ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ

Γράφει η Μάχη Γραικού

Εικόνα χάους δίνουν πολλές φορές το καλοκαίρι και όχι μόνο πολλές περιοχές της περιφέρειας. Οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι πολλές φορές αποτέλεσμα εμπρησμών και δη σε δυσπρόσιτα σημεία, αναδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης και βελτίωσης της άμεσης παρέμβασης. Πως φτάσαμε όμως στο σημείο κανείς να μη μπορεί να ελέγξει τις δασικές πυρκαγιές; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται στις πολιτικές που λειτούργησαν καταδικαστικά για τη χώρα και την ύπαιθρό της; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται στην εσκεμμένη αποδυνάμωση των Σωμάτων Ασφαλείας;

Η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το 1984, ενοποιήθηκαν η Αστυνομία Πόλεων και η Χωροφυλακή και συγκροτήθηκε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Πρόσχημα ήταν και ο εκδημοκρατισμός, με τον όρο όμως να χρησιμοποιείται προσχηματικά. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ολέθρια και με τις συνέπειες ζούμε μέχρι σήμερα. Ο λόγος της συγχώνευσης των δύο Σωμάτων που λειτουργούσαν αυτόνομα, αν και ανταγωνιστικά (κάτι που έκανε πολύ καλό όμως στη διατήρηση της τάξης), έχει να κάνει κυρίως με τα ιδεολογικά κόμπλεξ. Η επταετία είχε ήδη κάνει μια κίνηση: είχε μετονομάσει το Σώμα από Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή σε Ελληνική Χωροφυλακή. Αυτό ήταν ένα πρώτο χτύπημα, μια πρώτη αμφισβήτηση του ρόλου της Χωροφυλακής. Την απόφαση συγχώνευσης το 1984 έλαβε ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σκουλαρίκης.

Η Ελληνική Χωροφυλακή γνώριζε την ύπαιθρο όσο κανείς άλλος και μαζί με την επίσης καταργηθείσα Αγροφυλακή, έκαναν φοβερή δουλειά στην περιφέρεια. Ήταν μεγαλύτερη από την Αστυνομία Πόλεων και ο ρόλος της ειδικά στις ακριτικές περιοχές, ήταν σημαντικότατος. Όμως, η κίνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε ρεβανσιστικό χαρακτήρα αλλά και πρόθεση αποστρατικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά στην ύπαιθρο. Εδώ μιλάμε για στρατηγική επιλογή, που άφησε όμως την ύπαιθρο στο έλεος της εγκληματικότητας. Το κενό που προέκυψε ήταν τεράστιο και παρέμεινε έτσι, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Όμως, η παρουσία της Χωροφυλακής ενοχλούσε τους πρασινοφρουρούς, αλλά και τους κομμουνιστές.

Η ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά η Αγροφυλακή ήταν ξεχωριστό Σώμα και είχε αστυνομικές αρμοδιότητες, ήτοι την τήρηση της δημόσιας τάξης και σε αμιγώς αγροτικές περιοχές. Είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Χωροφυλακής, με αποστολή της την ασφάλεια και τη φύλαξη των αγροτικών εκτάσεων, την αποτροπή καταπατήσεων, την περιφρούρηση των δασών από φωτιές και τη φύλαξη των σπιτιών των αγροτών και κτηνοτρόφων που απουσίαζαν για εργασίες. Στην ουσία αποτελούσαν ένοπλους ελεγκτές, πολύ εξοικειωμένους όμως με τις περιοχές τους και τους κατοίκους των. Με τον νόμο που συγχωνεύθηκαν η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων το 1984, καταργήθηκε η Αγροφυλακή. Το 1990, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποπειράθηκε να την επανασυστήσει, ανεπιτυχώς όμως. Την περίοδο 2005-2006, η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή ξεκίνησε τη διαδικασία επανίδρυσης της Αγροφυλακής, για να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία κατάργησής της το 2009 και να ολοκληρωθεί το 2011, με την ενσωμάτωση των στελεχών της δια νόμου, στη Δασική Υπηρεσία. «Άλλο ένα σώμα ασφάλειας έρχεται να ενισχύσει τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς», έγραψε ο Ριζοσπάστης τον Ιούλιο του 2005. Από τότε πάντως που καταργήθηκε η Αγροφυλακή, κατά κοινή ομολογία αυξήθηκαν κατακόρυφα τα προβλήματα και η ασυδοσία στην ελληνική ύπαιθρο. Για να καταλάβετε το κενό που άφησε πίσω της η διάλυση της Αγροφυλακής, στο Άρθρο 1 του νόμου 3585/2007 που προέβλεπε την επανασύστασή της, αναφερόταν πως «η Ελληνική Αγροφυλακή συμμετέχει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που προκύπτει από θεομηνίες και ατυχήματα ή άλλες καταστροφές σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και Υπηρεσίες, καθώς και στην εξασφάλιση της εθνικής άμυνας, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις». Η κυβέρνηση του ΓΑΠ που ήρθε το 2009, όχι μόνο την κατάργησε, αλλά τα έβαλε και με τους εθνοφύλακες.

Μισούν το εθνόσημο, αυτό το έχουμε εμπεδώσει. Όμως, το μένος τους αυτό το πλήρωνε ο φτωχός Έλληνας πολίτης, ο οποίος είχε μεγαλύτερη ανάγκη αποτελεσματικών υπηρεσιών φύλαξης. Η απουσία των αγροφυλάκων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τάξης στην ύπαιθρο, μεγάλης κλίμακας καταπατήσεις, εμπρησμούς δασών, ζωοκλοπές, διενέξεις διαφόρων τύπων και φυσικά, αυξημένο φόρτο εργασίας για την ΕΛ.ΑΣ. και τους δικαστές. Είναι προφανές ότι οι αρχές ασφαλείας δυσκολεύονται σήμερα να αποτρέψουν τους εμπρησμούς και λογικό είναι να πιστεύουν αρκετοί ότι αν η Αγροφυλακή και η Χωροφυλακή ήταν στις θέσεις τους, πολλά από τα προβλήματα αυτά θα είχαν αποτραπεί. Η διάλυση υποδομών ασφαλείας, επέφερε διαχρονικά μεγάλη ζημία στη χώρα μας.

About Author

6 thoughts on “Κατάργησαν την Αγροφυλακή και υπονόμευσαν τη δημόσια τάξη

  1. I have been exploring for a bit for any high-quality
    articles or weblog posts on this sort of space .
    Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
    Studying this information So i am satisfied to express that
    I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what
    I needed. I such a lot no doubt will make sure to don?t omit this site
    and give it a look on a constant basis. I saw similar here:
    dobry sklep and also here:
    sklep internetowy

  2. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it
    helped me out much. I hope to give something back and
    aid others like you aided me. I saw similar here: Sklep online

  3. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying
    to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

    If you know of any please share. Cheers! You can read similar text here:
    Najlepszy sklep

  4. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good success. If you know of any please share. Appreciate it!

    I saw similar art here: Backlink Portfolio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *