Γράφει ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Με αφορμή ένα μακελειό στη Φλόριντα των ΗΠΑ, “προοδευτικοί” πολιτικοί και ΜΜΕ ξεσπάθωσαν, γι’άλλη μια φορά, εναντίον της “ελεύθερης οπλοκατοχής” και ζήτησαν την απαγόρευση των όπλων ή τουλάχιστον την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Όμως, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως περισσότερα όπλα σημαίνουν και περισσότερα εγκλήματα ή πως οι νόμοι που περιορίζουν την οπλοκατοχή μειώνουν τις ανθρωποκτονίες . Το 1992 στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν 192 εκατομμύρια όπλα. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 250 με 300 εκατομμύρια και η νομοθεσία στις περισσότερες πολιτείες έχει κάνει πιο εύκολη την απόκτησή τους. Παρ’όλα αυτά, οι ανθρωποκτονίες με όπλα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν στο μισό, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Ομοίως, πολιτείες που έχουν θεσπίσει πιο φιλελεύθερη νομοθεσία στην αγορά όπλων όπως το New Hampshire και η Minnesota έχουν μικρότερη εγκληματικότητα από πολιτείες με αυστηρή νομοθεσία, όπως η California και το Illinois. Στην Ευρώπη, πάλι, σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα οπλοκατοχής παγκοσμίως , όπως στην Κύπρο, στην Ελβετία ή στην Σουηδία, ο αριθμός των δολοφονιών με όπλα είναι πολύ χαμηλός, ενώ μαζικές επιθέσεις , σαν αυτή της Φλόριντα, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Από την άλλη, στη Βραζιλία , όπου νόμιμη άδεια οπλοφορίας μπορούν να πάρουν μόνο αστυνομικοί και άτομα σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, τα εγκλήματα με όπλα είναι πέντε φορές περισσότερα απ’ό,τι στις ΗΠΑ. Και φυσικά οι περιοριστικοί νόμοι της Γαλλίας στο ζήτημα της οπλοκατοχής δεν απέτρεψαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι , αφού οι τζιχαντιστές προμηθεύτηκαν εύκολα όπλα και οι πολίτες οδηγήθηκαν σαν “προβατα στην σφαγή”, μη έχοντας τα μέσα για να αμυνθούν.

Η απαγόρευση των όπλων είναι τόσο ανοήτη όσο το να απαγορεύσεις τα …αυτοκίνητα επειδή κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους στην άσφαλτο. Δεν είναι τα αυτοκίνητα που σκοτώνουν, είναι οι οδηγοί τους. Δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν , είναι οι άνθρωποι . Αυτό που επηρεάζει περισσότερο την εγκληματικότητα δεν είναι ο αριθμός των όπλων αλλά οι ιδιαίτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα καθώς και η ιδιοσυγκρασία και η κουλτούρα του κάθε λαού. Επομένως, η απαγόρευση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι εγκληματίες : αυτοί θα εξακολουθούν να βρίσκουν όπλα στην μαύρη αγορά ενώ οι νομοταγείς πολίτες θα αφοπλιστούν, χάνοντας το δικαίωμα να υπερασπιστούν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

About Author

4 thoughts on “Οπλοκατοχή: Μύθοι και αλήθειες!

  1. Wow, marvelous blog format! How lengthy have you been blogging for?
    you made blogging glance easy. The total look of your site is wonderful, let alone the content!
    You can see similar: sklep internetowy and here sklep

  2. Hello are using WordPress for your blog platform?

    I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require
    any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!
    I saw similar here: Sklep internetowy

  3. My brother recommended I might like this web site. He was
    entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I
    had spent for this info! Thanks! I saw similar here: E-commerce

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *