Τι είναι οι «ενεργοί» μικροοργανισμοί; πως χρησιμοποιούνται στην γεωργία και τι ακριβώς προσφέρουν;

Του Νικολάου Μαγγίνα,

Δασολόγου περιβαλλοντολόγου με MSc στην περιβαλλοντική πολιτική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου

Ο όρος «μικροοργανισμός» αναφέρεται σε κάθε έμβιο ον το οποίο είναι τόσο μικρό, ώστε δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Καλύπτει ένα εντυπωσιακό φάσμα μορφών ζωής Χωρίς την παρουσία μικροοργανισμών, βακτηρίων και μυκήτων στο έδαφος δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι κύκλοι των θρεπτικών στοιχείων και του άνθρακα.

Τι προσφέρουν οι μικροοργανισμοί;

Οι μικροοργανισμοί ενισχύουν την αποδοτικότητα χρήσης των θρεπτικών συστατικών στα φυτά, διεγείρουν τις φυσικές διαδικασίες ενισχύσουν την πρόσληψη και την αποδοτικότητα των θρεπτικών συστατικών, την ποιότητα των καλλιεργειών και την ανοχή τους στο αβιοτικό στρες, ωφελώντας τόσο την απόδοση των φυτών όσο και την ευρωστία τους. Η μείωση τους προκαλεί την υποβάθμιση του εδάφους. Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) – το θαύμα της φύσης. Πρόκειται για μια ανακάλυψη της δεκαετίας του 1970, ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1990. Η τεχνολογία των ΕΜ έχει εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους τομείς όπως γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανία, διαχείριση νερών, λυμάτων, σκουπιδιών, υγεία, νοικοκυριό, δομικά υλικά, προστασία περιβάλλοντος, εξάλειψη δυσοσμιών κ.λπ. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος χαμηλότερο των άλλων μέσων εφαρμογής.

Ενεργοί  Μικροοργανισμοί της emhellas εφαρμόζονται όχι μόνο στη Βιολογική αλλά και στη συμβατική γεωργία με άριστα αποτελέσματα. Η εφαρμογή της τεχνολογίας των (ΕΜ)  στη γεωργία, αυξάνεται η γονιμότητα του εδάφους, διασπάται η οργανική ύλη και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων ακόμα το έδαφος εμπλουτίζεται με θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, επίσης έχουμε μείωση  του κόστος λίπανσης, φυτοπροστασίας και εργατικών χεριών, αύξηση της θερμοκρασία του εδάφους  τους χειμερινούς μήνες 3-4οC,καταστολή των βακτηριών, των μυκήτων και των εντομών. Οι καρποί έχουν  καλύτερη εμφάνιση, και χαρακτηρίζονται από εξαιρετική  γεύση, περιέχοντας περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και τέλος περιορίζονται σημαντικά οι ζημιές και οι ασθένειες.

Πως εφαρμόζονται οι μικροοργανισμοί;

Κυκλοφορούν στο εμπόριο σκευάσματα με ωφέλιμους  ενεργούς μικροοργανισμούς μια πολύ καλή εταιρία είναι η emhellas  μπορούμε να ενισχύσουμε το έδαφος με μια Δόση ανα 10 στρέμματα: 50-60 lit ΕΜ Active  σε 300-500 λίτρα νερού. Η τεχνολογία των ΕΜ, δρα πρωτίστως προληπτικά, αλλά και αναζωογονητικά, και επιτυγχάνει την εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του εδάφους, συμβάλλοντας σε μια υγιής, βιώσιμη και σταθερά ποιοτική καλλιέργεια. Οι ΕΜ αντικαθιστούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους.

Η συμβολή στην κτηνοτροφία και στην μελισσοκομία

Πρόκειται για προϊόν εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βιολογική Γεωργία.

Στην κτηνοτροφία οι ΕΜ φροντίζουν για ένα υγιές κλίμα στον στάβλο, εξαφανίζουν τη δυσοσμία, βελτιώνουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών, αυξάνουν τις αποδόσεις των ζώων, περιορίζουν την θνησιμότητα. Στη μελισσοκομία: Οι μέλισσες νοσούν δυσκολότερα, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από Varroa. Στα ύδατα: Επιτυγχάνεται βιολογική διαχείριση των αποβλήτων, απορρύπανση πόσιμου νερού, καθαρισμός και συντήρηση σε άριστη κατάσταση των λιμνών, μείωση όγκου και δυσοσμίας σε βόθρους, βιομηχανικά και αστικά λύματα. Στην κομποστοποίηση: Μειώνουν οσμές έντομα, παθογόνα και επιβλαβή βακτήρια. Συντομεύουν την διάρκεια ωρίμανσης του κομπόστ. Στον κήπο: Βελτιώνουν την ικανότητα της φωτοσύνθεσης και ανάπτυξης των φυτών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έλληνας Αγρότης

www.enoplois.gr

About Author