Η μικρή πολιτεία του Άινταχο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται όλο και περισσότερο πόλος έλξης για χριστιανούς φονταμενταλιστές που περιμένουν το τέλος του κόσμου. Γιατί η πολιτεία είναι τόσο σημαντική για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2024.

Το Άινταχο, που απλώνεται ειδυλλιακά στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων, γνωστό για τα ορεινά τοπία του, την απέραντη προστατευόμενη άγρια φύση και τις περιοχές αναψυχής του, γνωρίζει άνθιση. Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία παρουσιάζει την ταχύτερη αύξηση πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από τον COVID-19, οι περισσότεροι μετανάστες εγκατέλειπαν τις μεγάλες πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Πόρτλαντ και το Σιάτλ σε αναζήτηση φθηνότερης στέγασης και χαμηλότερων φόρων. Οι περιορισμοί του Covid στο Αϊντάχο ήταν έντονα αμφισβητούμενοι, συχνά ανεφάρμοστοι και σύντομοι. Ο κυβερνήτης του Αϊντάχο Μπραντ Λιτλ έθεσε τέρμα στην επίσημη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία τον Απρίλιο του 2022, νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες πολιτείες.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, στους αστικούς πρόσφυγες προστέθηκαν άνθρωποι που δεν ήταν ακριβώς σαν τους εαυτούς τους: Θρησκευτικοί «preppers» που πιστεύουν ότι οι έσχατοι καιροί θα φέρουν την αποκαλυπτική καταδίκη της βιβλικής προφητείας, αφού οι λαοί της γης έχουν αποσυρθεί στις σπηλιές που προβλέπει το βιβλίο της Αποκάλυψης – λευκοί χριστιανοί εθνικιστές, αφοσιωμένοι αν και φανατικά πιστοί, των οποίων το όνειρο είναι μια αποκατεστημένη, αγνή Αμερική απαλλαγμένη από τους κοσμικούς φιλελεύθερους και τους περισσότερους ξένους.

Αγοράστε ένα σπίτι, πάρτε το όπλο δωρεάν

Η αγορά ενυπόθηκων δανείων σε αυτές τις πολιτείες έχει λάβει υπόψιν της αυτή τη συνθήκη. Σε μια ορθογώνια περιοχή στον χάρτη που περιλαμβάνει τμήματα της ανατολικής Ουάσινγκτον, του ανατολικού Όρεγκον, του Γουαϊόμινγκ, της Μοντάνα και του Άινταχο -ιδιαίτερα στο ορεινό βόρειο Πάνχαντλ – οι πωλήσεις ακινήτων έχουν αυξηθεί. Αυτή η ορθογώνια περιοχή έχει γίνει γνωστή στους ειδικούς ως «The American Redoubt» (Το αμερικανικό οχυρό), μια αναφορά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την προστασία των στρατιωτών που εγκαθίστανται στις εξωτερικές άκρες ενός φρουρίου. Ο παραλληλισμός δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος: Η Αμερική γίνεται μια ξένη χώρα.

Ένας δικτυακός τόπος για την πώληση ιδιόκτητων κατοικιών που ονομάζεται Flee The City προσφέρει στους αγοραστές κατοικιών που θα υπογράψουν συμβόλαιο ένα BCM Standard Recce Rifle, ένα όπλο τύπου AR με οπτικά που χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Ένας κτηματομεσίτης από το Άινταχο με το όνομα Κρις Ουολς, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Revolutionary Realty, εμφανίζει με υπερηφάνεια το χαριτωμένο σύνθημα «We Don’t Service Liberals» (Δεν εξυπηρετούμε λιμπεραλιστές) στη σελίδα του στο διαδίκτυο και δίνει συμβουλές για το πώς να βρείτε ακίνητα με σαφείς «γραμμές πυρός» σε περίπτωση εισβολής. Ο Γουολς παραθέτει τον ισχυρισμό του Τόμας Τζέφερσον ότι «Το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να ανανεώνεται από καιρό σε καιρό με το αίμα πατριωτών και τυράννων. Αυτό είναι το φυσικό του λίπασμα».

Προετοιμασία για το τέλος του κόσμου

Η ιστορία του κινήματος American Redoubt μπορεί να ανιχνευθεί σε μια διάσημη πλέον ανάρτηση στο ιστολόγιο του 2011 από τον γεννημένο στην Καλιφόρνια συγγραφέα, πρώην αξιωματικό πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και σύμβουλο επιβίωσης Τζον Ουέσλι Ρολς. Το ιστολόγιο είχε τίτλο «Το αμερικανικό οχυρό – Μετακομίστε στις ορεινές πολιτείες».

Τα πρώιμα ιστολόγια του Ρολς δεν ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπα. Όπως και άλλοι επιζώντες, τόνιζε την ανάγκη να προετοιμαστεί κανείς για την κατάρρευση του πολιτισμού, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και νερό, κάνοντας μαθήματα στα παιδιά στο σπίτι, μαθαίνοντας πώς να καλλιεργούν και να κατασκευάζουν εργαλεία, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο απόθεμα όπλων και εκπαιδεύοντας στη χρήση τους- εν ολίγοις, μαθαίνοντας όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να ζήσει κανείς εντελώς εκτός του πολιτιστικού πλέγματος. Η νέα τροπή ήταν η προτροπή του Ρολς προς τους οπαδούς του να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές και να ιδρύσουν εκεί κοινότητες.

Παράδειγμα Ρώμη

Ως ευσεβής χριστιανός, ο Ρολς επισημαίνει το παράδειγμα των πρώτων χριστιανών πιστών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι οποίοι δημιούργησαν οργανικά δίκτυα υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ανυποψίαστοι κάτοικοι των πόλεων που ξεκίνησαν για τη χώρα – οχυρό (Redoubt Land) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την ελπίδα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, βρέθηκαν όλο και περισσότερο ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν ζούσαν απλά, αφήνοντας και τους άλλους να ζουν με όποιον τρόπο ήθελαν (live and let live), όπως το παλιό ελευθεριακό σύνθημα της αμερικανικής Δύσης, αλλά σε εξαιρετικά κινητοποιημένες και οργανωμένες ομάδες αυτοαποκαλούμενων πατριωτών χριστιανών και κοινοτικών ελευθεριακών που είχαν συγκεκριμένα σχέδια δράσης. Γεννήθηκε ένα ευαγγέλιο επικαιροποιημένο για τη νέα χιλιετία, το οποίο κηρύχθηκε από αγρότες, αντικυβερνητικούς ακτιβιστές με την ανάλογη νοοτροπία.

Ο Ρολς γνώριζε καλά ότι το όραμά του για ένα ριζοσπαστικό και οπλισμένο νέο κοινωνικό κίνημα θα μπορούσε να εκληφθεί ως κολεκτιβιστικό, όπως ο κομμουνισμός ή ο φασισμός. Ωστόσο, έσπευσε να καθησυχάσει τους αναγνώστες του ότι το πολιτικό του μοντέλο αντανακλούσε την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση των ελβετικών καντονιών.

«Δεν χρειαζόμαστε αξιωματούχους να μας λένε πώς να κυβερνήσουμε το Άινταχο»

Ο Τραμπ έλαβε γνώση του κινήματος Redoubt όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2020, τρία άτομα συνελήφθησαν σε μια εκκλησία στη Μόσχα του Άινταχο, στα σύνορα της πολιτείας Ουάσινγκτον, επειδή αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες. Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Οι Δημοκρατικοί θέλουν να κλείσουν τις εκκλησίες σας, μόνιμα. Ελπίζω να δείτε τι συμβαίνει εδώ. Ψηφίστε τώρα». Τον Ιανουάριο του 2022, στο Άινταχο αυξήθηκε η αντίδραση στο σχέδιο «American Rescue» του προέδρου Μπάιντεν, το οποίο προέβλεπε χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη ατόμων χαμηλού εισοδήματος, καθώς και για την υγειονομική περίθαλψη ασθενών COVID, όπως εμβολιασμούς και θεραπεία.

Το κίνημα Redoubt θεώρησε τα προγράμματα αυτά ως αδικαιολόγητη κυβερνητική παρέμβαση. Όταν τα κονδύλια συζητήθηκαν σε μια δημοτική συνέλευση στο Coeur d’Alene, τη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Άινταχο, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε τον κομμουνισμό στο Άινταχο. «Δεν χρειαζόμαστε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να μας λένε πώς να διοικήσουμε το Άινταχο», είπε ένας άνδρας.

Γιατί ο Τραμπ νοιάζεται για το μικρό Άινταχο

Άλλες διαμαρτυρίες στο Άινταχο, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά της παρέλασης υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων, τράβηξαν την προσοχή της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν (MTG), μιας βουλευτού της Τζόρτζια που ασπάζεται το QAnon και άλλες ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ήρθε αντιμέτωπη με 100 διαδηλωτές, ενώ μιλούσε στο δείπνο της Κεντρικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της κομητείας Kootenai για την Ημέρα του Λίνκολν στο Coeur d’Alene. Σε μια τυπική αλλά και συγκινητική απάντηση, η Γκριν έγραψε στο Twitter: «Είναι μεγάλη μου τιμή που τόσοι πολλοί διαδηλωτές – αποτελούμενοι από κακές γυναίκες που παρακολουθούν τη θέα και τους ‘χαμηλής τεστοστερόνης’ (low-T) συζύγους τους – βρίσκονται εδώ στο Άινταχο»!

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του MAGA νοιάζονται για μικρές, βαθιά συντηρητικές κόκκινες πολιτείες όπως το Άινταχο, όπου κανένας Δημοκρατικός δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει εκλογές σε πολιτειακό επίπεδο σήμερα (το Άινταχο δεν έχει εκλέξει Δημοκρατικό πρόεδρο από τότε που ο Λίντον Τζόνσον νίκησε οριακά τον Μπάρι Γκολντγουότερ το 1964 και ο τελευταίος Δημοκρατικός γερουσιαστής έφυγε από το αξίωμα το 1949). Αλλά τα ευρύτερα ζητήματα που διακυβεύονται έχουν επίσης εθνικές προεκτάσεις.

Ο δύο φορές διαζευγμένος Τραμπ δεν είναι καθόλου ο ιδανικός υποψήφιος για τους χριστιανούς συντηρητικούς, αλλά με την υποστήριξή του για τους περιορισμούς των αμβλώσεων, την απαγόρευση της μετανάστευσης, την κατ’ οίκον εκπαίδευση και γενικά τις «οικογενειακές αξίες», παρά τις προσωπικές του αδυναμίες, συνεχίζει να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα χριστιανών ψηφοφόρων, ιδίως εκείνων που θεωρούν ότι η Αμερική έχει χάσει τη χάρη της από τότε που υιοθέτησε κοσμικές ιδέες για το φύλο και τη φυλή.

Η πλάνη της αγνότητας στο Άινταχο

Όπως εξηγεί ο Μπράντλεϊ Ονίσι, ειδικός στον χριστιανικό εθνικισμό, η οργανωμένη χριστιανική στροφή στην πολιτική ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και περιστράφηκε γύρω από σχετικά στενά ζητήματα όπως η άμβλωση, ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η επιλογή σχολείου, αλλά στην εποχή του Τραμπ οι επιδιώξεις του κινήματος είναι πολύ βαθύτερες και ευρύτερες. Στόχος είναι η αποκατάσταση της καθαρότητας της Αμερικής με την επιστροφή σε παραδοσιακούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς κανόνες, αυτό που ο Ονίσι αποκαλεί «κουλτούρα καθαρότητας».

Σε μια συνέντευξη, ο Ονίσι εξήγησε: «Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που συχνά παραβλέπεται όταν μιλάμε για την κουλτούρα της καθαρότητας. Ήταν ένα σχέδιο εθνικής ανανέωσης. Η ιδέα ήταν ότι αν οι εκκλησίες μπορούσαν να κάνουν τους νέους τους να χτίσουν το σωστό είδος οικογένειας με το σωστό είδος ετεροφυλόφιλων, πατριαρχικών σχέσεων, και αν μπορούσαν να τους κάνουν να μείνουν μακριά από οτιδήποτε διέσχιζε αυτές τις γραμμές, τότε αυτές οι οικογένειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία για τη σωστή Αμερική. Αυτό σήμαινε τον αποκλεισμό κάθε έννοιας μόλυνσης, όχι μόνο στις σχέσεις των εφήβων, αλλά και στην αμερικανική πολιτική στο σύνολό της». Η μόλυνση σε αυτό το όραμα είναι μια «μόλυνση που προέρχεται από τους μετανάστες», καθώς και η «μόλυνση των αμερικανικών σωμάτων από queer οικογένειες και queer σχέσεις που δεν αποτελούν μέρος του σχεδίου του Θεού», δήλωσε ο Ονίσι.

Το «Make America Great again» ως ιδεολογική κόλλα

Η ανάπτυξη του κινήματος Redoubt μπορεί να εντοπιστεί σε τοπικές συνθήκες στο βορειοδυτικό τεταρτημόριο του χάρτη των ΗΠΑ. Αλλά σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, το πασίγνωστο αλλά και ασαφές σύνθημα «Make America Great again» λειτουργεί ως ένα είδος ιδεολογικής κόλλας για να πυροδοτήσει πάθη που βρίσκουν απήχηση στους Αμερικανούς που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω από τις ραγδαίες αλλαγές στη μεταμοντέρνα κουλτούρα.

Ο Ντοναλντ Τραμπ γνωρίζει ότι χρειάζεται αυτούς τους ψηφοφόρους για να έχει πιθανότητες νίκης το 2024. Πολλά μέλη του αμερικανικού κινήματος Redoubt θέλουν αναμφίβολα να βρουν σπηλιές στα βουνά για να προστατευτούν, αλλά άλλοι, σίγουρα ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός, θέλουν να σπηλαιώσουν ολόκληρη τη χώρα. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως έγραψε ο Ντάγκλας Ουΐλσον, ένας πάστορας από το Άινταχο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χριστιανούς εθνικιστές, στο ιστολόγιό του πριν από ένα χρόνο, από την εντολή του Ιησού να βαπτιστούν όλοι οι άνθρωποι προκύπτει ότι «όλα τα έθνη πρέπει να είναι χριστιανικά έθνη».

ΠΗΓΗ

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *