ΑΙΟΛΙΚΟ

Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένα αμφιλεγόμενο αιολικό πάρκο επτά τουρμπίνων πρέπει να κατεδαφιστεί. Το Εφετείο της Νιμ αποφάνθηκε υπέρ των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής, μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα. Συμφώνησε με τους ενάγοντες και δήλωσε ότι οι επτά ανεμογεννήτριες στο Μπερνάγκ στο Γκραν Κος στο Ερό, μέρος ενός εθνικού πάρκου που προστατεύεται από την UNESCO, πρέπει να αποσυρθούν.

Το Εφετείο της Νιμ αποφάνθηκε υπέρ των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής, μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα. Συμφώνησε με τους ενάγοντες και δήλωσε ότι οι επτά ανεμογεννήτριες στο Μπερνάγκ του Γκραν Κος, στο Ερό, μέρος ενός εθνικού πάρκου που προστατεύεται από την UNESCO, πρέπει να φύγουν.

Εάν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που ένα γαλλικό αιολικό πάρκο θα αναγκαστεί να κλείσει με νόμο.

Στις 8 Δεκεμβρίου, το εφετείο δήλωσε ότι η οικοδομική άδεια για το εργοστάσιο ελήφθη παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που προσκομίστηκαν κρίθηκαν ανεπαρκείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να λειτουργούν σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον και να προκαλούν ζημιές, ιδίως στην άγρια ορνιθοπανίδα, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου χρυσαετού.

«Ο Χρυσαετός είναι μοναδικός, αυτή είναι η περιοχή του. Πρόκειται κυρίως για έναν αγώνα για τη βιοποικιλότητα, και σε αυτό το σημείο δικαιωθήκαμε», δήλωσε η Μαρζολαίν Βιλέι-Μιγκρέιν, εκπρόσωπος της Συλλογικότητας για την προστασία των περιοχών της βιοποικιλότητας 34-12, μιας συλλογικότητας 65 οργανώσεων.

Μόνο 40 ζευγάρια χρυσαετών είναι γνωστό ότι ζουν στη γαλλική περιοχή Μασίφ Σεντράλ, που καλύπτει το 15% της γαλλικής ηπειρωτικής χώρας.

Τον Ιανουάριο, ένας βρέθηκε νεκρός στην περιοχή του Ερό, προφανώς χτυπημένος από πτερύγιο ανεμογεννήτριας. Πριν από αυτό, είχαν ανακαλυφθεί τα νεκρά σώματα ενός μαυρόγυπα και εκατοντάδων νυχτερίδων.

Μόνο το 2019, περισσότερα από 1.000 πουλιά φέρονται να βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή. «Πρόκειται για ένα πραγματικό νεκροταφείο στους πρόποδες των ανεμογεννητριών», σημείωσε ο δικηγόρος της ομάδας περιβαλλοντικών οργανώσεων Νικολά Γκαλόν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές ακόμη χιλιάδες πουλιά έχουν πεθάνει αφού χτυπήθηκαν από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.

Λόγω της υψηλής θνησιμότητας των άγριων ζώων, ο νομάρχης της περιοχής είχε διατάξει να κλείσουν οι ανεμογεννήτριες το 2020.

Οι κάτοικοι της περιοχής παραπονέθηκαν επίσης για τον δυνατό θόρυβο που προκαλούν οι ανεμόμυλοι.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ERL-groupe VALECO έχει προθεσμία 15 μηνών για να υπακούσει στην απόφαση του δικαστηρίου της Νιμ και αν δεν το πράξει, κινδυνεύει με πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά ημέρα. Η Villey-Migraine υποστήριξε ότι οι επτά ανεμογεννήτριες παρέχουν καθημερινά τζίρο περίπου 9.000 ευρώ.

Οι κάτοικοι που ζουν σε κοντινή απόσταση και οι οργανώσεις προστασίας της άγριας φύσης αγωνίζονται κατά του έργου των ανεμογεννητριών από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το 2003 και το πολεμούν στα δικαστήρια από το 2016.

Αν και είχαν ήδη προηγηθεί δύο αποφάσεις εναντίον του, το πάρκο συνέχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ είχε ήδη ανακληθεί και η οικοδομική άδεια, χρειάστηκε να κατατεθούν νέες αγωγές για να ληφθεί η εντολή κατεδάφισης μέσω διαφόρων δικαστηρίων, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Η ERL-groupe VALECO αναμένεται τώρα να προσφύγει στο ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι εκεί είχε ανακληθεί προηγουμένως η άδειά της.

Η Villey-Migraine σημείωσε: «Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: «Οι πολλαπλές προσφυγές του κατασκευαστή κατά των δικαστικών αποφάσεων του επέτρεψαν να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των μηχανημάτων του σχεδόν στο μέγιστο.

«Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα ανά ανεμογεννήτρια για πάνω από επτά χρόνια»,

About Author

1 thought on “Γαλλία: Δικαστήριο κρίνει κατεδαφιστέο αιολικό πάρκο που σκοτώνει πουλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *