Υλικά

1 χταπόδι

ξύδι για το λιάσιμο

λεμόνι για το σερβίρισμα

Απλώνουμε το χταπόδι πάνω σε σχοινί και το αφήνουμε να στεγνώσει στον καυτό ήλιο. Απαραίτητα ραντίζουμε το χταπόδι με λίγο ξύδι και το προφυλάσσουμε από τα έντομα με ένα τουλπάνι.  Το σκεπάζουμε με το τουλπάνι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο καυτός είναι ο ήλιος θα χρειαστεί 3-5 ώρες. Λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα με κρουστή υφή, είναι χαρακτηριστικός μεζές στα νησιά μας και αποτελεί μεγάλη απόλαυση.

Τους χειμερινούς μήνες, που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, το αφήνουμε στον αέρα, να στεγνώσει από τον αέρα.

Αλλά πώς ψήνεται το λιαστό χταπόδι; Χρειάζεστε θράκα με μέτρια φωτιά στα κάρβουνα και μία σχάρα πολύ καθαρή και καυτή. Το λάδωμα είναι περιττό και δε χρειάζεται να λαδώσετε ούτε τη σχάρα ούτε το χταπόδι. Μόνο που πρέπει να είναι πολύ καθαρή η σχάρα και στεγνό σωστά το λιαστό χταπόδι.

Χωρίζουμε τα πλοκάμια τραβώντας τα, και τα ακουμπάμε στη σχάρα.

Θέλουν περίπου 5′ με 8′ από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος των πλοκαμιών.

Όταν σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες από το πλοκάμια πάνω στη σχάρα που ψήνεται, τότε το χταπόδι στα κάρβουνα είναι έτοιμο και σωστά ψημένο.

Μετά το ψήσιμο, κόβετε με ένα μαχαίρι το χταπόδι σε διαγώνιες φέτες και στύβετε λίγο λεμόνι. Δε χρειάζεται μυρωδικά. Τα πάντα είναι περιττά πάνω σε ένα λιαστό χταπόδι στη σχάρα. Απολαύστε το σκέτο ή με λίγες σταγόνες λεμόνι μόνο και θα με θυμηθείτε.

Δεν βάζουμε ποτέ λάδι σε ένα λιαστό χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Είναι περιττό. Λάδι να βάζετε στο χταπόδι σαλάτα.

Απολαύστε το ζεστό όσο ακόμα έχει τους χυμούς του σε κάθε κομμάτι!

About Author