Τριπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ τα άτομα με άδεια οπλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι αμερικανικές πολιτείες που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα χωρίς να χρειάζεται να εκδώσουν άδεια στους ιδιοκτήτες που θέλουν να φέρουν κρυμμένο όπλο.

Κρυφή οπλοφορία, ή μεταφορά κρυμμένου όπλου (CCW), είναι στις ΗΠΑ η πρακτική της μεταφοράς ενός όπλου (συνήθως ενός πλευρικού όπλου, όπως ένα πιστόλι), είτε κοντά ή πάνω στο άτομο είτε σε δημόσιους χώρους με τρόπο που να αποκρύπτει την ύπαρξη του όπλου από τους γύρω παρατηρητές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αντίθετο της κρυφής οπλοφορίας ονομάζεται ανοικτή οπλοφορία.
«Είναι πολύ πιθανό ότι σε οποιοδήποτε μέρος που επιτρέπει στους ανθρώπους να φέρουν κρυφό όπλο, κάποιος θα έχει το όπλο του», αναφέρει μια νέα έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Πρόληψη του Εγκλήματος του Τζον Ρ. Λοτ.

Ο Λοτ παρακολουθεί εδώ και καιρό την έκρηξη των κρατικών αδειών οπλοφορίας. Η 74σέλιδη έκθεσή του αναφέρει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που φέρουν όπλα αυξήθηκε από 5,4% το 2017 σε 15,6% σήμερα.

Συνολικά, είπε, έχουν εκδοθεί 21,8 εκατομμύρια άδειες. Πρόκειται για μείωση 0,5% σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά αυτά δεν είναι κακά νέα για τους υποστηρικτές της Δεύτερης Τροπολογίας και των νόμων περί κρυφής οπλοφορίας.

Ο Λοτ εξήγησε ότι η αποκλιμάκωση των αδειών πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση των πολιτειών που επιτρέπουν πλέον στους πολίτες να φέρουν τα όπλα τους χωρίς άδεια. Η αύξηση των λεγόμενων πολιτειών συνταγματικής οπλοφορίας έχει φθάσει τις 27.

«Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι σε αυτές τις 27 πολιτείες επιτρέπεται να φέρουν κρυφά όπλα χωρίς άδεια, αντιπροσωπεύοντας το 65% της γης της χώρας και το 44% του πληθυσμού το 2022», ανέφερε η έκθεσή του. «Είναι σαφές ότι περισσότεροι άνθρωποι φέρουν νόμιμα όπλα».

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι στα περισσότερα μέρη όπου επιτρέπεται στους ανθρώπους να φέρουν κρυφό όπλο, θα υπάρχει κάποιος που θα φέρει κρυφό όπλο. Εάν η πιθανότητα να έχει οποιοδήποτε άτομο άδεια οπλοφορίας με κρυφό όπλο είναι 5,4%, σε ένα δωμάτιο με 10 άτομα, η πιθανότητα να έχει τουλάχιστον ένα άτομο άδεια οπλοφορίας με κρυφό όπλο είναι 43%. Σε ένα δωμάτιο με 20 άτομα, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 67%. Με 40 άτομα, η πιθανότητα αυτή ανεβαίνει στο 89%», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αύξηση ακολουθεί την έξαρση των βίαιων εγκλημάτων και την αύξηση της οπλοκατοχής στην Αμερική, όπου για πρώτη φορά η πλειοψηφία δηλώνει ότι ζει σε σπίτια που κατέχουν όπλα. Τα στοιχεία για τις κρατικές άδειες που εξέτασε η ομάδα του διαπίστωσε ότι οι άδειες των μαύρων αυξήθηκαν κατά 223%, των Ασιατών κατά 163% και των γυναικών κατά 23%.

Είπε επίσης ότι στις πολιτείες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρυφών φορέων όπλων, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *