Επιστροφή στο γουέστερν 20 χρόνια μετά από το «Ο άγραφος νόμος της Δύσης» για τον Κέβιν Κόστνερ με το πρώτο μέρος του «Horizon: Ένα αμερικανικό έπος»

Horizon: Ένα αμερικανικό έπος (Horizon: An American saga) (**1/2)

Γούεστερν αμερικανικής παραγωγής 2024 (183)

Σκηνοθεσία: Κέβιν Κόστνερ Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Κόστνερ, Σιένα Μίλερ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Άμπι Λι, Τζένα Μαλόουν

Στη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου καραβάνια με λευκούς αποίκους καταφτάνουν στην Αγρια Δύση για να κυνηγήσουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Όμως στα εδάφη εκείνα ζουν και κυνηγούν οι ινδιάνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τους εισβολείς.

Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια του Κέβιν Κόστνερ να αφηγηθεί από την αρχή την ιστορία της Άγριας Δύσης. Το φιλόδοξο καλλιτεχνικό όραμα του αφορά σε ένα τετράπτυχο διάρκειας 12 ωρών περίπου. To πρώτο μέρος συστήνει τους βασικούς χαρακτήρες και χαράζει το πλαίσιο στο οποίο θα χτιστεί η ιστορία. Η ανομοιογένεια και η έλλειψη συνοχής είναι στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα στην απόπειρα του Κόστνερ να στριμώξει στο καμβά του κάπως άτσαλα, πρόσωπα και γεγονότα από το χρονικό των πρώτων αποίκων που έχτισαν τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις της δύσης. Ίσως θα έπρεπε να μοιράσει τον αφηγηματικό του χρόνο με μεγαλύτερη σύνεση. Η αρχική σεκάνς πχ με τη σφαγή των λευκών στη Μοντάνα κρατάει πολύ. Και παρότι είναι θεαματικά κινηματογραφημένη, προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο η κάμερα αποτυπώνει την απύθμενη βία των Ινδιάνων. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετή ώρα για να βρούμε και πάλι την φιλοϊνδιάνικη ματιά του Κόστνερ που γνωρίσαμε στο «Χορεύοντας με τους λύκους».

Η άβολη αποσπασματική προσέγγιση συνεχίζεται με την περιπέτεια της γυναίκας από το Βορρά (Τζένα Μαλόουν) που επιχειρεί να σκοτώσει το βιαστή της και το σκάει με το μωρό της στην Δύση αλλά η οικογένεια του τελευταίου ζητάει εκδίκηση. Πάραυτα η συγκεκριμένη υποϊστορία είναι και η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία του φιλμ καθώς όχι μόνο αναπτύσσεται με αφηγηματική πυγμή αλλά χρησιμεύει για να σχολιαστεί διεξοδικά η θέση της γυναίκας εκείνων των ημερών. Στο κάδρο μπαίνει για πρώτη φορά ο χαρακτήρας του Κόσντερ αφού έχουν περάσει σχεδόν 70 λεπτά φιλμικού χρόνου. Είναι ο λιγομίλητος και αινιγματικός Χέις Έλισον που φτάνει στην περιοχή του Γουαϊόμινγκ και θα αποτελέσει τον καταλύτη για να δέσουν οι παράλληλες ιστορίες σε αυτό το επιβλητικό γουέστερν που μοιάζει να κουβαλά μέσα του όλη την μυθολογία της Άγριας Δύσης.

www.enoplois.gr

About Author