Του Πανίκου Κυριάκου
Μία καθαρή και καίρια βολή σε ένα ροφό είναι ό,τι το ιδανικότερο, ιδιαίτερα όταν το ψάρι βρίσκεται εκτός θαλάμης και έχεις την ευχέρεια να ανέβεις προς την επιφάνεια χωρίς άγχος ότι το ψάρι θα σου βραχώσει. Ιδιαίτερα οι βολές σε μεγάλα ψάρια αποτελούν πάντοτε μία πρόκληση για κάθε ψαροντουφεκά, φυσικά πριν το πάτημα της σκανδάλης θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τα πιο δύσκολα σενάρια αν δεν είμαστε σίγουροι για την βολή μας.
Πολλές φορές θα δούμε το ψάρι να βραχώνει , μέχρι να χαλαρώσουμε και να κατεβούμε πρέπει πέραν από την έγνοια μας για να δούμε το ψάρι και να κάνουμε την βολή, να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε εάν το ψάρι θα είναι εύκολο να βγει σε περίπτωση επιτυχούς βολής. Πολλές φορές οι ροφοί έχουν την ιδιότητα να μπαίνουν σε θαλάμια πολύ μικρά από τα οποία δύσκολα μπορεί να τους βγάλεις ακόμη και εάν είναι νεκροί.
Δεν πρέπει να επιχειρούμε βολές σε οποιαδήποτε τρύπα εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε το ψάρι. Ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα όταν το σενάριο αυτό πραγματοποιείται σε οριακά βάθη για τον κάθε ψαροκυνηγό. Σε αυτή την περίπτωση και για λόγους ασφάλειας τέτοιες βολές δεν πρέπει να πραγματοποιούνται. Πέραν όμως από την ασφάλεια που είναι πρώτιστης σημασίας ακόμη σε πολύ ρηχές ζώνες εάν διαπιστώσουμε ότι η βολή στο ψάρι δεν θα το οδηγήσει εύκολα στην επιφάνεια, καλύτερα να αποφύγουμε την βολή. Ένα χαμένο ψάρι όχι μόνο δεν θα το απολαύσουμε αλλά πιθανό να χάσουμε μέρος του εξοπλισμού μας, να μολύνουμε το θαλάμι και να μην δούμε για αρκετό διάστημα ψάρι στο συγκεκριμένο σημείο.
Απαραίτητο αξεσουάρ στην βάρκα είναι ο ξεβραχωτήρας (γάντζο) με τον οποίο κάποια ξεβραχώματα γίνονται πιο εύκολα, επίσης η καλή διερεύνηση της πέτρας πιθανό να μας αποκαλύψει και άλλες τρύπες από τις οποίες πιθανό να μπορούμε να βγάλουμε το ψάρι.
Εάν το ψάρι το βλέπουμε και η βολή μας δεν ήταν καίρια με ένα πιο μικρό όπλο θα επιχειρήσουμε μια καίρια βολή στο κεφάλι του ψαριού για να μπορέσουμε με ευκολία να το τραβήξουμε έξω από την τρύπα χωρίς αντίσταση.
Αρκετοί ψαροκυνηγοί χρησιμοποιούν μικρά σημαδουράκια τα οποία δένουν πάνω στην μισίνα κάτω στο νερό για να ασκούν μια συνεχόμενη αντίσταση στο ψάρι και να ξεβραχώσει πιο εύκολα.
Μικρό μυστικό
“Σε περίπτωση που μας δυσκολέψει πολύ το ψάρι και δεν το βλέπουμε, βάζουμε δύο σημαδουράκια μέσα στο νερό και τα αφήνουμε βάζοντας το σημείο στο GPS μας. Θα πάμε αργότερα ή την επόμενη μέρα εάν το χτυπήσουμε απόγευμα και να ελέγξουμε το σημείο. Τις περισσότερες φορές το ψάρι θα βρίσκεται στο προ θαλάμι και θα το πάρουμε”.
https://www.cyprusfishingmagazine.com/article/otan-ta-pragmata-ginontai-dyskola