agriogourouna
  • Καταστροφές, προβλήματα, αλλά όχι αποζημιώσεις
  • Πάνω από 1.000 υβρίδια έγιναν ο εφιάλτης των κατοίκων του νησιού

Ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου είναι ένα φαινόμενο που συναντάται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και δημιουργεί προβλήματα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλλά και στο σύνολο των πολιτών, καθώς βλέπουμε τα τροχαία ατυχήματα με αγριογούρουνα να αυξάνονται ραγδαία.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο πανέμορφο νησί της Σάμου. Και πολλοί θα αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν να γεμίσει ένα νησί με αγριογούρουνα. Η εκδοχή που δίνεται ως επίσημη είναι ότι πολλά κολύμπησαν από τις ακτές της σημερινής Τουρκίας και έφτασαν στη Σάμο και πολλαπλασιάστηκαν. Ωστόσο, μιλώντας ο ΕΑ με ντόπιους κατοίκους μας ανάφεραν μια φάρμα η οποία λειτουργούσε εκεί με εκτροφή άγριων χοίρων, επομένως ή κάποια του έφυγαν από απροσεξία ή τα άφησε όταν έκλεισε την επιχείρηση. Η εφημερίδα έχει την επωνυμία της φάρμας, η οποία – σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες – ήταν μεγάλη και εξέθρεψε χιλιάδες ζώα τα χρόνια λειτουργίας της. Ακόμα μιλήσαμε με τον κύριο Γιώργο Λάφη. Η κατάσταση στο νησί είναι τραγική όπως μας τόνισε. Τόσο λόγω της ακαρπίας στις ελιές τα τελευταία πέντε χρόνια, όσο και από την έλλειψη σφαγείου στο νησί λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι μας. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα του αγριόχοιρου. Όπως μας ανέφερε ο κύριος Λάφης τα γουρούνια αυτήν την στιγμή στο νησί είναι τουλάχιστον 1.000 με τάσεις εκρηκτικής αύξησης, καθώς μιλάμε για υβρίδια τα οποία γεννούν τουλάχιστον 6-8 μικρά, δύο ή τρεις φορές τον χρόνο. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα «καθαρόαιμα» αγριογούρουνα. Οι καταστροφές σε ελιές, αμπέλια και κήπους είναι ολοκληρωτικές και όσο κι αν προσπάθησαν οι κάτοικοι να βρουν λύση με το κράτος, μέσω συναντήσεων με το Δασαρχείο, με τον Δήμο, την Περιφέρεια. Έπεσαν όλες σε τοίχο. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους δεν συνεργάζονται και οι δύο τοπικοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι του νησιού. «Ο κόσμος έχει φτάσει στο αμήν, αποζημιώσεις δεν υπάρχουν, δεν βλέπουμε να υπάρχει διάθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας από την Πολιτεία, είμαστε ξεχασμένοι και μόνοι», τονίζει με στόμφο ο κύριος Λάφης.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο, έστω και λανθασμένο. Είτε με ηλεκτροφόρα σύρματα, είτε με παγίδες διαφόρων τύπων. Με αποτέλεσμα όταν και εάν καταγγελθούν να πληρώσουν βαρύτατα πρόστιμα ή να σκοτώνονται ζώα που δεν δημιουργούν προβλήματα και που είναι σπάνια. Η εγκατάλειψη από το κράτος δημιουργεί απόγνωση και η απόγνωση λανθασμένες κινήσεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο έχει περιέλθει ο κάτοικος της ελληνικής υπαίθρου εδώ και κάποια χρόνια.

Τα αίτια

Όπως γράψαμε και παραπάνω τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών. Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! «Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10» εξηγεί σε παλαιότερη δήλωσή του ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Κυριάκος Σκορδάς. Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. «Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής».  Το θέμα της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Εκπρόσωποι των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Καλπακιού-αρακάλαμου είχαν επισημάνει ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε την τελευταία πενταετία, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες.

Δυστυχώς όμως, αστοχίες της κυβέρνησης γύρω από την δραστηριότητα του κυνηγίου, έχουν απομακρύνει κατά πολύ τους συλλόγους των κυνηγών από την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα γνωστό. Καταστροφές σε καλλιέργειες, αγωνιστές κτηνοτρόφοι και αγρότες μόνοι τους, τρύπα στην οικονομία της χώρας, εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου. Στη Σάμο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, σε ολόκληρη την χώρα. Για να λυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα χρειάζονται καινοτόμες παρεμβάσεις. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έλληνας Αγρότης

www.enoplois.gr

About Author