Ο Κώστας Γρατσάνης από τα Πηγάδια Ξηρομέρου, κτηνοτρόφος, είναι ένας καταπληκτικός ξυλογλύπτης με σπάνιο και πηγαίο ταλέντο που ξεδιπλώνει τη φαντασία του πάνω στο άψυχο ξύλο, δίνοντάς του πνοή.

Ο Κώστας Γρατσάνης έχει δημιουργήσει, με το αστείρευτο ταλέντο και πηγαίο μεράκι του σπάνιες γκλίτσες ξεχωριστής ομορφιάς, ολοσκάλιστες, θαυμάσια έργα, που φέρουν τη δικιά του μοναδική λαϊκή τεχνοτροπία.

Μέσα από την παραδοσιακή κατασκευή της γκλίτσας, ο Κωνσταντίνος Γρατσάνης ανεβάζει το επίπεδο δημιουργώντας ξεχωριστές σε έμπνευση αλλά και θεματολογία χειροποίητες ξυλόγλυπτες λαβές τις οποίες και χρωματίζει δίνοντας τους μία μοναδική μορφή, κυρίως πάνω σε σφενταμίσο ξύλο και σε αγριελιά το οποίο αναζητεί μόνος του στα Ξηρομερίτικα δάση.

Κάθε μία λαβή αποτελεί και αποδεικνύεται ως ένα περίτεχνο κόσμημα, με την παράδοση να τον οδηγεί σε αυτή τη δημιουργική μορφή τέχνης.

Η γκλίτσα στη λαϊκή παράδοση και στην ποιμενική ζωή παίζει σημαντικό ρόλο, αποτελεί ένα από τα αντικείμενα που είναι χρηστικό αλλά συνάμα και καλαίσθητο.

Η ξυλόγλυπτη λαϊκή τέχνη εκφράζει την ελληνική ζωή μέσα από την απλότητά της, αντικατοπτρίζει δε την έμπνευση συνήθως άγνωστου κατασκευαστή-καλλιτέχνη, και έχει ως θέματα από τον τόπο και τις παραδόσεις της περιοχής κατασκευής.

Γκλίτσες με χειροποίητη ξυλογλυπτική στη λαβή, κοσμούν πολλές φορές τα σπίτια μας, και είναι εκεί για να μας θυμίζουν ότι, παρά την εξέλιξη της σύγχρονής κοινωνίας παραμένουν αναλλοίωτα τα στοιχεία της ζωής στην ύπαιθρο. Η γκλίτσα ίσως να αποτελεί ένα από τα αντικείμενα τα οποία επιμένουν να μας θυμίζουν το μόχθο τα στοιχεία της φύσης, και τις σκληρές συνθήκες ζωής.

Δείτε κάποια από τα έργα τέχνης του Κώστα Γρατσάνη:

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *