Γράφει ο Δημήτρης Φλουτσάκος στο Dnews
Αν δεν υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο κανένα διαχειριστικό σχέδιο των ελληνικών δασών, υποστηρίζει με δηλώσεις του στο Dnews, ο δασολόγος και μέλος Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Γιώργος Καρέτσος.
Ο κ. Καρέτσος, θεωρεί ότι βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση, οι χθεσινές εξαγγελίες, του υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σκυλακάκη, για επιδότηση δασικών συνεταιρισμών που θα προβούν σε αποκομιδή της βιομάζας, αλλά υπογραμμίζει ότι το μέτρο δεν φτάνει.
«Εκείνο που δεν έχει θίξει ο υπουργός», λέει ο κ. Καρέτσος, «είναι το θέμα της συμμετοχής της δασικής υπηρεσίας, στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ή τουλάχιστον στην πρόληψη. Αυτό μας προβληματίζει. Όλες οι δασικές υπηρεσίες, είναι υποστελεχωμένες, λειτουργούν με μεγάλη δυσκολία και δεν έχουν ούτε καύσιμα, ούτε για να κινήσουν τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών», αναφέρει, λέγοντας ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να καλυφθούν όλες αυτές οι ελλείψεις. «Το καλοκαίρι που πέρασε, ζήταγαν οι άνθρωποι από την Πυροσβεστική καύσιμα και οι πυροσβέστες δεν είχαν, έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.
Στην Κρήτη, όπως σημειώνει, δεν υπάρχουν δασολόγοι να εκπονήσουν τις μελέτες και να μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη καθήκοντά τους. Οι υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες σε όλη την Ελλάδα και «επιτέλους θα πάρουν 500 άτομα».
Για τα διαχειριστικά σχέδια των δασών, ο κ. Καρέτσος αναφέρει ότι αυτά υπάρχουν μόνο στα σημεία της χώρας που υπάρχει και οικονομικό ενδιαφέρον από την υλοτομία. Δεν υπάρχουν όμως μελέτες για όλα τα υπόλοιπα δάση. «Για τα δάση της Αττικής ή της Κορινθίας, για παράδειγμα», επισημαίνει, «δεν υπάρχουν μελέτες, αλλά και να υπήρχαν, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Λένε , ότι θα τα δώσουν σε ιδιώτες. Μα έτσι κι αλλιώς τις μελέτες, τις έκαναν ιδιώτες. Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Δεν είμαι εναντίον της συνεργασίας με τους ιδιώτες, αφού τα δασαρχεία αδυνατούν να τις εκπονήσουν».
Ο κ. Καρέτσος, επισημαίνει και ένα άλλο ζήτημα. Ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη, για τη διαχείριση της βιομάζας, που θα μαζευτεί από κάποια δάση. «Σε κανέναν ιδιώτη, δεν συμφέρει να μαζέψει τη βιομάζα και να την μεταφέρει σε ξυλοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδας. Το κόστος είναι τεράστιο», λέει.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, την επιδότηση της αποκομιδής βιομάζας από τα δάση, προκειμένου να μειωθεί η καύσιμη ύλη τους. Το ποσό της επιδότησης που θα δοθεί σε δασικούς συνεταιρισμούς, θα αυξάνεται ανάλογα με τη δυσκολία εξαγωγής της βιομάζας. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου, είναι όλα τα δάση να αποκτήσουν διαχειριστικές μελέτες, με τη συνεργασία δασαρχείων και ιδιωτών μελετητών. Σήμερα, παραγωγική διαχείριση έχει μόνο το 48% των δασών. Στη χώρα μας, υπάρχουν σήμερα εγγεγραμμένοι 9.220 δασεργάτες, αλλά οι μισοί σχεδόν είμαι ενεργοί.