίδια , ρόδια, ροδάκινα και άλλα φρούτα) με πολύ υψηλότερο στρεμματικό καθαρό κέρδος σε σχέση με τις ετήσιες καλλιέργειες που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ανέλαβε το τιμόνι της Αγροτικής Ένωσης Ξάνθης, βάζοντας τον πήχη σταθερά ψηλά. Παράλληλα είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δόμησης του Δήμου Ξάνθης. Προΐσταται του Τμήματος Μελετών Έργων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Εγγειοβελτιωτικών και του Τμήματος Μελετών Έργων Κτιριακών, Ενεργειακών και Υπαίθριων Χώρων.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έλληνας Αγρότης

Του Χάρη Μπερτίδη

www.enoplois.gr

About Author