Κόστος άδειας θήρας: Ακριβότερη κατά επτά (7) ευρώ θα είναι η άδεια θήρας την κυνηγετική περίοδο 2024-25 λόγω της αύξησης της ετήσιας συνδρομής προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την τρίτη αύξηση την τελευταία τετραετία μετά 2021 και το 2024.

Τρυγόνι: μείωση του ορίου ημερήσιας κάρπωσης και της συνολικής κάρπωσης των τρυγονιών. O πρόεδρος της ΚΣΕ έλεγε (τρόμαζε) τις προηγούμενες μέρες ότι η Ευρώπη πιέζει για πλήρη απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού. Η ανακοίνωση της ΚΣΕ μιλά για σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΚΣΕ

Πραγματοποιήθηκε, συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με αντιπροσωπεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Αραμπατζή.

Η Ρυθμιστική θα είναι ίδια με την περσινή, με μόνη διαφορά τη μείωση της συνολικής κάρπωσης των τρυγονιών και του ορίου ημερήσιας κάρπωσης, παρά την Σύσταση (ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού σε ολόκληρο τον ανατολικό διάδρομο αποδημίας του.

Από φέτος γίνεται υποχρεωτική η καταγραφή, στην εφαρμογή ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, της ημερήσιας κάρπωσης για 14 θηρεύσιμα είδη, με σκοπό να δοθούν επιστημονικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διερευνά το καθεστώς διατήρησης τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι υδρόβια, συμπεριλαμβάνονται όμως το ορτύκι και η κοκκινότσιχλα.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι το κυνήγι στον Έβρο θα διεξαχθεί κανονικά στις μη πληγείσες περιοχές από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Το κυνήγι του αγριόχοιρου θα ξεκινήσει και φέτος ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ από τις 20 Αυγούστου.

Για 11 θηρεύσιμα – μεταναστευτικά είδη παρατάθηκε από πέρσι η λήξη της θήρας τους για ένα 10ήμερο και το ίδιο αποφασίστηκε και φέτος. Τα είδη αυτά είναι: Ασπρομέτωπη Χήνα, Κιρκίρι, Αγριόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Μαυροκέφαλη Πάπια, Νερόκοτα, Καλημάνα, Μπεκατσίνι και Κότσυφας.

Τέλος, ο Υπουργός, αντιλαμβανόμενος τη δύσκολη οικονομική θέση των Κυνηγετικών Οργανώσεων, συγκριτικά με το μεγάλο φιλοθηραματικό – φιλοπεριβαλλοντικό έργο που επιτελούν, θα αυξήσει τις συνδρομές προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις κατά επτά ευρώ (7,00€).

Ο λόγος είναι ότι η διαχρονική μείωση των αδειών θήρας, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αυξήσεις στις αμοιβές της Θηροφυλακής, έχουν φέρει σε δύσκολη οικονομική θέση την Κ.Σ.Ε. και τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες.

Η αύξηση αυτή των συνδρομών θα μοιραστεί σε: Κ.Σ.Ε. (4 ευρώ), Κυνηγετικές Ομοσπονδίες (2 ευρώ) και Κυνηγετικούς Συλλόγους (1 εύρω).

Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Απόφαση για τις Συνδρομές προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και αμέσως μετά, αλλά πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, η Ρυθμιστική Απόφαση θήρας.

www.enoplois.gr

About Author