Από το 2018 έως το 2021 κάηκαν συνολικά 140.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη, στις περιοχές της Κινέτας (2018), του Λουτρακίου (2019), του Σχίνου και των Μεγάρων (2021). Μόλις δυο μήνες μετά την τελευταία και μεγαλύτερη όλων φωτιά, που ξεκίνησε στο Σχίνο Κορινθίας στις 19/5/2021, η εταιρεία Cero Development (ελληνικός βραχίονας της Cero Generation, εταιρείας χαρτοφυλακίου του Macquarie’s Green Investment Group – GIG) κατέθεσε αίτηση για την εγκατάσταση 69 ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων στα καμένα Γεράνεια Όρη, την οροσειρά που καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νομού Κορινθίας και φτάνει μέχρι τα όρια της δυτικής Αττικής. Αν και η συγκεκριμένη αίτηση ακυρώθηκε, αυτό δεν πτόησε μια άλλη εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε, να καταθέσει νέα αίτηση τον Φεβρουάριο του 2023 με τον αριθμό των ανεμογεννητριών να αυξάνεται σε 124, από άκρη σε άκρη των Γερανείων σε όλες τις βουνοκορφές μέχρι και στις Συκιές κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου.

Αυτό συμβαίνει όταν τα Γεράνεια Όρη αποτελούν έναν σημαντικό πνεύμονα και για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Αθήνας. Ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και περιλαμβάνουν Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Αποτελούν ενδιαίτημα σημαντικού αριθμού ενδημικών και στενο-ενδημικών φυτών (που έχουν δηλαδή πολύ περιορισμένη εξάπλωση), όπως του κινδυνεύοντος τοπικού ενδημικού υποείδους «κενταύρια η αττική» οι πληθυσμοί του οποίου είναι μικροί, διάσπαρτοι και δέχονται σημαντικοί πίεση από βόσκηση.

Στα Γεράνεια έχουν καταγραφεί 107 ειδή πτηνών που υπάγονται σε πολλά και διαφορετικά καθεστώτα προστασίας. Μεταξύ αυτών τα προστατευόμενα αρπακτικά φιδαετός, καλαμόκιρκος, τσίφτης, σφηκιάρης, γερακαετός, σαΐνι, γερακίνα, πετρίτης, ξεφτέρι και μαυροπετρίτης. Πέραν των αρπακτικών, ιδιαίτερη σημασία έχει ο πληθυσμός των ασημόγλαρων που καταμετρήθηκαν στις περιοχές Πιντιζάς και Μεγάλης Ντουσκιάς. Τα Γεράνεια βρίσκονται στον άξονα μετανάστευσης αρπακτικών πουλιών τα οποία μετακινούνται από κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς Αφρική. Τα πούλια για να κερδίσουν ύψος εκμεταλλεύονται τα παροδικά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται στις ψηλές κορυφές.

Μετά από την ενδικοφανή προσφυγή και τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ στις 29/3/2023 για τα Γεράνεια Όρη, η Επιτροπή Αγώνα «Όχι ανεμογεννήτριεs στα Γεράνεια» απαιτεί να ολοκληρωθεί η φυσική αναδάσωση στα Γεράνεια και στην ευρύτερη περιοχή, ανεμπόδιστη από οποιαδήποτε παρέμβαση βιομηχανικού τύπου (βιομηχανία ΑΠΕ, βιομηχανία Βωξίτη, τουριστική Βιομηχανία), όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα. Ετσι ώστε να προστατευθούν η άγρια πανίδα και χλωρίδα που έχει απομείνει καθώς ο βιότοπός τους στα Γεράνεια Όρη έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Και ζητά την εξαίρεση των Γερανείων για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια από παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις οποιασδήποτε βιομηχανίας και άλλης ασύμβατης χρήσης και από την διάνοιξη επιπλέον δρόμων, μέσω θέσπισης ρητής νομικής απαγόρευσης.

About Author

1 thought on “124 ανεμογεννήτριες απειλούν τα καμένα Γεράνεια

  1. You are in reality a just right webmaster. The website loading speed
    is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick.

    Furthermore, the contents are masterwork. you’ve done a
    great activity on this topic! Similar here: dyskont online and also here: Sklep internetowy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *