Τη διαδρομή του Σοφοκλή, όπως ονομάστηκε ο λύκος που απεγκλωβίστηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ και του ΟΦΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου μέσα από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών, παρακολουθούν οι επιστήμονες μέσα από το πρόγραμμα LIFE Wild Wolf.

Ο λύκος στον οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικό κολάρο GPS, μετά τον απεγκλωβισμό του κινούνταν με την αγέλη του στη ευρύτερη περιοχή της νότιο-ανατολικής Πάρνηθας ενώ μέσω του στίγματός του που δίνει με ακρίβεια τη θέση του, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κύρια αιτία προσέγγισης της αγέλης σε περιαστικές περιοχές, είναι η υψηλή διαθεσιμότητα πτωμάτων κτηνοτροφικών ζώων και σκύλων.

Φωτογραφία από την επιχείρηση απομάκρυνσης του λύκου Σοφοκλή. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ, (τη φωτογραφία παραχώρησε η «Καλλιστώ», Δ. Μπίνας /ΟΦΥΠΕΚΑ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καλλιστώ, από τις αρχές Μαΐου ο λύκος άρχισε να απομακρύνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα γνωστά όρια της επικράτειας της αγέλης του και αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασχίσει την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, στράφηκε προς τα δυτικά ξεκινώντας την αναζήτησή του για μια νέα κενή περιοχή εγκατάστασης ή εξεύρεσης άλλης αγέλης λύκων που θα τον δεχθεί.

«Η διασπορά, όπως αποκαλείται η μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων, των νεαρών κυρίως λύκων, εκτός των ορίων των επικρατειών τους, αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής που εξισορροπεί τις ανάγκες της αγέλης και των τροφικών διαθέσιμων, αφού έτσι οι αγέλες δεν αυξάνονται σε αριθμό μελών πάνω από ένα όριο. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ροή γενετικού υλικού εντός του πληθυσμού και ο γρήγορος εποικισμός νέων περιοχών» αναφέρει η ανακοίνωση της Καλλιστώ.

«Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες και να φθάνουν τα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα» τονίζεται στην ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι ο Σοφοκλής βρίσκεται πλέον στους πρόποδες του Παρνασσού.

www.enoplois.gr

About Author