Η τέχνη της μελισσοκομίας στην Ελλάδα έχει τις απαρχές της στην αρχαία Ελλάδα. Το άριστης ποιότητας μέλι της χώρας μας έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα ενώ η διατροφική του αξία είναι υψηλή. Πλέον το ελληνικό μέλι έχει καταξιωθεί στην παγκόσμια αγορά ενώ οι εξαγωγές του αυξάνονται κάθε χρόνο. Η Ελλάδα έχει επίσημα 22.000 μελισσοκόμους, σε απόλυτους αριθμούς διαθέτει 1.300.000 μέλισσες, κάτι που μας κατατάσσει σε πρώτη δύναμη στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο κλάδο. Το μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο, έχουμε 18 καθαρές πιτσιλιές μελιού, εκ των οποίων οι 8 είναι πιστοποιημένες από το κράτος. Δυστυχώς, όμως, η μελισσοκομία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, για τα οποία ως επί το πλείστον δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος. Όλα αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Έλληνα Αγρότη» ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Λεονταράκης από το Ηράκλειο Κρήτη. «Οι ελληνοποιήσεις είναι το διαχρονικό μας πρόβλημα, τώρα όμως έχουμε να δώσουμε τη μάχη στο ΣτΕ για τις νέες απαγορεύσεις της πολιτείας».
Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι Έλληνες Μελισσοκόμοι;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλά, σοβαρά, διαχρονικά και συνεχώς έχουμε να δώσουμε και από μία μάχη για να μείνει ο κλάδος ζωντανός. Πολλά από αυτά τα προβλήματα σήμερα είναι και τα εμπόδια στην μεγάλη εκτίναξη που θα έπρεπε να είχε ο κλάδος. Έχουμε 22.000 μελισσοκόμους στην Ελλάδα, το καλύτερο μέλι παγκοσμίως και όμως η πολιτεία πολλές φορές δεν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί. Το μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο που έχει προκύψει εδώ και λίγο διάστημα είναι οι νέες απαγορεύσεις της πολιτείας – μέσω δασικού νόμου – και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται από αυτόν. Ο νέος νόμος ορίζει πως απαγορεύονται τα μελίσσια σε απόσταση δέκα μέτρων από δέντρα, επομένως πρέπει να είναι μακρυά από δασική έκταση, λες και για τα προβλήματα του περιβάλλοντος ευθύνονται οι Έλληνες μελισσοκόμοι. Οι απαγορεύσεις αυτές είναι εξοντωτικές. Τα πρόστιμα στραγγαλίζουν τον παραγωγό. Φυσικά επιδιώξαμε και πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον κύριο Σκυλακάκη, όμως πέσαμε σε τοίχο. Ήταν απόλυτος και δεν άφησε περιθώρια συζήτησης για τους προβληματισμούς μας. Οι συνάδελφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Βεβαίως μετά την αποτυχημένη συνάντηση με τον υπουργό, θα προσβάλουμε τις απαγορεύσεις στο ΣτΕ. Ήδη το δουλεύουμε και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Ο αγώνας της Ομοσπονδίας είναι αδιάκοπος.
Με τις ελληνοποιήσεις ποιο είναι το κενό και δημιουργείται όλο αυτό το χάος;
Οι ελληνοποιήσεις μελιών είναι ένα από τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όχι μόνο εμείς και ο απλός πολίτης, ο καταναλωτής, ασχέτως αν δεν το καταλαβαίνει. Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο αυτό. Εισάγονται ως γλυκαντικές ουσίες και καταλήγουν στα ράφια ως… ελληνικά μέλια. Αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία, παραπλανητικά και καταστροφικά φυσικά για το μέλλον της μελισσοκομίας στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές, τα ελληνικά μέλια μένουν αδιάθετα και απούλητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σειρά προβλημάτων σε όλους. Τα ελεύθερα σύνορα και τα νομοθετικά κενά δημιουργούν όλη αυτήν τη στρέβλωση. Εάν σε αυτό συμπληρωθεί και το κενό της ενημέρωσης, αλλά και της παραπλάνησης, το παζλ της παθογένειας ολοκληρώνεται με το χτύπημα της ελληνικής μελισσοκομίας. Αν συνυπολογίσουμε και την αδιαφορία του κράτους, την έλλειψη οσυαστικαών ελέγχων στην αγορά και την χαλαρότητα την οποία αντιμετωπίζουν στην Πολιτεία τα προβλήματά μας, καταλαβαίνουν όλοι τι αντιμετωπίζουμε.
Υπάρχει και μία διαφωνία με τους αγρότες; Έχει γίνει κάποια διαβούλευση με εσάς ως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας;
Οι σχέσεις με τους αγρότες είναι πολύ καλές. Το πρόβλημά μας είναι οι ψεκασμοί. Δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα και μας αποδεκατίζουν τα μελίσσια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι αγρότες. Ο αγρότης ψεκάζει και θα ψεκάζει. Όμως ο χώρος και ο χρόνος των ψεκασμών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ζωικό κεφάλαιο το δικό μας και στην παραγωγή μας. Ειδικά οι ψεκασμοί τις πρωινές ώρες είναι καταστροφικοί για τα μελίσσια μας. Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε έρθει ήδη σε επικοινωνία με συνεταιρισμούς και ομοσπονδίες αγροτών και σύντομα θα ξεκινήσουν συναντήσεις συνομιλίες και σε επίσημο πλέον επίπεδο. Νομίζω θα λυθεί ή έστω θα περιοριστεί αυτή η διαφωνία μας. Καταλαβαίνετε τι έχουμε να λύσουμε; Έχουμε και την κλιματική αλλαγή, τις εποχές που εξαφανίστηκαν, έμεινα μόνο οι εποχές των δύο άκρων, οι απότομες αλλαγές του καιρού και τόσα ακόμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων για τους Έλληνες μελισσοκόμους που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και για όλα αυτά παλεύουμε. Χρειάζεται ένας δυναμικός μηχανισμός στήριξης της μελισσοκομίας.
Από τις επίσημες συνομιλίες με το κράτος και τους μηχανισμούς του είστε ευχαριστημένοι; Προτάσεις έχετε καταθέσει ως Ομοσπονδία;
Φυσικά και δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Παλεύουμε μόνοι μας. Οι νόμοι του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένοι, ο κύριος Αυγενάκης είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει νέος κανονισμός με σύγχρονα δεδομένα και ότι η μελισσοκομία θα λάβει αυτό που της αξίζει, αλλά ακόμη περιμένουμε. Ελπίζουμε σύντομα να λυθούν τα κενά και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις λόγω ζημιών. Η Ομοσπονδία έχε έτοιμες προτάσεις, λειτουργικές για όλα τα ζητήματα και είναι έτοιμη για συζητήσεις και διαβουλεύσεις από όποιον της ζητηθεί. Η Ομοσπονδία και οι παραγωγοί στο σύνολό τους έχουν όραμα για την εξέλιξη της μελισσοκομίας, καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων με λύσεις για τον κλάδο μας. Από τα σημαντικότερα είναι η σύσταση της νέας διεπαγγελματικής με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που χρειάζονται, ένα ισχυρό ψηφιακό εθνικό μητρώο, η προστασία του περιβάλλοντος και των δασών συγκεκριμένα και φυσικά η όσο τον δυνατόν γρηγορότερη αναδάσωση των καμμένων ανά την Ελλάδα. Όπως τόνισα και παραπάνω ο αγώνας μας είναι πολυεπίπεδος και συνεχής. Το πρώτο και σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι η σύσταση ενός ενιαίου οργανισμού διαχείρισης του μελιού, όπου τα μέλη θα κάτσουν να δουλέψουν πάνω στα κενά της νομοθεσίας. Σοβαρά, με όραμα την περαιτέρω εξέλιξη της ελληνικής μελισσοκομίας. Σας ευχαριστώ.
*Μετά τις αρχαιρεσίες, της 30ης Μαρτίου 2024, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΣΕ. Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ηρακλείου, είναι ο νέος πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Ως νεοεκλεγέν Δ.Σ. έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και ειλικρινή διάθεση επίλυσής τους, αναλαμβάνουμε να κρατήσουμε τα ηνία του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου μας στην ιστορικά πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή του κλάδου μας, με μείζονα προβλήματα να ταλανίζουν τη μελισσοκομία τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οργανωτικό – συνδικαλιστικό επίπεδο. Κοινή θέληση και στόχος όλων μας είναι να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του συνόλου των συναδέλφων μελισσοκόμων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Συνέντευξη στον Χάρη Μπερτίδη,
Για την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης
www.enoplois.gr