Γράφει ο Δημήτριος Παπαγεωργίου
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο υπάρχει … σειρά αιτήσεων για νέα έντομα που οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θα επιτρέψουν να χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρώτου θέματος: «ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus) είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως «νέα τρόφιμα» στην αγορά της ΕΕ. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2023, ενέκρινε τη διάθεση του τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), τη μερική διάθεση του πέμπτου εντόνου, οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης, ενώ εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις.
Τα «προϊόντα» αυτά, δεν διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές, αφού κάτι τέτοιο θα εγγυόταν εμπορική αποτυχία, αλλά χρησιμοποιούνται εντός της βιομηχανίας σε κάθε είδους μορφή, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως «συστατικά» σε διάφορα προϊόντα διατροφής.
Παρά το ότι οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ ισχυρίζονται ότι η «επιλογή» της βρώσης εντόμων είναι στα χέρια του καταναλωτή, η εγρήγορση που παρατηρείται στον κλάδο των τροφίμων για την ένταξή τους στα προϊόντα του, είναι σαφές ότι ιχνηλατεί την μετατροπή τους σε «βασικό συστατικό» για λόγους δήθεν οικονομικούς.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ευρωκρατικές δομές, συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα σχέδια της «αποδόμησης» των παραδοσιακών δομών παραγωγής τροφίμων, έτσι ώστε και αυτή η βιομηχανία να ελέγχεται ολοκληρωτικά από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Δεν είναι δε ασύνδετη η πληθώρα νόμων που εισάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος που στην ουσία αναγκάζει σε χρεωκοπία κτηνοτρόφους και αγρότες.
Την «προώθηση» αυτών των διατροφικών επιλογών στους πληθυσμούς των κρατών της Ευρώπης, έχουν ήδη αναλάβει εταιρείες μάρκετινγκ, οι οποίες φροντίζουν να «απευεσθητοποιούν» τους πληθυσμούς της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρχίζοντας ίσως από την δημοσίευση άρθρων σχετικά με τα … οφέλη της διατροφής από έντομα.
Είναι σαφές ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα τα έντομα ίσως είναι μόνον η αρχή, αφού έρχεται και η παρασκευή συνθετικού κρέατος σε εργαστήρια.
Φυσικά αυτή η τάση για την «βιομηχανοποίηση» της τροφής δεν έχει μόνον οικονομικά κριτήρια, αφού ο ολοκληρωτικός – ολιγοπωλιακός ή μονοπωλιακός – έλεγχος επί των αποθεμάτων της τροφής θα αποτελέσει έναν πολιορκητικό κριό για τον έλεγχο του πληθυσμού ολόκληρων ηπείρων. Ως εκ τούτου το ζήτημα είναι πολύ πιο σημαντικό από την «ασφάλεια» της βρώσης εντόμων, όπως εντέχνως γίνεται προσπάθεια να παρουσιασθεί το όλο ζήτημα. Είναι και ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Γι’ αυτό άλλωστε και εθνοκεντρικές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη έχουν όχι μόνον εκφράσει προβληματισμούς για τις κινήσεις αυτές αλλά ήδη προχωρούν και σε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτός.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει πολιτική σύγκρουση γι’ αυτές τις κινήσεις. Όπως ακριβώς σε όλα τα ζητήματα που αφορούν όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να εργαλειοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικοί σκοποί.
You actually make it appear so easy along with your presentation but I to find this matter to be really one
thing which I think I’d never understand. It seems too complicated and extremely wide for me.
I am having a look forward to your next put up, I’ll attempt to get the hold of it!
Escape room
Heya i’m for the first time here. I found this board and
I find It truly useful & it helped me out much. I hope
to give something back and help others like you helped me.
You have noted very interesting points! ps decent internet site.
Euro trip