Ακολουθεί η ανακοίνωση για το νομοσχέδιο Άργος:

Με αφορμή την ανακοίνωση της άμεσης έναρξης λειτουργίας της τράπεζας DNA και των στειρώσεων και την εφαρμογή των διατάξεων του ν. “Άργος”, υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους κυνηγούς ότι η Α.Μ.Κ.Ε. “ΞΕΝΟΦΩΝ” είχε προτείνει από την ψήφισή του την ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για τον ν.31932 ΦΕΚ 2572/23 και ν. 4830 ΦΕΚ Α’ 169/21 «Άργος».

Αναλυτικά από τον Απρίλιο 2023, είχε ενημερώσει κάθε εμπλεκόμενο για τις προτάσεις της που περιελάμβαναν:

Παράταση οκτώ μηνών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, στην καθολική εφαρμογή του νόμου με σκοπό την πίστωση του απαραίτητου χρόνου σε φορείς και υπηρεσίες για την σχεδίαση, εφαρμογή και πλήρη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων, εφαρμογών και τύπων παραβόλων καθώς και του ΕΜΖΣ (μητρώα και υπομητρώα) που προβλέπονται από τις διατάξεις του 31932/23 και του αρχικού 4830/21 και που σήμερα ουσιαστικά δεν υφίστανται.

Στο χρονικό αυτό διάστημα να καταγραφούν: α) σε μία βάση δεδομένων όλοι οι κυνηγετικοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο κυνήγι (ως σκύλοι εργασίας) μέσω της διαδικασίας της έκδοσης έντυπης ή ηλεκτρονικής άδειας θήρας, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους το επιθυμεί β) σε μία βάση όλοι οι σκύλοι που διαθέτουν βιβλιάριο εργασίας από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας.

Το άρθρο 14 και η παράγραφος 2 του 4830/21 που αφορά στη λήψη του γενετικού υλικού και στις εξαιρέσεις πληρωμής του παραβόλου αξίας 150€ για τη λήψη του DNA να τροποποιηθεί, με την αλλαγή στο τέλος της παραγράφου ως εξής: “.…για την φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) και επίσης όσοι σκύλοι εργασίας, όπως αυτοί αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο 2 παρ 12, είναι καταχωρημένοι επίσημα είτε στην άδεια θήρας που εκδίδει ο πολίτης έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσω της Δασικής Αρχής είτε έχουν βιβλιάριο εργασίας από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας”.

Επίσης θεωρούμε ως εξαιρετικής σημασίας και τις παρακάτω βελτιώσεις και αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του νόμου 4830 /2021 μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο άρθρο 2 που αναφέρεται στους ορισμούς είναι σημαντική η προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 3 της παρακάτω διευκρίνησης: “ Οι πέντε (5) κανόνες ευζωίας όπως περιγράφονται για τα ζώα συντροφιάς δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση εκτέλεσης των καθηκόντων και της εργασίας των σκύλων εργασίας, όπως οι σκύλοι αυτοί προσδιορίζονται αναλυτικά στην παράγραφο 12 του άρθρου 2”. Στο ίδιο άρθρο 2 και στην παράγραφο 2 περί ευζωίας είναι απαραίτητο να τίθεται η λέξη “συντροφιάς” μετά την λέξη ζώο, όπου αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 2, διότι ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρα προσδιορισμένος στο άρθρο 1 και η αόριστη γενική αναφορά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα οδηγεί σε επικίνδυνους συνειρμούς και συμπεράσματα για τα θηρεύσιμα είδη, τα οικόσιτα, τα ζώα εκτροφής κλπ.

Στο άρθρο 9 οι παράγραφοι 6 και 7 πρέπει να ΑΠΑΛΕΙΦΘΟΥΝ στο σύνολό τους καθώς παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας με την εισαγωγή καταφανών διακρίσεων ρατσιστικού τύπου σε βάρος της νόμιμης δραστηριότητας της θήρας που ασκούν ως πολίτες οι κυνηγοί. Αυτό διότι στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δε μπορεί να εισάγει καμία επιπρόσθετη διάκριση στους ιδιοκτήτες και να κάνει διακρίσεις μεταξύ τους σε πολίτες κυνηγούς και σε λοιπούς πολίτες. Πέραν των όποιων προστίμων, τα επιπρόσθετα μέτρα για την ίδια παράβαση, όπως είναι η αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας από παραβάτη κυνηγό, είναι άδικα διότι αφενός δεν προβλέπεται ανάλογη διοικητική ποινή σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία ή ομάδα πολιτών, αφετέρου είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό ως μέτρο.

Στο άρθρο 10 και στην παράγραφο 8 που αφορά στην σύνθεση της 5μελούς επιτροπής στους Δήμους το εδάφιο α) να τροποποιηθεί ως εξής “ δύο μέλη από φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Υπομητρώο ή από επίσημα κυνηγετικά και κυνοφιλικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στον Δήμο ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους”.

Στο άρθρο 24 που αναφέρεται στην κακοποίηση των ζώων να προστεθεί ως απαραίτητη διευκρίνηση στη λέξη “ζώο” και όπου ακόμη αυτή η λέξη αναγράφεται στο άρθρο αυτό, σε “ζώο συντροφιάς”, άλλως δημιουργούνται επικίνδυνοι συνειρμοί σχετικά με την δραστηριότητα της θήρα και τα θηρεύσιμα είδη και επομένως λανθασμένα συμπεράσματα.

Στο άρθρο 39 που αναφέρεται στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του νομοσχεδίου να προστεθεί στην σύνθεσή της και ένας εκπρόσωπος από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Οι θέσεις μας παραμένουν ίδιες και πρόσθετα συμφωνούμε πλήρως με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης: “Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει τοποθετεί και στο παρελθόν ενάντια σε σημεία του Ν. 4830/21, τόσο την περίοδο της διαβούλευσης όσο και την περίοδο της συζήτησης και τελικής ψήφισης του νόμου.

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό βιβλιάριο είμαστε αντίθετοι στον τρόπο που αναφέρεται η εφαρμογή του στον νόμο. Τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο.

Δεν αρνούμαστε φυσικά την ψηφιοποίηση λειτουργιών. Αν θα ήταν κάτι πραγματικά χρήσιμο και σκόπιμο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αυτή είναι η εφαρμογή του ψηφιακού βιβλιαρίου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τις εξετάσεις βάσει του π.δ. 41/2006 (Α’ 44). Επιπλέον, σχετικά με το ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και ηθική, φανερώνει αντιεπιστημονική προσέγγιση, ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και βέβαια παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ζώων γενικά”.

Ως ΑΜΚΕ ΞΕΝΟΦΩΝ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς κάθε κατεύθυνση έως την τελική μας δικαίωση.

About Author

2 thoughts on “ΑΜΚΕ ΞΕΝΟΦΩΝ για το νομοσχέδιο Άργος: Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση

  1. Hello there, just became aware of your blog through
    Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing.
    Cheers! Escape rooms hub

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *