Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό

Στο ίδιο έργο θεατές γινόμαστε για άλλη μια φορά με τις πυρκαγιές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανικανότητα και τη διάλυση του κατά άλλα …άριστου “επιτελικού κράτους” του Κούλη, που πήρε μάλιστα και 40,5% στις πρόσφατες εκλογές. Αναφερόμαστε και στα σχέδια που υπάρχουν “πίσω” από αυτές τις πυρκαγιές. Στο ίδιο έργο θεατές διότι και σε όλη αυτή την περιοχή της Ανατολικής Αττικής που έγινε κάρβουνο από χτες “περιμένουν” για να εγκατασταθούν 19 ανεμογεννήτριες από τον όμιλο Βαρδινογιάννη!

Κατά έναν… περίεργο τρόπο, όπως φάνηκε και σε όλες τις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές -με πιο χαρακτηριστική ίσως την περίπτωση της βόρειας Εύβοιας- είτε εκκρεμεί είτε δρομολογείται αμέσως μετά όχι η προβλεπόμενη από τους νόμους αναδάσωση αλλά η “διευκόλυνση” των διαδικασιών και ενεργειών για να στηθούν πάρκα για την… πράσινη ενέργεια. Εξάλλου όπως έχει αποδειχτεί, οι πυρκαγιές βοηθούν και στο “παράπλευρο” ζήτημα για την πιο εύκολη και πιο οικονομική μεταφορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και των υποδομών τους.

paneiooros-696x522

Το λάφυρο στην συγκεκριμένη περίπτωση και περιοχή είναι το Πάνειο Όρος. Μάλιστα αν και εκτός των άλλων αποτελεί αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο νοτιοανατολικά του Υμηττού, η πρώτη, αιφνιδιαστική απόπειρα εγκατάστασης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος έγινε το 2020 εν μέσω καραντίνας. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είχαν ως αποτέλεσμα να φρενάρει σε εκείνη τη φάση το σχέδιο ενώ ακολούθησαν και δικαστικές προσφυγές που επέβαλαν προσωρινή αναστολή στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών…

Το Πάνειον ή Κερατοβούνι είναι το όρος που διαθέτει μια ονειρώδη θέα προς το σύνολο σχεδόν της περιοχής. Είναι το βουνό στο οποίο ανεβαίνει κανείς κυρίως από την πλευρά των Καλυβίων. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου από την «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος Α.Ε.» που είναι θυγατρική του ομίλου «Ελλάκτωρ».

Σε εκείνη την αρχική φάση, που ξεκίνησε να στήνεται η μπίζνα αυτή, στον όμιλο «Ελλάκτωρ» ήταν το… γνωστό δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη. Οι δύο εφοπλιστές είχαν υπό τον έλεγχό τους ποσοστό περίπου 30% στην Ελλάκτωρ ενώ το 45% ανήκει στο ολλανδικό fund Reggeborgh. Οι Μπάκος – Καϋμενάκης είχαν αγοράσει τις μετοχές έναντι 135 εκατ. ευρώ και τον Μάιο του 2022 πούλησαν για 190 εκατ. ευρώ το ποσοστό τους στην Moror oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. Η συμφωνία περιλάμβανε και την πώληση των δραστηριοτήτων ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (εταιρεία “Τεχνοδομική Άνεμος”) στον Βαρδινογιάννη ο οποίος τώρα έχει κληρονομήσει και την εκκρεμότητα για τη μεγάλη μπίζνα και στην ανατολική Αττική!

Το πάρκο αυτό επρόκειτο να αποτελείται από 27 ανεμογεννήτριες των 900 kW η καθεμία ενώ το σχέδιο περιλάμβανε διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου και διάνοιξη νέου και διαμόρφωση 27 πλατωμάτων με εκχέρσωση 2 στρεμμάτων έκαστο, προκειμένου να συναρμολογηθούν και να ανεγερθούν οι ανεμογεννήτριες στην τελική τους θέση. Τώρα μετά την πύρινη καταστροφή γίνεται ευκολότερη και όλη αυτή… εγκατάσταση και συναρμολόγηση.

diamartyria_aiolika_parka_1

Στη συνέχεια τροποποιήθηκε το σχέδιο και στη νεότερη έκδοσή του προβλέπει την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών. Και η απόπειρα έναρξης εργασιών για την εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος έγινε μέσω της εταιρείας «Αιγαιοηλεκτρική Στεφάνας Αττικής Α.Ε.» έπειτα από άδεια ανέγερσης που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μαρκοπούλου στις 24 Απριλίου 2020, στην κορυφή Πανί.

Στο μεταξύ, με έναν…. πλάγιο τρόπο επιταχύνθηκε και η ένταξη των περιοχών Καλυβίων, Σαρωνίδας, Κουβαρά και Αναβύσσου στο πρόγραμμα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ώστε να γίνει “η επικαιροποίηση – αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των παραπάνω κοινοτήτων και να επιλυθούν θέματα όπως οι χρήσεις γης στη Σαρωνίδα, στα Καλύβια και στον Κουβαρά και η ένταξη περιοχών της Αναβύσσου στο Σχέδιο Πόλης….”

Σύμφωνα με τις προσφυγές που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, το βασικό επιχείρημα είναι ότι η οικοδομική άδεια για την θεμελίωση ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος, δηλαδή για εκτέλεση μη επιτρεπόμενου έργου εντός της Ζώνης Α’ απολύτου προστασίας εκδόθηκε κατά παράβαση της παρ.2 του από 19-02-2003 προεδρικού διατάγματος, το οποίο επιτρέπει μόνο στη θέση Αγία Μαρίνα Λαυρίου εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την παραγωγή αιολικής ενέργειας για σκοπούς έρευνας ή επίδειξης.

Το Πάνειο όρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση. Είναι επίσης ότι μέχρι και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής υποχρεώθηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, να βγάλει ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας Λαυρεωτικής και Σαρωνικού για την ακύρωση των εργασιών εγκατάστασης 19 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του εγκλήματος, στην “προϊστορία” του θέματος περιλαμβάνονται και ορισμένα κρίσιμα δεδομένα που περιληπτικά είναι η απόφαση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που το 2003 ματαίωσε τις σχετικές χωροθετήσεις, οι προσφυγές των Δημοτικών Αρχών το 2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής των εργασιών και ακύρωσης των αδειών του έργου στο Διοικητικό Εφετείο με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή των έργων, το γεγονός ότι το Πάνειο Όρος προστατεύεται με το ΦΕΚ 121/2003 ως Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας ορεινών όγκων Λαυρεωτικής. Σύμφωνα με αυτό δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος.

Επίσης ότι το Πάνειο Όρος έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007 ενώ η κατασκευή και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην πανίδα, τη χλωρίδα και το μικροκλίμα της περιοχής. Ειδικότερα, απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τσιμεντένιες βάσεις τα οποία συνεπάγονται αποψίλωση του δάσους και της βλάστησης.

Η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά, όπως τονίζεται, στην παραγωγή ενέργειας, με την μεγάλη ενεργειακή μονάδα της Λαυρεωτικής 1,5 GW (με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες), καθώς και το μεγάλο αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος. Παράλληλα, κατά μήκος των πλαγιών του Πανείου Όρους ακριβώς δίπλα στην πόλη της Κερατέας διέρχονται 4 δίκτυα πυλώνων, με γραμμές υπερυψηλής τάσης για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν δεσμεύσει και απαξιώσει μεγάλη έκταση. Επίσης η απόσταση του σχεδιαζόμενου μεγάλου αιολικού πάρκου των 18 ανεμογεννητριών είναι μικρότερη των 500m από τα πρώτα σπίτια της πόλης που αυτό συνεπάγεται έντονο πρόβλημα ηχορύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, η χωροθέτηση αυτών των έργων προχώρησε χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και κάθε βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η φέρουσα ικανότητα της Λαυρεωτικής είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλα τέτοια έργα.

About Author

2 thoughts on “ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 19 τεράστιες ανεμογεννήτριες περιμένει να εγκαταστήσει ο Βαρδινογιάννης στα καμένα της Ανατολικής Αττικής – Στο ίδιο έργο θεατές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *