Απρόσκλητοι επισκέπτες από τα ορεινά…

Στην πλατεία του χωριού βλέπουν τουλάχιστον έναν λύκο να γυροφέρνει, μαρτυρούν κάτοικοι στο Κυριακοχώρι της Δυτικής Φθιώτιδας!

Ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, βόρεια από την Στυλίδα, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές της αγέλης των λύκων συνεχώς. Ίδιες εικόνες αναφέρουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους», σημείωσε ο κυνηγός Κώστας Μαργαρίτης, προσθέτοντας ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. Πολλά είναι παράλληλα τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.

Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια».

Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του «Αρκτούρου» που παρακολουθούν την εξέλιξή του. «Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου», είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *