paradosiaki-diatrofi-sti-Mani

Ενα νέο, σπουδαίο βιβλίο στη σειρά Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός με τίτλο: «Παραδοσιακές Συνταγές -Φαγητά και Γλυκά- της Λακωνίας»!

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εκδοτικό αποτέλεσμα του οποίου το μοναδικό περιεχόμενο φέρει την υπογραφή εγγύησης και ποιότητας της συμπατριώτισσάς μας Ελένης Τζικάκου, γνωστής και καταξιωμένης στον χώρο της διατροφής και της λαογραφίας, τόσο από το βιβλίο «Η παραδοσιακή διατροφή στην Μάνη» που αγαπήθηκε πολύ, όσο και από δραστηριότητες συναφείς (τηλεοπτικές εμφανίσεις, ομιλίες, δράσεις για παιδιά, κ.λπ.).

Στις εκατόν ογδόντα πέντε μεγάλου σχήματος καλαίσθητες σελίδες του νέου βιβλίου θα ανακαλύψει ο -απαιτητικός ή μη αναγνώστης, διακόσιες συνταγές παραδοσιακών φαγητών και παραλλαγές τους και περισσότερες από πενήντα συνταγές γλυκών, από κάθε γωνιά της λακωνικής γης, αγροτικής και αστικής προέλευσης, με βάση το τοπικό εξαιρετικής ποιότητας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και από κοντά το εκλεκτό μας πορτοκάλι!

Ταΰγετος και Πάρνωνας, Ευρώτας, Σπάρτη και Μυστράς, Ταίναρο και Μαλέας, Βάτικα, Σκάλα, Μολάοι και Νεάπολη, Μονεμβασιά και Ελαφόνησος, Φάριδα και Γεράκι, Γύθειο και Μάνη…

Με φως στο «αίνιγμα του μέλανα ζωμού» της αρχαίας Σπάρτης, αλλά και βολβούς τουρσί Αράχωβας, λαχανόπιτες και σύγκλινο σφουγγάτο Μάνης, πιταρούδες και γκόγκες Πάρνωνα, τσαΐτια Ζάρακα, κόκορα Μπαρδουνιώτικο, βασιλόκοτα σούπα με αυγολέμονο Κροκεών, τα φαγητά του κυνηγιού, αλλά και μπαρμπούνια Μονεμβασίας, κουτσομούρες, σαβόρι και ψαρόσουπα Γυθείου και ντολμαδάκια μπακαλιάρου Αμυκλών και Γεωργιτσίου!..

Στο δεύτερο μέρος το… γλυκό ταξίδι μάς μεταφέρει από τα αμυγδαλωτά Μονεμβασίας και τα ραφιόλια Βατίκων στις δίπλες και τους σαμουσάδες της Μάνης, στην Σπαρτιάτικη καρυδόπιτα και πορτοκαλόπιτα, στις καλλιχέρες και την γαλόπιτα Μολάων, στα παραδοσιακά κουλουράκια πορτοκαλιού, την μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα, ως το παστέλι Γυθείου και Μπαρδούνιας…

Και δεκάδες ακόμη συνταγές με φαγητά και γλυκά της Λακωνικής παράδοσης, εύκολα στην παρασκευή τους με τις λεπτομερείς οδηγίες της συγγραφέως, για γνώστες και αρχάριους της παραδοσιακής κουζίνας…

Το βιβλίο, που στις σελίδες του περιλαμβάνει κι ένα εντυπωσιακό έγχρωμο φωτογραφικό οδοιπορικό στις ομορφιές της Λακωνίας, είναι μια ωδή στην αξιοσύνη και τις δημιουργίες των γυναικών του τόπου μας, οι οποίες αξιοποιώντας έξυπνα, μεθοδικά και σοφά τις ποιοτικές πρώτες ύλες που διέθεταν, ανά εποχή και ανάλογα τις ανάγκες της οικογένειάς τους, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής τους παράδοσης, μας κληροδότησαν την εξόχως πλούσια κληρονομιά, της οποίας η αρχή χάνεται στα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια…

Το βιβλίο εμπλουτίζουν προλογικά σημειώματα από εκλεκτούς επιστήμονες και διακεκριμένους επαγγελματίες της Λακωνίας, τους κ. Παναγιώτη Μπασουράκο (Διαιτολόγο – Διατροφολόγο), Δρ Δήμητρα Καμαρινού, Μαργαρίτα Σπυριδάκου (περιφερ. σύμβουλο), Γιώργο Σακελλαρόπουλο (βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου).

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το εξώφυλλο του νέου βιβλίου κοσμεί ο χαρακτηριστικός κεντρικός δρόμος στον Μυστρά, με το άγαλμα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο βάθος. Και βέβαια διακριτή είναι η προβολή στα δύο εκλεκτά προϊόντα της ευλογημένης λακωνικής γης, ελαιόλαδο και πορτοκάλι…

Το βιβλίο «Παραδοσιακές Συνταγές –Φαγητά και Γλυκά- της Λακωνίας» τιμάται είκοσι ευρώ (20,00 €) και σε όλη την Λακωνία παραδίδεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπου κι αν κατοικεί, χωρίς έξοδα αποστολής (Σημ. για ταχυδρομική αποστολή στην άλλη Ελλάδα, εκτός Λακωνίας, η πρόσθετη επιβάρυνση είναι πέντε ευρώ 5,00 €). Απευθύνεστε στις εκδόσεις – βιβλιοπωλείο Αδούλωτη Μάνη στην Αρεόπολη στα τηλ. 27330 53670 & 6978 991863 και στο e-mail: lakoniaodos@gmail.com

About Author