Ο Δημήτρης Μέτσικας, ένας σημαντικός ευεργέτης του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας τόσο με τα μοντέλα των παραδοσιακών σκαριών του όσο και με τις θαλασσογραφίες του «έφυγε» από τη ζωή, με τη ναυτική -και μη- κοινωνία της Καβάλας να θρηνεί, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, Χρήστος Τζανάκος, ο οποίος τον «αποχαιρετάει» με τον δικό του τρόπο.

Το τελευταίο αντίο από τον Χρήστο Τζανάκο

Σήμερα «έφυγε» από κοντά μας ένας άνθρωπος που όλοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, χορτάσαμε να αντλούμε εμπειρίες και μαθήματα ύφους, ήθους και επιθυμίας να προβάλει και να αφήνει παρακαταθήκη με τα έργα του, την ιστορία και παράδοση της πόλης μας.

Οι θαλασσογραφίες του, αν και δεν υπήρξε ποτέ ναυτικός, δείχνουν τη βαθειά γνώση της θάλασσας, όπου το χρώμα δεν καταγράφει μόνον, αλλά δηλώνει το τι αισθάνεται ο καλλιτέχνης γι’ αυτό που αποτυπώνει πάνω στον μουσαμά του.

Βαρκαλάδες, καραβόσκαρα, τρεχαντήρια, σακολέβες, περάματα, οι πιο χαρακτηριστικοί τύποι καϊκιών, που εδώ και αιώνες κατασκευάζονταν στα καρνάγια του Αιγαίου και ταξίδευαν στα νερά της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, τα συναντήσαμε ολοζώντανα στο εργαστήριό του.

Η φιλοσοφία του ηταν ότι ο κόσμος πρέπει να προσεγγίζει εμπειρικά τα λαϊκά του δημιουργήματα και να επικοινωνεί με αυτά, αναπτύσσοντας κριτική στάση απέναντί τους.

Ο Δημήτρης Μέτσικας ήταν με τις δωρεές του ένας σημαντικός ευεργέτης του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας τόσο με τα μοντέλα των παραδοσιακών σκαριών του όσο και με τις θαλασσογραφίες του.

Εκφράζοντας τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, θέλω να τονίσω πως η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνον στις καρδιές μας, όχι μόνον στην τέχνη που με τόσο μεράκι υπηρέτησε, αλλά και στην ίδια του την πόλη.

Καλό σου ταξίδι κ. Δημήτρη…

About Author

1 thought on “Δημήτρης Μέτσικας: «Έφυγε» για το τελευταίο του ταξίδι ένας υμνητής της θάλασσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *