Αρκετές προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα αποκαλύπτουν ότι οι ανθρώπινοι πρόγονοί μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους και ελέφαντες μεταξύ 280.000 και 700.000 ετών πριν. Η παλαιότερη τοποθεσία απωθεί την παλαιότερη γνωστή παρουσία ανθρωπίνων στην περιοχή έως και 250.000 χρόνια. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αρχαίος ανθρώπινος (ένας όρος που περιλαμβάνει τους ανθρώπους και τους προγόνους μας) χρησιμοποιούσε την τοποθεσία, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ότι επρόκειτο για αρχαϊκό Homo sapiens.

Όπως αναφέρει η Kristina Killgrove στο Live Science: “Σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας, το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιγνίτη στην Ελλάδα. Αν και οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι η τοποθεσία φιλοξενούσε αρχαία απολιθώματα, ελάχιστες στοχευμένες ανασκαφές είχαν πραγματοποιηθεί. Πρόσφατα, όμως, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ξεκίνησαν μια πενταετή ανασκαφή για να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο των χώρων της Μεγαλόπολης.

Η εξορυκτική δραστηριότητα αποκάλυψε πέντε νέες τοποθεσίες στη λεκάνη, οι οποίες «εξέθεσαν τα απολιθωμένα ιζήματα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, αποκαλύπτοντας έτσι παλαιότερα υπολείμματα», είπε στο Live η Κατερίνα Χαρβάτη , παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία και επικεφαλής του έργου. Η επιστήμη σε ένα email.

Η πιο πρόσφατη τοποθεσία, το Choremi 7, που χρονολογείται πριν από περίπου 280.000 χρόνια, έδωσε λίθινα εργαλεία καθώς και οστά ελαφιών με ενδείξεις κομμένων σημαδιών. Ο Τριπόταμος 4, ηλικίας 400.000 ετών, είχε μεγάλη συγκέντρωση λίθινων εργαλείων και στοιχεία για νέες μεθόδους επεξεργασίας πέτρας σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθεσίες. Οι τοποθεσίες αυτές είναι σημαντικές για την κατανόηση της τεχνολογικής εξέλιξης της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου (πριν από 3,3 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Marathousa 2 που χρονολογείται πριν από 450.000 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία ότι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς σκότωναν και πιθανώς έτρωγαν ιπποπόταμους, καθώς μέρος ενός σκελετού ιπποπόταμου είχε σημάδια κοπής από πέτρινα εργαλεία. Μια κοντινή τοποθεσία, η Μαραθούσα 1, δείχνει στοιχεία σφαγής ελεφάντων.

«Τα κομμένα οστά ιπποπόταμου από τη Μαραθούσα 2, τα οποία βρέθηκαν επίσης μαζί με ένα λιθικό τεχνούργημα, είναι τα μόνα τέτοια ευρήματα από το Μέσο Πλειστόκαινο της νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο Χαρβάτι. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η εκμετάλλευση μεγαπανίδων ήταν πιθανότατα κοινή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Περίπου 230 πόδια (70 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια, η ομάδα ανακάλυψε τη θέση της Κυπαρισσίας 4. Χρονολογείται πριν από 700.000 χρόνια, είναι ο παλαιότερος αρχαιολογικός χώρος από την Κάτω Παλαιολιθική εποχή στην Ελλάδα. Οι ερευνητές βρήκαν πολυάριθμα πέτρινα εργαλεία καθώς και υπολείμματα εξαφανισμένων ειδών γιγάντιων ελαφιών, ιπποπόταμων, ρινόκερων, ελέφαντα και μακάκων. Όταν οι παγετώνες κάλυψαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εποχής παγετώνων μεταξύ 500.000 και 300.000 ετών πριν, αυτή η περιοχή θα ήταν απαλλαγμένη από πάγους.

«Η έρευνά μας για την ανακατασκευή του παλαιοπεριβάλλοντος της λεκάνης έδειξε ότι θα λειτουργούσε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια των συνθηκών της Εποχής των Παγετώνων», είπε ο Χαρβάτι, «επιτρέποντας σε πληθυσμούς ζώων και φυτών – αλλά και σε ομάδες ανθρωπίνων – να επιβιώσουν σε σκληρούς παγετώνες όταν θα είχαν εξαφανίστηκε από τα βόρεια μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Οι «εξαιρετικές και εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες διατήρησης» στη λεκάνη της Μεγαλόπολης σημαίνουν ότι η ομάδα ανακτά όχι μόνο πέτρινα εργαλεία και απολιθώματα αλλά και υπολείμματα μικρών ζώων, ξύλου, φυτικών υπολειμμάτων, ακόμη και εντόμων, σύμφωνα με τον Χαρβάτι. Η λεκάνη έχει παράσχει στοιχεία που εκτείνονται σχεδόν σε ολόκληρο το μέσο Πλειστόκαινο, μια σημαντική ανακάλυψη δεδομένου ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σχετικά ανεξερεύνητη για αυτήν τη χρονική περίοδο. «Η λεκάνη της Μεγαλόπολης αποτελεί επομένως ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης στην Ευρώπη», είπε ο Χαρβάτι.

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε το εγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα επιφανειακής και γεωαρχαιολογικής έρευνας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας με σκοπό την ανεύρεση παλαιολιθικών θέσεων στην περιοχή του λιγνιτορυχείου της Μεγαλόπολης, καθώς και τη μελέτη και αναπαράσταση των παλαιο-περιβαλλοντικών συνθηκών και της γεωλογικής εξέλιξης της λεκάνης και της παλαιο-λίμνης στην οποία δημιουργήθηκαν οι λιγνίτες.

Οι πέντε καινούριες θέσεις που βρέθηκαν στο λιγνιτορυχείο της Μεγαλόπολης διασώζουν πολιτισμικά και πανιδικά κατάλοιπα σε στρωματογραφική συνάφεια και προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία διαχρονικής διερεύνησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, για μια σημαντική περίοδο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης και σε μια περιοχή που έως τώρα είχε ελάχιστα ερευνηθεί.

Η προκαταρκτική μελέτη των παλαιοπεριβαλλοντικών και παλαιοκλιματικών δεικτών δείχνουν ότι όλες οι θέσεις έχουν βρεθεί σε περιβάλλοντα παγετωδών περιόδων, και μάλιστα εντοπίζονται χρονολογικά σχεδόν στο σύνολο των παγετωδών περιόδων του Μέσου Πλειστόκαινου. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η λεκάνη της Μεγαλόπολης αποτέλεσε ένα από τα νοτιότερα οικολογικά καταφύγια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων.

Το πρόγραμμα αποτελεί έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ) και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣ) υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ε. Παναγοπούλου-Καράμπελα (εκ μέρους της ΕΠΣ), του Δρ. Π. Καρκάνα (ΑΣΚΣ) και της Καθ. Κ. Χαρβάτη (Πανεπιστήμιο Tübingen). Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (Πρόγραμμα “Human Evolution at the Crossroads”).

Η συστηματική επιφανειακή έρευνα των τεχνητών πρανών και τομών του λιγνιτορυχείου που έχουν δημιουργηθεί από τις εξορυκτικές εργασίες της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό πέντε νέων αρχαιολογικών θέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η παλαιότερη χρονολογημένη αρχαιολογική θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής στην Ελλάδα (περίπου 700 χιλιάδες χρόνια πριν), καθώς και η αρχαιότερη Μέση Παλαιολιθική θέση στην Ελλάδα και μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη (περίπου 280 χιλιάδες χρόνια πριν). Για τη χρονολόγηση των θέσεων χρησιμοποιήθηκε μια πλειάδα μεθόδων και νέων τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων του παλαιομαγνητισμού, της οπτικής φωταύγειας, του συντονισμού ηλεκτρονικής στροφορμής, της ραδιενεργούς σειράς του ουρανίου και των κοσμογενών ραδιονουκλιδίων, καθώς και βιοστρωματογραφικές και λιθοστρωματογραφικές αναλύσεις και συσχετίσεις.

Η παλαιότερη θέση που εντοπίστηκε είναι τα Κυπαρίσσια 4, η οποία χρονολογείται περίπου 700 χιλιάδες χρόνια πριν και βρίσκεται 70 περίπου μέτρα κάτω από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους (πριν την έναρξη των εργασιών του ορυχείου). Η θέση περιέχει λίθινα τέχνεργα της Κατώτερης Παλαιολιθικής, μαζί με κατάλοιπα εξαφανισμένων ζώων, όπως γιγαντιαίου ελαφιού (Praemegaceros), ιπποπόταμου, ρινόκερου, ελέφαντα, καθώς και ενός δοντιού του κερκοπίθηκου Μακάκου.

Η στρωματογραφικά νεότερη, κοντινή θέση Κυπαρίσσια 3 απέδωσε κυρίως οστά ελεφάντων που σχετίζονται με λίθινα εργαλεία. Στη θέση Μαραθούσα 2 που χρονολογείται περίπου στα 450 χιλιάδες χρόνια πριν, βρέθηκε τμήμα σκελετού ιπποποτάμου με ίχνη κοπής σε συνδυασμό με υπολείμματα λίθινων εργαλείων, και αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα εκμετάλλευσης ιπποποτάμου στην Ευρώπη του Πλειστόκαινου.

Σημαντική είναι η θέση Τριπόταμος 4, η οποία βρίσκεται 15 περίπου μέτρα κάτω από τη σημερινή επιφάνεια. Η θέση χρονολογείται περίπου στα 400 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα και χαρακτηρίζεται από σχετικά μεγάλη συγκέντρωση λίθινων εργαλείων, τα οποία παρουσιάζουν νέα στοιχεία στις τεχνικές κατεργασίας του λίθου σε σχέση με τις παλαιότερες θέσεις, καθιστώντας τη θέση σημαντικό σημείο στις τεχνολογικές εξελίξεις της ύστερης Κατώτερης Παλαιολιθικής.

Τέλος, η θέση Χωρέμη 7 βρέθηκε στο ανώτερο τμήμα της γεωλογικής ακολουθίας, 8 περίπου μέτρα κάτω από την σημερινή επιφάνεια και χρονολογείται στα 280 χιλιάδες χρόνια περίπου. Η λιθοτεχνία της θέσης περιλαμβάνει τυπολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά της Μέσης Παλαιολιθικής. Το πανιδικό σύνολο της θέσης αποτελείται κυρίως από θραύσματα οστών κυρίως ελαφοειδών, ορισμένα από τα οποία φέρουν ίχνη ανθρώπινης επεξεργασίας.

About Author

81 thoughts on “Πριν 700.000 χρόνια οι Έλληνες της Αρκαδίας κυνηγούσαν μεγαθήρια

  1. I am not certain where you are getting your information, however
    good topic. I must spend some time learning more or understanding more.

    Thank you for wonderful information I was in search of this info for my mission. I saw similar here: Dobry sklep

  2. Awesome site you have here but I was wondering if you knew of any message boards that cover the same topics talked about here?
    I’d really like to be a part of group where I can get feedback from other experienced people that share the same interest.
    If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

    I saw similar here: Ecommerce

  3. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good success. If you know of any
    please share. Many thanks! You can read similar text here:
    Sklep internetowy

  4. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
    I’m not seeing very good success. If you know of any please share.

    Appreciate it! I saw similar art here: Auto Approve List

  5. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with
    SEO? I’m trying to get my website to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of
    any please share. Cheers! I saw similar article here: Choose your escape room

  6. I have been surfing online greater than 3 hours nowadays, but I by no means found any interesting article like yours. It is lovely value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the net might be much more useful than ever before!

  7. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Thanks a lot.

  8. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.

    Appreciate it! You can read similar art here: blogexpander.com

  9. Hi! I just would like to give you a big thumbs up for your excellent info you’ve got right here on this post. I will be returning to your blog for more soon.

  10. My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write with regards to here. Again, awesome blog!

  11. Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will forward this post to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Many thanks for sharing!

  12. This web site definitely has all the information I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  13. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

  14. I used to be recommended this blog by means of my cousin. I’m not sure whether or not this publish is written by means of him as nobody else realize such distinct about my problem. You’re wonderful! Thanks!

  15. Hello there! This post could not be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this post to him. Pretty sure he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

  16. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  17. I simply couldn’t depart your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply in your visitors? Is gonna be again often in order to check out new posts

  18. Thanks for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a great site.

  19. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this put up and if I could I desire to suggest you some attention-grabbing issues or advice. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article. I want to read even more things about it!

  20. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!

  21. I absolutely love your website.. Very nice colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own site and would love to find out where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

  22. I blog quite often and I seriously appreciate your content. Your article has really peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

  23. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  24. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I really believed you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

  25. In these days of austerity as well as relative anxiety about taking on debt, lots of people balk about the idea of having a credit card to make acquisition of merchandise or maybe pay for a vacation, preferring, instead only to rely on the particular tried plus trusted way of making settlement – raw cash. However, if you have the cash on hand to make the purchase in whole, then, paradoxically, that is the best time for you to use the credit card for several causes.

  26. Hello there, I do believe your blog might be having browser compatibility issues. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site!

  27. you’re in reality a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a great job in this subject!

  28. Can I simply just say what a relief to uncover an individual who really understands what they are talking about on the web. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you certainly have the gift.

  29. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  30. Spot on with this write-up, I actually believe that this site needs a lot more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the info.

  31. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  32. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I really hope to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now 😉

  33. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my hunt for something relating to this.

  34. Spot on with this write-up, I absolutely think this web site needs far more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the information!

  35. Hi! I could have sworn I’ve visited this website before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

  36. Hello! I could have sworn I’ve visited this website before but after looking at many of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently.

  37. Right here is the perfect blog for anyone who really wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been written about for ages. Wonderful stuff, just great.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *