ΔΗΜΟΣ

«Δουλειά του αγρότη είναι να δίνει την παραγωγή του και να πληρώνεται αξιοπρεπώς»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και η πίεση – σε δοκιμαστικό ακόμα επίπεδο – από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ προς τους παραγωγούς, ώστε τα φρούτα που παραδίδουν να είναι όλα στο ίδιο σχήμα. Με αφορμή αυτό το θέμα ο ΕΑ επικοινώνησε με τον Δήμο Κυριλίδη μηχανικό γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος, κάνοντας μια συζήτηση και για τα προϊόντα της Πέλλας απ΄ όπου κατάγεται, αλλά και γενικότερα όλα όσα απασχολούν σήμερα τους αγρότες μας. Ο ίδιος δίνει το στίγμα του για την εγκατάλειψη που βιώνει ο βιοπαλαιστής της υπαίθρου από το κράτος των Αθηνών, φέρνοντας ως παράδειγμα το μαυροκέρασο της Πέλλας, αλλά και την κρατική μέριμνα που θα έπρεπε να είχε ένα εθνικό και προστατευτικό κράτος. Ο Δήμος Κυριλίδης παράλληλα με τις σπουδές του δούλεψε ως εργάτης σε εργοστάσιο κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών μαθαίνοντας έτσι την εργατική ζωή για περίπου μια εξαετία, αλλά και ως εργάτης γης, οπότε έχει μια πληρέστατη εικόνα για την μεγάλη κοινότητα των αγροτών. Σήμερα, είναι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δίνει και από αυτό το μετερίζι τον αγώνα του, με πολλές παρεμβάσεις, ερωτήσεις κτλ υπέρ του αγροτικού κόσμου.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας παραγωγός;

Το τελευταίο διάστημα και ο πληθωρισμός αλλά και οι πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν καταρρακώσει τον αγροτικό κόσμο. Βλέπουμε τις παραγωγές να αντιμετωπίζουν σοβαρά καιρικά προβλήματα αλλά και υψηλό κόστος εργασίας. Αυτήν την στιγμή και η αγορά των φαρμάκων αλλά και η αγορά εξαγωγών δεν βοηθάει τον Έλληνα αγρότη που δεν λαμβάνει τις απαραίτητες βοήθειες και εργαλεία από το ελληνικό κράτος, χαρακτηριστικό παράδειγμα πριν μερικά χρόνια παρέδιδαν οι αγρότες τα ροδάκινά τους χωρίς να λαμβάνουν την τιμή που θα λάβουν ενώ την ίδια ώρα θα έπρεπε να φροντίσουν να καλύψουν τα έξοδά τους ενώ δεν έχουν πληρωθεί. Μάλιστα, έχουμε δει αποζημιώσεις να μην αντιπροσωπεύουν τα όσα πληρώνει ο Έλληνας αγρότης. Θα πρέπει πλέον τα εργοστάσια που συλλέγουν τις συγκομιδές των αγροτών να μην καθορίζουν τα τιμές με τόση διευκόλυνση προς τα κάτω, κάτι για το οποίο όμως θα πρέπει το ελληνικό κράτος να μεσολαβήσει.

Γιατί οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πιέζουν τους παραγωγούς να δίνουν προϊόντα ίδιου μεγέθους και ομοιόμορφα; Τι προβλήματα συνεπάγεται αυτό για τον αγρότη;

Οι μεγάλες αλυσίδες πλέον έχουν ορισμένες απαιτήσεις σε δοκιμαστικό επίπεδο έτσι ώστε να κερδίζουν ώρες από τους υπαλλήλους τους που θα απασχολούνται με κάτι άλλο από το να τακτοποιούν το προϊόν στο ράφι. Επομένως αυτή η νέα τάση είναι θα λέγαμε σχεδόν εκβιαστική καθώς προσθέτει νέα πίεση στον αγρότη που δεινοπαθεί και αναγκάζεται να υπακούσει έτσι ώστε να μην χάσει την παραγωγή του. Ο αγρότης δεν πρέπει να κάνει τίποτα άλλο από το να παραδίδει απλά την συγκομιδή και να πληρώνεται αξιοπρεπώς.

Κατάγεστε από αγροτική περιοχή – Ποια είναι τα τρόφιμα που φημίζεται η Πέλλα;

Η Πέλλα συγκεκριμένα έχει σπουδαία ροδάκινα, βερίκοκα και φυσικά τα τραγανά κεράσια. Προϊόντα για τα οποία όλη η μεγάλη αγορά ζηλεύει και αναζητά διαρκώς, βέβαια το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται είναι ότι χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια κυρίως για την συγκομιδή του κερασιού κάτι για το οποίο το ελληνικό κράτος δεν έχει πασχίσει. Είναι κρίμα το μαυροκέρασο όπως το αποκαλούμε να χάνεται λόγω της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας.

Πόσο σημαντικό είναι το Κράτος να στηρίξει τους νέους Έλληνες αγρότες;

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον πρωτογενή τομέα καθώς όλη η χώρα έχει σπουδαία εδαφολογική κατάρτιση και σπουδαίο κλίμα και αυτό την βοηθά στο να έχει εξαιρετικές παραγωγές από το ελαιόλαδο μέχρι το ροδάκινο και πολλά ακόμη. Το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει στο μέγιστο ποσοστό τον Έλληνα αγρότη έτσι ώστε να αποκτήσουμε αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα. Η ελληνική παραγωγή μπορεί να κατακλύσει πρώτα την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Αλλά όπως είπαμε για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρή κρατική μέριμνα για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, η ελληνική γεωργία βρισκόταν σε τροχιά κλιμακούμενης παραγωγικής αποδιάρθρωσης. Δεν υπήρξε ποτέ εθνικός σχεδιασμός όσον αφορά την αγροτική οικονομία μας. Οι εκάστοτε σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες εγκαταλείπονταν την επαύριον των εκλογών και ο γεωργικός τομέας αφηνόταν στην τύχη του. Παράλληλα, ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας άρχισε να καταρρέει — σήμερα η ελληνική ύπαιθρος έχει ερημώσει από ελληνικό πληθυσμό: δεν βρίσκεις σχεδόν καθόλου Έλληνες εργάτες γης, ενώ οι Έλληνες έχουν αρχίσει να σπανίζουν ακόμα και ως επιχειρηματίες αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σήμερα κανένα από τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα δεν ασχολείται με το αγροτικό μας ζήτημα. Δεν κρύβουν την αδιαφορία τους ούτε καν στα προεκλογικά τους προγράμματα, στα οποία η αγροτική πολιτική τους χαρακτηρίζεται από γενικολογίες και παντελή έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Μόνο αν το κράτος αγκαλιάσει πραγματικά τους αγρότες θα υπάρξει μέλλον σε αυτήν την χώρα.

Ο Δήμος Κυριλίδης κατάγεται από την Πέλλα είναι μηχανικός γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος κάνοντας μεταπτυχιακό στις ενεργειακές επενδύσεις και στο περιβάλλον στους χημικούς μηχανικούς στο πολυτεχνείο της Κοζάνης. Τέλος, σπούδασε στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Η συνέντευξη δόθηκε στον Χάρη Μπερτίδη,

Για την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης

www.enoplois.gr

About Author