Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2023 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, με τους επιστημονικούς συνεργάτες της, τους Θηροφύλακές της και με τη συμμετοχή εθελοντών, προέβη σε σειρά δράσεων που αφορούν την προστασία και αύξηση του πληθυσμού του γνήσιου κολχικού φασιανού στον Νέστο.

Οι δράσεις αυτές αφορούσαν κυρίως την ετήσια καταγραφή των χωροκρατειών του είδους στην περιοχή, την παρακολούθηση της αρπακτικότητας στα αυγά των φασιανών και στους ίδιους, την συλλογή γενετικού υλικού προς ανάλυση DNA, την φύλαξη και επόπτευση της περιοχής και την ενημέρωση του κοινού για τη σπουδαιότητα της προστασίας και ανάδειξης του κολχικού φασιανού.

Φέτος στις 29 και 30 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι καταγραφές των χωροκρατειών από συνολικά 19 άτομα, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία περισσότερα από είκοσι χρόνια, διερευνώντας την πληθυσμιακή τάση του είδους στην περιοχή και τις παραμέτρους που την επηρεάζουν. Στην προσπάθεια μεταξύ των άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ, ο αντιπρόεδρος του ΚΣ Αμπελοκήπων και μέλη του ΔΣ του ΚΣ Χρυσούπολης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική μείωση των χωροκρατειών του φασιανού και στις δυο πλευρές του ποταμού, μετά από μια συνεχή αύξησή τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ εθεάθησαν περισσότεροι φασιανοί από κάθε άλλη χρονιά η συχνότητα και ο αριθμός των κρωξιμάτων ήταν μειωμένος κατά πολύ.

Συνεχίζεται να καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός χωροκρατειών στο ανατολικό τμήμα, ενώ παρατηρείται μείωση στο δυτικό. Βασική αιτία είναι η ολοένα και αυξανόμενη επέκταση των χωροκρατειών στην άλλοτε έκταση της “φωνής της Αμερικής” στα ανατολικά, η οποία με το πέρασμα του χρόνου διαμορφώνεται σε ιδανικό ενδιαίτημα για το είδος (μωσαϊκό), σε αντίθεση με την περιοχή που περικλείεται από τα αναχώματα του ποταμού Νέστου στα βόρεια, που ομολογουμένως αποτελεί φυσική συνέχεια του κυρίως ενδιαιτήματος του φασιανού, θεωρείται κατάλληλη, είναι μεγάλης έκτασης και θα μπορούσε να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό πουλιών, αλλά δυστυχώς τείνει να γίνει κανόνας η εποχική πλημμυρίδα και είναι ένα μείζον θέμα που χρήζει ειδικής μελέτης και προοπτικής λύσης του.

Με τη χρήση καμερών παρακολούθησης άγριας ζωής εγκατεστημένες σε κατάλληλα σημεία, όπου είχαν κατασκευαστεί πρωτύτερα τεχνητές φωλιές φασιανών και είχαν τοποθετηθεί σε αυτές αυγά κότας ή περιστεριού, καταφέραμε να συλλέξουμε πολύτιμο οπτικό υλικό, που μαρτυρά το βαθμό αρπακτικότητας από φυσικούς άρπαγες.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στους φυσικούς άρπαγες εμφανίζονται όλο και συχνότερα αγριόγατες, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ίδια τα πουλιά αφού κυνηγούν μέρα και νύχτα, στο έδαφος αλλά και στα δέντρα, ενώ έκπληξη αποτέλεσε και η παρουσία της αλεπούς τα τελευταία δυο χρόνια στην περιοχή, ενώ εξέλειπε ως τώρα, καθώς και του λύκου.

Πέτρος Πλατής, δασολόγος McS, θηραματοπόνος

Επιστημονικός συνεργάτης Στ’ Κομαθ

About Author