Τα φυτικά προϊόντα κρέατος (τα οποία έχουν όψη και γεύση παρόμοια με εκείνη του πραγματικού κρέατος, αλλά είναι φυτικής προέλευσης, για παράδειγμα παράγονται από όσπρια, σόγια ή μανιτάρια) έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε όσους ακολουθούν μια βίγκαν ή χορτοφαγική διατροφή ή σε περιόδους νηστείας. Συχνά θεωρούνται μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.
Εντούτοις μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition φέρνει νέα δεδομένα για τα παρασκευάσματα που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφή που περιέχει πραγματικό κρέας με αυτή που περιλαμβάνει κρέας φυτικής προέλευσης όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής υγείας και τον διαβήτη.
Το κύριο ερώτημα ήταν εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με κρέας φυτικής προέλευσης (plant-based meat analogues- PBMAs) θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Στη μελέτη 8 εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν 89 συμμετέχοντες, οι μισοί κλήθηκαν να φάνε κρέας φυτικής προέλευσης και οι άλλοι μισοί έτρωγαν κανονικό κρέας ζώων. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας.
Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα προφίλ χοληστερόλης, Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκε πιο στενά, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας φάνηκε να έχουν καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.
Βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκαν επίσης στην ομάδα του ζωικού κρέατος.
Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τη βίγκαν διατροφή ως προς την υγεία της καρδιάς δεν αφορούν τα κρέατα φυτικής προέλευσης.
Η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών έδειξε ακόμη ότι η διατροφή με πραγματικό κρέας περιείχε περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ τα PBMA ήταν υψηλότερα σε νάτριο, κάλιο και ασβέστιο.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα που παρατηρείται στην ομάδα που κατανάλωνε ζωικό κρέας, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη ποσότητα υδατανθράκων και στην υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών. Αν και η μελέτη δεν εξέτασε την απορρόφηση πρωτεϊνών, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες από τα PBMA δεν απορροφώνται τόσο εύκολα.