Σε λίγο καιρό, το χωριό όπως το ξέραμε με τις κότες, τα πρόβατα και τα κουνέλια στις αυλές των σπιτιών και τα κοτέτσια, θα είναι παρελθόν – Το πρώτο πλαφόν στον αριθμό οικόσιτων ζώων και πτηνών είναι γεγονός καθώς μπαίνουν χουντικοί και φασιστικοί κανόνες.

Οι εικόνες με τις κοτούλες, τα πρόβατα, τα γουρούνια και τα κουνέλια στις αυλές των σπιτιών των χωριών, θα ανήκουν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με απόφαση που έχει εκδοθεί, οριοθετείται και κατ’ επέκταση μειώνεται ο πληθυσμός πολλών ζώων που έως σήμερα υπήρχαν σε κοτέτσια, κήπους και αυλές σπιτιών στην επαρχία. Οι νέοι κανόνες με το… πλαφόν ξεκινούν από την Κρήτη όπου υπάρχει απόφαση για απαγόρευση οικόσιτων ζώων σε χωριά αλλά και πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε μία απόφαση που δημοσίευσε στη Διαύγεια με τίτλο «Καθορισμός οικόσιτων ζώων και πτηνών στις πόλεις και τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης».

Σύμφωνα με την απόφαση:

1) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών εντός των Σχεδίων Πόλεων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.

2) Στους περιφερειακούς συνοικισμούς της ενδοχώρας των παραπάνω πόλεων, με τις προϋποθέσεις ότι δεν χαρακτηρίζονται τουριστικοί και απέχουν τουλάχιστον 400 από την ακτογραμμή, και στις παρυφές της Νεάπολης ως γεωργοκτηνοτροφικής πόλης επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, έξι (6) ορνιθοειδών και δύο (2) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους.

3) Στους λοιπούς οικισμούς Νομού (εκτός των τουριστικών) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, δέκα (10) ορνιθοειδών, τεσσάρων (4) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους, ενός (1) μόνοπλου και ενός (1) χοίρου μέχρι το στάδιο της τελικής πάχυνσης.

4) Στον όρο ορνιθοειδή υπάγονται, οι ωοτόκες όρνιθες, τα κοτόπουλα πάχυνσης, οι πάπιες, οι χήνες, οι ινδιάνοι (γαλοπούλες), φραγκόκοτες, φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια.

5) Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των τριών προαναφερομένων κατηγοριών ΔΕΝ θεωρείται σταυλισμός οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοκτηνοτροφική εγκατάσταση που θα απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

6) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.)

7) Για την περίπτωση (2) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.

Για την περίπτωση (3) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων για ορνιθοειδή, κονικλοειδή και αιγοπρόβατα και εβδομήντα (70) μέτρων για χοίρους, και ιπποειδή, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων από ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 «Παράρτημα» του Ν. 4056/2012.

About Author

3 thoughts on “Γεγονός το πρώτο πλαφόν σε κότες και πρόβατα στα χωριά, μπαίνουν κανόνες που θυμίζουν άλλες εποχές!

  1. Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?

    you make blogging glance easy. The total glance of your website is wonderful, let alone the content!
    You can see similar here e-commerce

  2. You actually make it seem so easy together with your
    presentation but I find this matter to be actually something that
    I feel I would by no means understand. It sort of feels too
    complex and very huge for me. I’m having a look ahead to your
    subsequent put up, I will attempt to get the hang of it!
    Escape rooms hub

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *