Spinning

Η άνοιξη είναι αδιαμφισβήτητα η εποχή που περιμένουν οι απανταχού ψαράδες που ασχολούνται με την τεχνική του spinning. Τα νερά έχουν την χαμηλότερη θερμοκρασία απ΄ όλον τον χρόνο, ο καιρός είναι άστατος με απότομες καιρικές και θερμοκρασιακές μεταβολές και τα περισσότερα ψάρια είναι σε αναπαραγωγική περίοδο.

Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης κάποιου αρπακτικού ψαριού, γιατί αυτήν την εποχή οι ανάγκες τους για αύξηση λίπους και πρόσληψης πρωτεϊνών είναι περισσότερες από ποτέ. Η άνοιξη όμως είναι και η εποχή που μεγάλα κοπάδια του μεσογειακού barracuda του γνωστού σε όλους μας λούτσου θα πλησιάσουν τις ακτές με απώτερο σκοπό την αναπαραγωγή και την εναπόθεση των αυγών τους.

Τα κοπάδια αυτά αποτελούνται από πολλά αρσενικά που είναι τα μικρότερα και τα μεγάλα αυγωμένα θηλυκά, τους ”κροκόδειλους” όπως τους αποκαλώ εγώ.

Λούτσος τρόπαιο!! Να η ευκαιρία…

Ο λούτσος όπως όλοι γνωρίζουν είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα επιθετικό και ατρόμητο, παράλληλα όμως είναι πολύ καχύποπτος και κυνηγημένος, και ιδιαίτερα τα μεγάλα άτομα του είδους τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Την άνοιξη όμως η ανάγκη για αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της αναπαραγωγικής περιόδου, τα αναγκάζει να τρώνε πραγματικά δίχως ταμπού και χωρίς αναστολές, σαν τα πυράγχας του Αμαζονίου. Θα στριμώξουν κάποιο κοπάδι από μικρόψαρα και κυριολεκτικά θα σπείρουν πανικό και θα το αποδεκατίσουν με τόση μανία που εάν σας τύχει να το παρακολουθήσετε μπορεί να σταματήσετε να ψαρεύετε και να κοιτάτε αποσβολωμένοι.

Εάν θέλουμε λοιπόν να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο λούτσο τρόπαιο την άνοιξη είναι η ευκαιρία μας, χωρίς αυτό να είναι κανόνας, γιατί μπορεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου να συμβεί. Απλά τους ανοιξιάτικους μήνες οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας.

Θα τους αναζητήσουμε κυρίως σε λιμάνια, μικρούς κόλπους και ρηχές παραλίες, με ανάμικτο βυθό και έντονη κινητικότητα από κοπάδια μικρόψαρων, όπου θα γυαλώσουν με σκοπό να τραφούν με απίστευτη μανία και εν συνεχεία να γεννήσουν τα αυγά τους. Καλό είναι να περιμένουμε να γεννήσουν και μετά να τους ψαρέψουμε αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρουμε πότε αυτό θα γίνει. Εάν δούμε κάπου μαζεμένα άτομα να ριχνουν ασταμάτητα τεχνητά στη θάλασσα, τότε το πιθανότερο είναι να ψαρεύουν ”κροκόδειλους” και έχουμε βρει τον ψαρότοπό μας. Προσπαθήστε να ψαρέψετε εκεί κοντά αλλά σε κάποιο πιο ήσυχο και σκοτεινό σημείο και πιστέψτέ με ότι θα ανταμειφθείτε.

Πλεύσεις και τεχνητά

Προσωπική επιλογή τεχνητού γι΄ αυτήν την εποχή είναι περισσότερο τα μεγάλα minnows (πάνω από 12 cm) ώστε τα μεγάλα θηλυκά άτομα του είδους να μην μπορούν να το καταπιούν και μας κόψουν την πετονιά και οπωσδήποτε τεχνητά με τρεις σαλαγκιές ώστε να ασφαλίζουν καλύτερα το ψάρι.

Με τα μεγάλα minnows δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε σύρμα μπροστά από το τεχνητό μας ή ιδιαίτερα χοντρή πετονιά εξασφαλίζοντας έτσι ότι και η τελευταία ένδειξη καχυποψίας των ψαριών να εξαλειφθεί. Σιλικόνες δεν πολυχρησιμοποιώ αυτήν την εποχή παρά μόνο σε μίζερες βραδιές γιατί συνήθως τα ψάρια τρώνε ανεξέλεγκτα και μας τις κατακρεουργούν.

Πολλοί λένε ότι ο λούτσος τρώει περισσότερο και καλύτερα σε αργή ανάκτηση. Εγώ θα σας πω ότι η ταχύτητα ανάκτησης είναι σχετική με το τεχνητό που έχουμε στην άκρη της πετονιάς μας. Το τεχνητό που μου έχει δουλέψει περισσότερο το δουλεύω με σχετικά γρήγορη ανάκτηση και μεγάλα jerks αλλά αυτό είναι προσωπική παρατήρηση και τίποτα παραπάνω.

Ώρες και μέρες

Οι καλύτερες μέρες μετά από προσωπικές παρατηρήσεις και σημειώσεις είναι τρεις μέρες πριν την πανσέληνο μέχρι και τρεις μέρες μετά από αυτήν και ο καλύτερος μήνας για τις περιοχές που ψαρεύω είναι ο Μάρτιος χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα. Όσον αφορά τις ώρες ψαρέματος οι αποδοτικότερες οι κλασσικές ώρες του spinning δηλαδή λίγο πριν τη δύση του ηλίου και λίγο πριν την ανατολή του μέχρι να φέξει για τα καλά. Πολλές φορές βέβαια θα συναντήσουμε τα ψάρια να τρώνε καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Τότε όμως χρειάζεται να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεκληρίσουμε ολόκληρο το κοπάδι γιατί μην ξεχνάτε ότι τα ψάρια τρώνε μανιωδώς με απώτερο σκοπό την αναπαραγωγή τους. Επίσης προσοχή χρειάζεται ώστε να απελευθερώνονται τα μικρά άτομα του είδους ώστε να προλάβουν να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

ΤΙPS

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο λούτσος ώστε να μπορέσουμε να του ξαγκιστρώσουμε το τεχνητό από το γεμάτο δόντια στόμα του. Δεν είναι λίγες οι φορές στην αρχή που κάποια ψάρια κατάφεραν να με δαγκώσουν και πιστέψτε με ο πόνος που σου προκαλεί το δάγκωμά του είναι αρκετά επώδυνος, πιθανότατα από τα βακτήρια που έχουν τα δόντια τους σαν σαρκοφάγο ψάρι που είναι. Τον πόνο που σου προκαλεί τον παρομοιάζω σαν να σε τρυπάει σκουριασμένο σύρμα και αν καταφέρει να σε δαγκώσει στο δάκτυλο τότε το αίμα σταματάει δύσκολα με αποτέλεσμα να χαλάσει το ψάρεμά μας. Γι΄ αυτό οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μακρύ μυτοτσίμπδο ώστε να ξαγκιστρώνουμε τα ψάρια αυτά με ασφάλεια.

Επίσης το σώμα του λούτσου καλύπτεται με μία γλοιώδη βλέννα που δύσκολα φεύγει από το χέρια ή τα ρούχα μας αν τον ακουμπήσουμε. Γι’ αυτό κάποιο πανί ή πανιά θα έλεγα καλύτερα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο αξεσουάρ για το ψάρεμά του.

About Author